Re: Bylinky

Autor: SPIKE, Datum: 09.03.2016 07:24

Bříza

Nejdřív přijde doba na sbírání mladých pupenů. Dokážou tělo zbavovat škodlivých usazenin a zmírňují otoky kloubů a s nimi spojené bolesti svalů. Slouží k léčbě kostních zánětů a zabírají na problémy sleziny, jater a slinivky. Naloží se do lihu, nechají se asi 10 dnů stát a pak si jimi můžete natírat bolavá místa. Vyzkoušeli jsme za vás, funguje to!

Pak přijde čas na sběr březových listů. Působí jako prevence proti ledvinovým a močovým kamenům. Užívá se také na infekční záněty močových cest a měchýře. Z březového listí se dělá také osvěžující koupel, která rovněž pomůže odstranit vodu z těla a snížit otoky, ale navíc může pomoci při hubnutí a detoxikaci. Čistící účinek břízy má význam i při kloubních onemocněních, jako je revma a artróza. Na kloubní potíže má příznivý vliv i nálev z kůry, dokonce i když jde o projevy dny neboli podagry.

Využít se dá ale i jako pomocný prostředek pro léčbu akné - jak v podobě pitné kúry, tak k omývání či k obkladům. Používá se k léčení ekzémů, plísňových onemocnění a drobnějších poranění kůže. A pamatujete na nepřekonatelný březový šampón našeho dětství? Odvar z listů břízy vám i dnes pomůže ke krásným lesklým vlasům.

 

Galerie:
6155951-briza-belokora.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 06.05.2024 15:01
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-bylinky/read.php?1,574005,1361623#msg-1361623