sobota 27. dubna, 05:48 Svátek má Jaroslav
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Vaření
hodnocení: 4.90
Aktuální kategorie: help   Vše > Záliby a volný čas > Vaření
Diskutujte! Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
 
 
Podkategorie:
 
 
 
Autor: SPIKE
Status: expert

VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá

Datum: 02.02.2014 10:47
 

Zakládám tuhle diskuzi, abychom poznatky o škodlivinách ve stravě, nebo naopak nápady, jak vařit zdravěji, měli pěkně na jednom místě

 

 

CÍLEM POTRAVINÁŘSKÉHO PRŮMYSLU JE ZISK, NIKOLI ZDRAVÍ ČLOVĚKA.

 
Upraveno 2 krát. Naposledy upravil SPIKE (10.04.2014 00:26)
 

Komentáře a názory

 
    Aktuální stránka: 9 z 11
  • Status: expert

    Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá

    Datum: 25.08.2014 15:36
     

    I ty nutriční jsou naprosto nahouby, citce je z výše uvedeného článku

    Palmový tuk je přitom výrazně škodlivější než tuky ostatní, jelikož obsahuje vysoké množství nasycených mastných kyselin, a přispívá tak k ucpávání tepen a výrazně zvyšuje riziko infarktu. Ve sto gramech obsahuje 49,3 gramů nasycených mastných kyselin, pro srovnání — ve vepřovém sádle je jich 39,2, v olivovém oleji 13,8 a v oleji slunečnicovém 9,9 gramů. Oproti oleji řepkovému jich obsahuje dokonce takřka sedmkrát více.

     
  • Autor: Reklama

    Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá

     
     
  • Autor: Majka
    Status: moderátor
    www.majkaj.webg..

    Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá

    Datum: 25.08.2014 15:57
     

    Mě docela šokovalo, že v instantní ovesné kaši od Emco, která má nálepku, Vím, co jím, je obsažen taky angry smiley

     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá

    Datum: 25.08.2014 16:16
     

    Majko, já už nekupuju skoro nic confused smiley . Vše, co je složeno z něčeho, v sobě má sajrajt. Klukům jsem kupovala různé musli, to je prý zase plné plísní, už se fakt člověk bojí do něčeho kousnout. A kolegyně teď testuje cherry rajčata. Už je má doma tři týdny v pokojové teplotě, zatím údajně nejeví žádné známky toho, že by se měly kazit. Dovedete si představit, jak moc jsou asi "bio"???? confused smiley angry smiley

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá

    Datum: 25.08.2014 16:21
     

    Jajo, ono s těmi nasycenými i nenasycenými mastnými kyselinami je taky různé, podle toho, jak se to zrovna vědátorům hodí do krámu. Taže to neberu taky moc vážně. Sádlo i máslo používám. Tohle je taky tuk přírodní a přirozený, ne chemická slátanina z továrny, tak bych se mu nebránila, kdyby se získával bez ničení životního prostředí.

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá

    Datum: 27.01.2015 14:37
     
    10922784_10203643685517104_2441515228614195745_n.jpg

    To je přímo éčková bomba. Po skončení trvanlivost, prosím zavolejte pyrotechnika a protichemickou jednotku, která tuto "vitamínovou sračku", bude ukládat do speciálních chemických kontejnerů. Hrozí nebezpečí kontaminace okolí.

     
  • Autor: babkaela
    Status: expert

    Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá

    Datum: 27.01.2015 15:10
     

    SPIKE, víš, ona ne všechna Ečka musí být bezpodnínečně škodlivá - je jednodušší napsat E a číslo než vypisovat - vybrala jsem jen namátkou E412 - kdyby napsali názvem/jménem, nikdo se nad tím pozastavovat nebude a navíc - není to nic umělého [www.zdravapotravina.cz]. winking smiley Nechce se mi hledat další, salát bych si nikdy nekoupila užz principu, že těmhle "vitamínům" a jiným v tabletách moc nefandím. Dle mého se dá předávkovat i zdravou výživou a všelikými potravinovými doplňky.

