pátek 26. dubna, 11:56 Svátek má Oto
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Zahrada
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Neroste vaše zelená radost, nebo naopak roste až moc? Sdílejte s ostatními fotky, rady a zkušenosti..
Podkategorie:
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Bylinky
Bříza
Nejdřív přijde doba na sbírání mladých pupenů. Dokážou tělo zbavovat škodlivých usazenin a zmírňují otoky kloubů a s nimi spojené bolesti svalů. Slouží k léčbě kostních zánětů a zabírají na problémy sleziny, jater a slinivky. Naloží se do lihu, nechají se asi 10 dnů stát a pak si jimi můžete natírat bolavá místa. Vyzkoušeli jsme za vás, funguje to!
Pak přijde čas na sběr březových listů. Působí jako prevence proti ledvinovým a močovým kamenům. Užívá se také na infekční záněty močových cest a měchýře. Z březového listí se dělá také osvěžující koupel, která rovněž pomůže odstranit vodu z těla a snížit otoky, ale navíc může pomoci při hubnutí a detoxikaci. Čistící účinek břízy má význam i při kloubních onemocněních, jako je revma a artróza. Na kloubní potíže má příznivý vliv i nálev z kůry, dokonce i když jde o projevy dny neboli podagry.
Využít se dá ale i jako pomocný prostředek pro léčbu akné - jak v podobě pitné kúry, tak k omývání či k obkladům. Používá se k léčení ekzémů, plísňových onemocnění a drobnějších poranění kůže. A pamatujete na nepřekonatelný březový šampón našeho dětství? Odvar z listů břízy vám i dnes pomůže ke krásným lesklým vlasům.
Re: Bylinky
Re: Bylinky
Podběl
Jeho žluté hvězdičky uvidíte hned, jak sleze sníh. Pomůže vám zbavit se posledních pozůstatků zimního kašle. Působí jako prostředek k uvolňování hlenů, usnadňuje odkašlávání, je potopudný, močopudný a má protizánětlivé účinky. Čaj z něj můžete pít při nachlazení, při onemocnění horních cest dýchacích, při astmatu, po zápalu plic a vždycky při horečce. Obklad z nálevu pomáhá při zánětu žil, na vředy, na ekzémy a na špatně se hojící rány.
Nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná doporučuje tzv. suchý zábal do listů podbělu, nejlépe čerstvě trhaných. Trvat má asi jednu hodinu. Působí výrazně proti bolestem kloubů.
Re: Bylinky
Pampeliška
Další jarní žluté potěšení. Pomáhá zbavovat tělo jedů a toxinů a povzbuzuje funkci trávicích orgánů a jater. Díky vysokému obsahu vitamínů a minerálních látek pomáhá při únavě. Její listy a kořeny jsou významné nejen pro pročištění organismu, ale i při léčbě revmatizmu a jiných kloubních nemocí. Listy vám budou chutnat i jako salát, který tvarem i chutí připomíná oblíbenou rukolu i s její nahořklou příchutí.
Květ pampelišky slouží jak pro získání medu či sirupu, tak i jako prevence a lék proti nemocem dýchacích cest, chřipky či angíny. "Příjemným bonusem při využívání léčebných účinků pampelišky je její pozitivní působení na kůži. Je účinná při potíži s akné, pleť čistí a zároveň omlazuje," připomíná Hana Pelikánová z obchodu s bylinkami.
Re: Bylinky
Petržel
Tu můžete vypěstovat třeba za oknem nebo jen na talířku, kde do trochy vody postavíte skrojek kořene s horní částí. Nať využijete nejen jako ochucovadlo do jídel, ale i jako léčivku. Obsahuje minerály, vitamíny a vlákninu, které mají vliv na vitalitu a zdraví. dokonce se o ní mluví jako o afrodisiaku. Především pomáhá urychlit léčbu při žaludečních a jaterních problémech. Zlepšuje také činnost zažívacího a imunitního systému. Mimo to má močopudné účinky, čímž napomáhá vylučování toxinů i přebytečných tekutin z těla.
