Majoránka
Majoránka obsahuje éterický olej, třísloviny a hořčiny. V léčitelství se využívá jako podpůrný prostředek při nechutenství, k podpoře tvorby žaludečních šťáv a lepšímu trávení a dále při bolestivých křečích ve střevech. Z kvetoucích vrcholů majoránky se dělá čaj při nachlazení a bolestech hlavy, vývar se přidává do koupelí na zklidnění revmatických potíží. Sklízíme nať před rozkvětem, která má nasládlou vůni a používá se do salátů, polévek, bramborových pokrmů, s vejci nebo s masem. Majoránku přidáváme až v poslední třetině tepelné úpravy pokrmu. Vyžaduje slunné a teplé stanoviště, dobře snáší sucho a nesnáší mráz.
Majoránkový čaj
Využívá se právě při potížích v oblasti žaludku a střev. Připravíme jej tak, že jednu polévkovou lžíci majoránky přelijeme dvěma šálky horké vody a necháme 10 minut louhovat, poté scedíme. Popíjíme několikrát denně po doušcích.
Majoránková koupel
Uvolňuje a uklidňuje. Připravíme stejně, jako čaj a nálev přilijeme do koupele.
Tip: Při bolesti zubů žvýkejte čerstvé lístky majoránky – uleví se vám alespoň dočasně