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá

    Datum: 27.01.2015 15:28
     

    Tady byl na fb i výpis těch obsažených éček

    Tade Smouker Neškodlivá éčka: E410, E412, E415, E202, E330, E325, E260, E270.
    Alergeny: E224
    Nevhodné pro děti, způsobující hyperaktivitu, alergen: E211, E250, E621, E120.
    Nežádoucí účinky: E954, E250, E450, E621

     

    Je spíš zarážející, že i do salátu se dají nějaká éčka narvat. Selský rozum mi napovídá, že salát je směs zeleniny nějak ochucená. Tedy pokud možno přírodně a co nejmíň, aby vynikla chuť původních surovin. Že se to holt zaleje nějakými umělými dresingy a tím se přebije kladný přínos zeleniny přidanými chemickými produkty, je už jiná otázka. sad smiley

     

     

    Ono je z principu už nežádoucí si kupovat hotový salát. Tím zpracování se ztrácejí nejen různé vitamíny, ale také se vytratí křehkost a svěžest, která dělá salát salátem. Ikdyž asi zase lepší trochu ovadlý salát, než bageta s uzeninou... winking smiley

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil SPIKE (27.01.2015 15:30)
     
  • Status: expert

    Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá

    Datum: 27.01.2015 17:24
     

    Hele já bych ty látky způsobující hyperaktivitu potřebovala winking smiley, jsem nějaká zpomalená

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá

    Datum: 28.01.2015 14:16
     
    lymbery-833x540.jpg

    K zamyšlení....


    "Trpíme falešným pocitem bezpečí, co se týče stravy. Zdroje jsou čím dál omezenější a přijde den, kdy si budeme přát, abychom bývali nepromrhali to, co jsme měli v minulosti a co bychom dnes snad stále ještě mohli mít v budoucnosti – udržitelný potravinový systém, který je nám přímo k dispozici."


    [a2larm.cz]

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá

    Datum: 16.04.2015 07:33
     

    PŘEHLED ÉČEK


    Která „éčka“ škodí?


    Příznivě působící látky E: 100, 101, 140, 150a, 160a,c,d,e, 161b, 162, 163, 170, 175, 270, 290, 300, 306–308, 322, 410, 440, 901, 948

    Látky přijatelné E: 141, 172, 174, 260, 296, 301, 302, 304, 309, 315, 316, 325–327, 334, 350–352, 363, 406, 460, 470b, 551–553, 640, 650, 902–904, 920, 949, 1102, 1103

    Látky méně vhodné E: 150b,c,d, 153, 160b,f, 171, 200, 202, 203, 261, 263, 297, 330–332, 335, 337, 353, 354, 400–404, 407, 415–418, 420-422, 425, 426, 445, 461, 463–466, 469,470–475, 481–483, 491–495, 500–504, 508–511, 514–517, 524–530, 554–559, 570, 574–579, 585, 912, 914, 938, 939, 941, 942, 953, 957, 965, 966, 967, 968, 999, 1105, 1200, 1404, 1420, 1422, 1451, 1452, 1520

    Látky působící nepříznivě E: 120, 161g, 173, 234, 236, 251, 252, 262, 280–283, 338–341, 343, 355–357, 380, 385, 405, 407a, 412–414, 432–436, 442, 444, 450–452, 459, 468, 476, 477, 479b, 507, 513, 518, 520–523, 535, 536, 538, 541, 620–635, 900, 943, 950, 951, 959, 1201, 1202, 1204, 1410, 1412–1414, 1440, 1442, 1450, 1505, 1517, 1518

    Výrazně škodlivé látky E: 102, 104, 110, 122–124, 127–129, 131–133, 142, 151, 154, 155, 180, 210–224, 226–228, 230– 233, 235, 242, 249, 250, 284, 285, 310–312, 320, 321, 512, 586, 905, 927, 944, 952, 954, 962, 1519


     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá

    Datum: 18.05.2015 15:18
     
    5ba56830a2ca280e4032899acda9dde5-0.jpg

    Kokosový olej zabíjí bakterie, viry i kvasinky

    29. duben 2015

    V minulosti tolik očerňovaný kokosový olej se opět vrátil na výsluní. Mnohé vědecké studie sice potvrdily, že kokosový olej obsahuje nasycené mastné kyseliny, tedy látky, které obecně ve velké míře zdraví škodí. Jenže na rozdíl od nasycených mastných kyselin, vyskytujících se například v sýru či v mase, mají středně dlouhý řetězec. Během trávení tak jdou přímo do jater, kde se zužitkují jako rychlý zdroj energie. Navíc mají vliv na prevenci onemocnění mozku jako je epilepsie nebo Alzheimer.