Re: Bylinky
Pažitka
Pažitka je velmi oblíbenou zeleninou. Obsahuje hodně vitamínů a minerálů, zvláště B2, C, dále sodík, vápník a draslík a jiné. Používá se jedině v syrovém stavu, jakékoliv tepelné zpracování ničí železo a bílkoviny, obsažené v listech, sušením ztrácí své jemné cibulové aroma. Pro delší uchování pažitky je nejlepší metodou jí zamrazit. Povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení. Je skvělá na chléb s máslem, do polévek, k vajíčkům, do salátů, k houbám nebo rybám. Funguje jako krásná ozdoba. Vyžaduje vydatnou zálivku a dostatek slunce. Pro pěstování za oknem nedoporučujeme pažitku ze supermarketů, nýbrž ze zahradnictví, neboť taková pažitka má kvalitnější kořenový bal a vydrží. Můžeme ji samozřejmě vypěstovat i ze semínek. Pažitku sestříháváme několikrát za rok, dle potřeby minimálně 10 – 15 cm nad zemí, aby nám neuschla. Zkuste si dát rozkvetlou pažitku do vázy, budete překvapeni, jak pěkně se tam vyjímá. Sušené květenství se hodí do různých podzimních a zimních aranžmá.
Re: Bylinky
Petržel
Petržel má močopudné účinky, tudíž je velmi vhodná při urologických obtížích a zánětech, prospívá ledvinám, uvolňuje křečovité stažení hladkého svalstva, skvěle funguje proti nadýmání, snižuje krevní tlak, podporuje odkašlávání, účinkuje proti střevním parazitům, upravuje činnost žaludku a poruchy menstruace, podporuje trávení a libido. Je bohatá na draslík, vápník, hořčík, mangan, železo a chlór, provitamin A, vitaminy skupiny B. Obsahuje užitečné množství vitaminu C a železa. Můžeme ji přidat skoro do všech jídel, polévek, salátů, omáček, na maso, do smoothies nebo jako ozdobu. Pro léčitelské účely se používá nálev z kořene, nebo ze sušených semen, které mají větší účinek.
Tip: Žvýkáním petržele osvěžíte dech a neutralizujete pach po požití česneku.
Re: Bylinky
Saturejka
Snižuje krevní tlak a tlumí tachykardii. Podporuje trávení, působí proti nadýmání a proti průjmově. Saturejka desinfikuje dýchací cesty a používá se při průduškovém astmatu. Působí baktericidně a zevně přispívá k hojení ran. Saturejkový čaj tlumí pocit žízně u diabetiků. V léčitelství se saturejka využívá hlavně kvůli její schopnosti snižovat krevní tlak, podpoře trávení a účinkům proti nadýmání a průjmu. Dále desinfikuje dýchací cesty a napomáhá při průduškovém astma. V kuchyni nalezne uplatnění všude, kde se používá pepř. Přidává se do luštěnin, k bramborům, slaným pomazánkám. Dále do uzenin, k zelenině, zejména k zelí a kapustě. Saturejka se přidává také do směsi na bylinkové máslo a omáčky.
Saturejkový čaj
-při zánětu střev
Polévkovou lžíci natě saturejky přelijeme šálkem vařící vody, 5 minut necháme vyluhovat a přecedíme. Před jídlem pijeme 3 – 4 krát denně.
-při poruchách zažívání
Rovnou polévkovou lžíci natě saturejky přelijeme šálkem vařící vody a necháme 5 až 10 minut vyluhovat. Pijeme po jídle, nálev kromě zlepšení zažívání uvolňuje i žaludeční bolesti.
Saturejka má ráda slunce a teplo, proto umístíme květináč na parapet, kde bude mít dostatek světla. Daří se jí v lehčích (humózních) půdách, ale není to podmínkou. Sklízíme v době květu (červenec – září) a sušíme ve stínu. Tip: Traduje se, že saturejka, nošená ve váčku na krku, posiluje mysl.
t
Re: Bylinky
Majoránka
Majoránka obsahuje éterický olej, třísloviny a hořčiny. V léčitelství se využívá jako podpůrný prostředek při nechutenství, k podpoře tvorby žaludečních šťáv a lepšímu trávení a dále při bolestivých křečích ve střevech. Z kvetoucích vrcholů majoránky se dělá čaj při nachlazení a bolestech hlavy, vývar se přidává do koupelí na zklidnění revmatických potíží. Sklízíme nať před rozkvětem, která má nasládlou vůni a používá se do salátů, polévek, bramborových pokrmů, s vejci nebo s masem. Majoránku přidáváme až v poslední třetině tepelné úpravy pokrmu. Vyžaduje slunné a teplé stanoviště, dobře snáší sucho a nesnáší mráz.
