![]() |
neděle 23. března, 12:09 Svátek má Ivona
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Ovocné stromy a jejich plody
Diskutujte!
vše co souvisí s tím co na stromech ovocných vyroste.
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Rez hrušková
Ahoj Mono,
co to je? Jedním slovem - svinstvo. Máme to na hrušni už pár let a jde to s ní z kopce. Ze začátku jsme se to snažili chránit preventivně postřikem - ještě dřív, než narostly hrušky, ale moc platný to nebylo. Mají prý na to vliv túje v blízkosti. Ty máme naneštěstí hned na sousedovic plotem
.
První leta to vypadalo tak, že se na listech objevily malé rezavé puntíky, které se zvětšovaly, velká část nedozrálé úrody opadala a listy taky začaly brzo opadávat. Letos už nemáme ani jednu hrušku a od srpna je pod hrušní nastláno lupením jak v listopadu. Vidím to tak, že hruška půjde do háje...
Benjo...no nazdar!!! Já to říkala, že ten sad je starý, léta neudržovaný...takže spousta stromů půjde do háje. Včera nám ti známí říkali, že to hlavně máme řešit co nejdřív (ale neřekli, jak), protože to může napadnout jehličnany, které jsme sotva vysadili.
Zkusíme popátrat, co s tím...kdyžtak půjde!!
pejsek-nepřihlášen
Rez hrušňová je problém posledních let. Dříve byl jejím hostitelem, na kterém přezimovala pouze jalovec-chvojka kláštěrská (Juniperus sabinae), ale teď se ukázalo, že je schopná přezimovat i na hrušni, proto se tak silně rozšířila. Ochrana je postřikem a taky důkladným shrabáním listí na podzim a jeho likvidace-tedy nejspíš vyhození do popelnice.
Mona tak jak bojuješ, Já to vzdala a hrušku vykopla, místo ní jsem dala renklodu červenou= je to velká bluma, tak jsem zvědavá
Pejsek to psala s odbornou znalostí, nicméně setkala jsem se i s informací, že hostitelem rzi hrušňové jsou ty do našeho prostředí zavlečené túje - zda je to pravda, nemám botanikem ověřeno (leč netajím se ani tím, jak moc túje nesnáším
).
Prosím o radu, letos vysazená hruška má nejspíš jak tady čtu rez? Nebo je to něco jiného?
Jsem zde nová no pokud máte blízko cipřišky tak hrušky budou mit tu rez pořad já hrušky rada ale bohužel....... MARIA
Hanule tak já to mám ověřené na Floře Olomouc u odborníka, boj prý je marný, jestliže do 300 m kolem jsou thuje. Škoda, hrušky taky miluji, ale jak už jsem psala, vykopla jsem jí, páč živořila
Gabčo, takhle mi to taky prvním rokem začlo, a druhým rokem už neudělala ani žádné výhonky
czjkp1
Tůje a jalovce v tom to hnízdí a parazituje na hrušce, my už ji musely skácet měla plody asi 2x za život
taky máme napadané hrušky.... a až tady jsem zjistila, že to je od tújí.... což mě docela štve, protože hrušky mám raději než jablka... a jak tak na to koukám, tak jich moc nesklidíme... leda bychom každý rok sadili novou hrušku a za 3 roky ji likvidovali... holý nesmysl... chjo, takže utřu hubu
(výška 360 m.n.m.)
Ano, je to tak, hruškám u nás odzvonilo. Vždy se najde v okolí nějaký horlivec, kterému se nechce hrabat listí a tak sází jalovce a snad i jiné jehličnany. Ta rez je taková potvora, že v létě sídlí na hrušních a na zimu se stěhuje na jalovce a zjara zpět na hrušně. Všimněte si, že na podzim se na spodní straně listů hrušní tvoří takové hrbolky, z těch se uvolňují ty spory houby a stěhují se na zimoviště. Na těch jehličnanech se tvoří rosolovitá hmota a v té ta houba zimuje. My jsme stromy hrušní nechali pro parádu, větší kmeny porůst břečťanem a už se nesnažíme nad rzí zvítězit. To by se musel celý strom stříkat několikrát za rok, počínaje pupeny před květem a pak stále v rozmezí několika týdnů. To by stála každá hruška takhle vypěstovaná alespoň 10 kč. Na ten postřik je nejlepší BAYCOR.