Bazalka
V léčitelství se používá nať, která se sbírá v červnu až říjnu seřezáním přibližně 10 – 15 cm nad zemí. Zůstane nám tak část listů a můžeme bazalku sklízet až 3x ročně. Doporučujeme bazalku sušit ve stínu za teploty maximálně 40 °C.
Bazalka zvyšuje žaludeční činnost (působí proti žaludečním křečím a zvyšuje sekreci trávících šťáv), snižuje nadýmání, působí proti zácpě, uklidňuje ledviny, podporuje chuť k jídlu, usnadňuje odkašlávání, působí protizánětlivě a mírně antibioticky. Jak bylo napsáno v úvodu, bylinka má zklidňující účinky a je tedy vhodná i při nespavosti, migréně, psychické vyčerpanosti či některých formách depresí.
Bazalka podporuje laktaci a a léčí afty v ústech. Často je vhodná i při léčbě vylučovacího systému a při průduškovém astmatu. V gastronomii se bazalka používá k ochucování pokrmů, jako např. rajčatové saláty, sýry, ryby, také do těstovin a nejrůznějších omáček.
Čaj z bazalky
Připravíme jednoduše spařením 1 lžičky sušené bazalky v hrnečku vařící vody a necháme 10 minut odstát.
Bazalka obsahuje v listech až 3% éterického oleje. Éterický olej je tvořen estragolem, a dále pak linalolem, estragolem a kafrem, taninem, cinoelem a dalšími látkami. Olej je možné vytěžit také ze semínek bazalky lisovaných za studena.
Bazalka je nenáročná bylinka na pěstování. Daří se jí na teplém, slunném a závětrném místě. Rostlině vyhovuje půda kyprá a bohatá na živiny.
Tip: Květináček s bazalkou umístěny na okenním parapetu odpuzuje v létě mouchy.
Více se dočtete na slunecnyzivot.cz/2015/04/11-lecivych-bylinek-pro-domaci-pestovani/ © Slunečný život