Majoránkový čaj
Využívá se právě při potížích v oblasti žaludku a střev. Připravíme jej tak, že jednu polévkovou lžíci majoránky přelijeme dvěma šálky horké vody a necháme 10 minut louhovat, poté scedíme. Popíjíme několikrát denně po doušcích.
Majoránková koupel
Uvolňuje a uklidňuje. Připravíme stejně, jako čaj a nálev přilijeme do koupele.
Tip: Při bolesti zubů žvýkejte čerstvé lístky majoránky – uleví se vám alespoň dočasně
Re: Bylinky
Rozmarýn
V léčitelství rozmarýn pomáhá lepšímu trávení, dezinfikuje trávicí trakt, podporuje trávení a omezuje nadýmání. Působí proti stresu, zklidňuje nervy a zlepšuje spánek. Zlepšuje krevní oběh, koncentraci a odstraňuje pocit chladu v končetinách, tonizuje cévy a celkově posiluje. Je zvlášť vhodný v rekonvalescenci a geriatrii.
Pomáhá při ženských onemocněních, upravuje menstruaci. Hraje výraznou úlohu v aromaterapii a je výborný i pro zevní použití, silný odvar slouží k čištění převážně mastné pleti, omývání ekzémů, na rány a pohmožděniny.
Je součásti provensálského koření, používá se do masitých pokrmů, zvláště do zeleniny a ryb.
Rozmarýn miluje slunce a vyšší vzdušnou vlhkost, na zimu jej uchováváme na závětrném stanovišti při teplotě 5° až 10°C. Tip: Trpíte migrénou, nebo nespavostí? Vyzkoušejte čaj z rozmarýnu.
Re: Bylinky
Tymián
V lékařství se tymián používá pro své působení proti průjmu a zánětech zažívacího traktu. Podstatný vliv má také na dýchací ústrojí. Mírní i kašel, obecně působí protizánětlivě, proti nachlazení a používá se na bolavé revmatické klouby. Tymián je bylinka s jedním z nejvíce antiseptickým účinkem. Působí proti bakteriím, plísním, střevním prvokům a parazitům. Používá se nať na čaj, kapky a nebo se inhaluje.
Vzhledem ke svým účinkům v oblasti trávení se používá k ochucení skopového a vepřového masu a také zvěřině. Používá se i do marinád a do svíčkové omáčky. Drobné množství i na ryby, luštěniny, saláty a těstoviny. Tymiánu se daří v polosuché a na živiny chudší půdě. Pro zachování aroma nehnojíme. Pokud chceme opět uchovat jeho výrazné aroma, nepřeháníme to se zálivkou.
Tip: Koupel z tymiánu je považována jako účinné afrodisiakum. Sliznicím podrážděným pylovou rýmou uleví a potíží s jinými alergiemi vás zbaví pití teplého nálevu z tymiánu.
Re: Bylinky
Bazalka
V léčitelství se používá nať, která se sbírá v červnu až říjnu seřezáním přibližně 10 – 15 cm nad zemí. Zůstane nám tak část listů a můžeme bazalku sklízet až 3x ročně. Doporučujeme bazalku sušit ve stínu za teploty maximálně 40 °C.
Bazalka zvyšuje žaludeční činnost (působí proti žaludečním křečím a zvyšuje sekreci trávících šťáv), snižuje nadýmání, působí proti zácpě, uklidňuje ledviny, podporuje chuť k jídlu, usnadňuje odkašlávání, působí protizánětlivě a mírně antibioticky. Jak bylo napsáno v úvodu, bylinka má zklidňující účinky a je tedy vhodná i při nespavosti, migréně, psychické vyčerpanosti či některých formách depresí.
Bazalka podporuje laktaci a a léčí afty v ústech. Často je vhodná i při léčbě vylučovacího systému a při průduškovém astmatu. V gastronomii se bazalka používá k ochucování pokrmů, jako např. rajčatové saláty, sýry, ryby, také do těstovin a nejrůznějších omáček.
Čaj z bazalky
Připravíme jednoduše spařením 1 lžičky sušené bazalky v hrnečku vařící vody a necháme 10 minut odstát.