    V oblastech, kde se kokosová palma vyskytuje zcela běžně, je tento exotický ořech zcela běžnou součástí denního jídelníčku. U Tokelaunů, kteří žijí v jižním Pacifiku, tvoří dokonce kokos až 60 procent z denního příjmu kalorií. Teoreticky vzato by měli trpět na onemocnění kardiovaskulárního systému. Jenže opak je pravdou. Těší se výbornému zdraví, ba co více, angina pectoris a další srdeční onemocnění jsou pro ně zcela neznámými chorobami.

    Navíc kokosový olej díky obsahu středně dlouhých řetězců nasycených mastných kyselin razantně zvyšuje využití energie lidským organismem. Stručně řečeno, z kokosového oleje získáte mnohem více energie než ze stejného množství kalorií z tuků živočišných. Ano, správně, není kalorie jako kalorie :-)

    Kokosový olej obsahuje kyselinu laurovou, která je silným zabijákem škodlivých patogenů, jako jsou bakterie včetně Stafylokoka, viry, plísně i kvasinky, například Candidu.

    Na hubnutí, na kůži i na vlasy

    Pro ty, kteří chtějí zhubnout, má kokosový olej jednu velkou výhodu. Při jeho konzumaci klesá chuť na jídlo. Přitom netrpíte nedostatkem energie. A tím můžete velmi výrazně podpořit proces hubnutí.

    Mnozí z nás si zvykli používat kokosový olej na tělo místo krémů. Kůže vypadá mnohem zdravější a pružnější. Podobně je to s aplikací na vlasy, které olej chrání před poškozením včetně obrany před ultrafialovými paprsky.

    Dokonce se kokosový olej hodí na čištění zubů. Likviduje totiž v ústech nežádoucí bakterie, zlepšuje zdraví zubů a redukuje špatný dech.

    Jak už jsme zmínili v úvodu, kokosový olej velmi výrazně zlepšuje mozkové funkce, protože nervovým buňkám dodává energii. Energii života :-)

    amber

    zdroj: [authoritynutrition.com]

    Kokosový olej můžete zakoupit v eshopu Energie života.

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá

    Datum: 18.06.2015 08:16
     

    Možná to žádný vliv nemá, ale zhoršení to určitě neznamená. winking smiley


    Ozdravte běžně kupované maso pivem !
    Vím, co vás napadá:
    “To jako že zapijeme maso pivem a bude to zdravější?”
    Ne, ale pokud maso naložííte na 4-6 hodin do marinády (pivo, olivový olej, sojová omáčka a koření, podle chuti), stane se něco velmi pozitivního!!!
    Pivo dramaticky snižuje úroveň chemikáli ív průmyslově vyráběném mase, které mohou způsobovat rakovinu.
    Pivo je více účinné než víno a maso marinované v pivu i lépe chutná.
    Pokud je maso v pivě marinované více než 6 hodin, snižuje zároveň i množství nebezpečných
    heterocyklických aminokyselin (HAS), které přirozeně vznikají při pečení nebo grilování masa.
    Ve srovnání s masem, které v pivu marinované nebylo, to může být až o 90%.
    Samotnou marinádu už pak nekonzumujte.
    Tento efekt není vůbec zanedbatelný.
    Jen abyste pochopili souvislosti, tak například maso z krávy, která konzumovala celý život trávu, je ve
    srovnání s masem krávy, která trávu nikdy v životě neviděla, asi takový, jako mezi Rols Roycem a Trabantem - a to doslova.
    Maso z velkoprodukce obsahuje antibiotika, růstové hormony, koncentrované toxiny a choroboplodné bakterie, což moc dobré a zdravé tedy není.
    Pokud nemáte na výběr, pivová marináda je cestou menšího zla. Pokud se nepostaráte o své zdraví dnes, zítra budete nuceni investovat do "ozdravování" u lékaře a v nemocnicích. Podobně je to i s ostatním masem, nejen s kravským.
    Všechna masa prodávaná v obchodních řetězcích obsahují antibiotika, růstové hormony, koncentrované toxiny a choroboplodné bakterie..

     

    Mudr.J.Vajner.Csc.