Bazalka obsahuje v listech až 3% éterického oleje. Éterický olej je tvořen estragolem, a dále pak linalolem, estragolem a kafrem, taninem, cinoelem a dalšími látkami. Olej je možné vytěžit také ze semínek bazalky lisovaných za studena.
Bazalka je nenáročná bylinka na pěstování. Daří se jí na teplém, slunném a závětrném místě. Rostlině vyhovuje půda kyprá a bohatá na živiny.
Tip: Květináček s bazalkou umístěny na okenním parapetu odpuzuje v létě mouchy.
Více se dočtete na slunecnyzivot.cz/2015/04/11-lecivych-bylinek-pro-domaci-pestovani/ © Slunečný život
Re: Bylinky
Oregano – Dobromysl obecná
V zelené lékárně se využívá při kašli, černém kašli a bronchiálním kataru. Dále při nechutenství, k podpoře trávení a potížích v oblasti žlučníku a střev. Má pozitivní vliv také při průjmech. Uplatnění nalezne i při zánětech v krku, zánětech dásní a nachlazení.
Dobromyslový čaj
1 – 2 kávové lžičky sušené dobromysli přelijeme vroucí vodou a necháme 5 minut vylouhovat pod pokličkou, poté scedíme. Využívá se právě při zmíněných obtížích. Jako čaj proti kašli jej navíc osladíme medem.
Dobromyslová koupel
100g sušené dobromysli přelijeme 1 l horké vody, 15 minut necháme vylouhovat a přilijeme do koupele. Ideální při nachlazení.
V kuchyni se hojně využívá jako koření k zelenině, zejména pak k rajčatům, lilku, cuketě a paprice. Přidává se také do polévek, omáček, k těstovinám a k masovým pokrmům. Je typickým kořením na pizzu. Má ráda slunné stanoviště, jinak je nenáročná. Ideálně se jí daří na skalkách.
Tip: Oreganový olej se nedoporučuje v těhotenství, neboť zvyšuje menstruační krvácení.
Re: Bylinky
Koriandr
Koriandr jako jediný dokáže zbavit organismus těžkých kovů, zvláště pak jedovaté rtuti – koupit si můžete kapsle a detoxikační látku k pročištění. Působí proti nadýmání, tlumí migrénu, masti z něj zmírňují bolesti kloubů.
Je typicky chlebovým kořením (i semena se mohou dát do těsta). Kořen koriandru je nedílnou součástí směsi kari. Koriandr má rád slunečnou a teplou polohu, v takových podmínkách kolem sebe šíří zvláštní směs vůně připomínající šalvěj s borovicí a citronem.
V kuchyni se používá ke kořenění luštěnin a některých bramborových jídel, hodí se i do polévek.
Re: Bylinky
MEDUŇKA
Velmi dobře funguje na nespavost, bušení srdce, podporuje trávení, dokonce pomáhá od migrény. Kdo si způsobí zhmožděniny, obklady z meduňky urychlí hojení. Pravidelné ranní pití meduňkového čaje s medem „obnoví mládí, posílí ducha a osvěží ochablou povahu“. Tak pravil londýnský lékárník už v sedmnáctém století. Čerstvé listy se přikládají na místa poštípaná hmyzem, případně na různé pleťové defekty. Meduňku najdete ve směsi bylin v karmelitských kapkách a v likéru Benediktinka. Pro včely má neodolatelnou vůni: chcete-li je přilákat do sadu, meduňka vám v tom pomůže.
Typickou citronově medovou vůní doplňuje chuť zmrzlin, pudinků a nápojů. Přidat se může do majonézy nebo kysaného zelí.
Re: Bylinky
ŠALVĚJ
Jako bylinka k léčení má šalvěj protiplísňové účinky, tiší průjem, napomáhá trávení. Čaj ze šalvěje zklidňuje kašel a rýmu, snižuje pocení. Šalvěj je považována za bylinku dlouhověkosti. Pěstovaná v nádobě na balkoně je pěkným okrasným keříkem, odpuzuje hmyz. Listy s cibulí jsou výborné do drůbeží nádivky, připravit si můžete i šalvějový ocet nebo máslo. V zeleném stavu se listy užívají při kuchyňské úpravě vnitřností (játra).