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá

    Datum: 31.08.2015 19:46
     

    Pohanka, bezlepkový zázrak plný rutinu

    31.08.2015
    Pohanka

    Pohanku zbožňuji, už proto, že ji řadíme na seznam bezlepkových, lehce stravitelných potravin, které kromě enzymů, disponují taktéž širokou základnou minerálních látek. Mnozí z vás již vědí, že enzymy vnímáme jako esenciální biokatalyzátory účastné všech chemických reakcí těla. Jejich funkčnost je však ovlivněna teplotou, nejlépe do 42 °C. Posléze slábnou a ztrácejí svůj léčivý efekt. Tím, že pohanka patří mezi „obiloviny,“ které možno konzumovat zasyrova, enzymy šetříme, neboť je nevystavujeme teplotám vyšším, než zmíněných 42 °C. K recepturám však níže, nyní si vysvětlíme, proč by se pohanka mohla stát přirozenou součástí snídaňové misky či obědového talíře.

    Pohanku lze využít ve své světlé či tmavé pražené formě. Světlá je loupaná mechanicky, to znamená, uchovává si větší množství výživných látek. Pohanka tmavá pak termicky, čímž ztrácí jisté množství enzymů a vitamínů. Přesto je, alespoň pro mne, tato forma pohanky chutnější, kdy navíc doplňuje jídelníček o jemnou hořkou chuť, které se běžnou stravou, nejsme-li tedy přílišnými konzumenty piva, kakaa či čokolády, nedostává. Na trhu je k dostání taktéž pohanka kroupa či lámanka, pohanková mouka, krupice, křupky, slupky, pohankový med.

     

    Abych byla přesná a vyhnula se pozdějším dotazům, pohanka není obilovinou v pravém slova smyslu, lze ji však opatřit nálepkou pseudo obilovina, případně pak zařadit mezi obilniny nepravé. Ať tak či tak, struktura zrníčka je svou moučnou chutí obilce blízká. Domovskou základnou jí jsou Himaláje, brzy přichází také do Evropy a od 14. století si na ní pochutnává nejeden Slovan. Těší se dokonce takovému zájmu, že jí ženy kombinují s tradičními jáhly. Stává se součástí těšínských, valašských, ale také beskydských receptur. Největší rozmach pěstování této voňavé medonosné rostliny nastává o dvě století později, století devatenácté si však s pohankou bohužel příliš nezavdá. Jiné to však bude ke konci dvacátého století, kdy se opět a právem vrací na český stůl. A je to dobře, neboť její užitná biologická i energetická hodnota je velmi příjemná. Posuďme sami, málo kdy najdeme potravinu tak koncentrovanou, tak přirozenou, tak dietní a životodárnou, jako je právě bezlepková pohanka.

     

    Pohanka bývá ceněna zejména pro svůj zajímavý obsah rutinu. Rutin, neboli vitamín P (pod tímto pojmem se ukrývá zhruba 20 000 biologicky aktivních látek, vzpomeňme dále quercetin, citrin, hesperin), platí za významný bioflavonoid zpevňující cévy. Přesněji udržuje elasticitu cévní stěny či předchází její lomivosti, díky čemuž pak eliminuje možnost ukládání LDL cholesterolu a vytváření tzv. aterosklerotických pásů. Tam, kde je cévní stěna pevná a zdravá, se cholesterol pouze protáhne, aby zas putoval o dům dál. Tohle třeba mít na paměti, narušené cévy jsou ideálním cílem škodlivého LDL cholesterolu. Rutin ovlivňuje rovněž krev, kterou udržuje ve správné konzistenci, přesněji ji ředí, dále usnadňuje její cirkulaci, což ocení zejména mozek a srdce.

    Nejvíce rutinu obsahuje čerstvá nať, sušená o něco méně, dále semena, pohankové slupky, nejméně užitné složky nacházíme v pohankovém zrnku. Chceme-li tedy navýšit množství rutinu ve stravě, kombinujme pohanku s bylinkovými čaji, ve kterých louhujeme pohankové slupky, pozor však. Rutin je termolabilní, v čaji proto pouze macerujeme, nevaříme, abychom jej ponejvíce zachovali. Kromě pohanky rutin nacházíme taktéž v šípku, chřestu, v jablečných a rajských slupkách, v albedu, tedy bílé slupce ulpělé na citrusových plodech, nektarinkách, kiwi, banánech, malé množství taktéž v dobrém zeleném čaji.

     

    Další z užitných látek reprezentuje cholin, přesněji vitamín B8, který regeneruje poškozené jaterní lalůčky, čistí játra od zbytečného tuku a podporuje vznik acetylcholinu, jenž platí za významný neurotransmiter, látku, jež usnadňuje komunikaci nervových buněk těla.

     

    Z vitamínů zde najdeme vitamín skupiny B, dále vitamín E, vitamín života, který platí za velmi silný antioxidant. Právě ona dokonalá kombinace s rutinem napomáhá léčbě cévních poruch. Z minerálních látek je pohanka bohatá na železo, draslík, fosfor, selen, zinek, měď. Disponuje zajímavým množstvím vlákniny a tak, napomáhá doplnit onu doporučenou denní dávku 30 g.

     

    Na 100 g pohanky připadá 70 g sacharidů, 3 g tuku, 12 g bílkoviny. Vláknina zaujímá cca 10 g. Z bílkovin zde najdeme cenný lysin, metionin a tryptofan. Ten platí za významný prekurzor tvorby serotoninu a melatoninu, spánkového hormonu. Trpíme-li nespavostí a nejsme na redukční dietě, která na večer vyžaduje spíše konzumací bílkoviny, dopřejme si pohankový salát k večeři.

     

    V pohance nacházíme také patrné množství omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin, doporučuji tedy do jídelníčku při autoimunitních poruchách. Na slano v kombinaci se lněným olejem, na sladko pak třeba v doprovodu lněného či konopného semínka. V recepturách níže si určitě vyberete více.

     

    Pohankové rizzotto se zeleninou a semínky

    100 g pohanky světlé 2 větší mrkve 1 petrželový kořen 50 g pórku 1 velká cibule 30 g sušená rajčata, lněný olej slunečnicová semínka, petrželová nať česnek, himalájská sůl, lahůdkové droždí

    Pohanku světlou nasypeme do mísy, osolíme, k ní přidáme mrkev nakrájenou na malé špalíčky, taktéž i petržel, pórek na kolečka, cibulku najemno. Přidáme sušená rajčata a semínko. Dusíme ve vodě do změknutí pohanky a zeleniny. Ke konci stáhneme z ohně, přidáme prolisovaný česnek, nať, lahůdkové droždí a lněný olej. Podáváme na listovém salátě.

     

    Pohankové toasty s kefírem

    100 g pohankové mouky 100 ml tučného kefíru majoránka, cibulka, lahůdkové droždí

    Pohankovou mouku promícháme s kefírem, cibulkou pokrájenou najemno, majoránkou, lahůdkovým droždím. Výsledná směs připomíná hustší kaši. Pokud tomu tak není, přidáme ještě pohankovou mouku. Lžičkou vrstvíme do toustovače vymazaného kokosovým olejem, pečeme 12 minut. Neodkrýváme dříve, toasty by se potrhaly.

     

    Pohankový pohár s ovocem

    50 g pohanky tmavé 1 g vanilky 1 čl medu 50 g banánu 50 g pomeranče 2 jahody 10 mandlí + máta na ozdobu

    Pohanku namočíme přes noc, ráno promísíme s vanilkou a medem, již nevaříme. Do vysoké sklenice vrstvíme pohanku, na ni kolečka banánů, následně pak druhou vrstvu pohanky s mandlemi, posléze plátky pomeranče, opět pohanka a nahoře dozdobíme jahodami a mátovými lístečky.

     

    31.08.2015 autor: Mgr. Zuzana Švédová, Dis.



    Více informací na: [www.celostnimedicina.cz]

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá

    Datum: 11.09.2015 12:39
     

    PŠENICE – jídlo nebo jed !?!

    Pšenice jako potravina provází lidstvo desetitisíce let. Bohužel v posledních desetiletích se vědcům podařilo tuto základní lidskou potravinu technicky upravit tak, aby nás lidi pšeničné výrobky co nejméně zasytili a my jich snědli co největší množství! Jen výjimečně a jen díky internetu se dozvídáme pravdu o škodlivosti dnes vypěstované PŠENICE! Studie odvážných vědců prokazují, jak nejen lepek, ale i další látky obsažené v dnešní pšenici rapidně škodí lidskému zdraví a stojí i v pozadí příčin dnešní celosvětové obezity! Čtěte a zjistěte jak nás všechny pšeničné výrobky ovlivňují.


    [www.rovnovahazdravi.cz]

     
  • Autor: babkaela
    Status: expert

    Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá

    Datum: 16.09.2015 11:14
     

    [www.novinky.cz] potraviny zlepšující pracovní výkon

     
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Vaření (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.