Re: Bylinky

Autor: SPIKE, Datum: 09.03.2016 09:18

Saturejka

Snižuje krevní tlak a tlumí tachykardii. Podporuje trávení, působí proti nadýmání a proti průjmově. Saturejka desinfikuje dýchací cesty a používá se při průduškovém astmatu. Působí baktericidně a zevně přispívá k hojení ran. Saturejkový čaj tlumí pocit žízně u diabetiků. V léčitelství se saturejka využívá hlavně kvůli její schopnosti snižovat krevní tlak, podpoře trávení a účinkům proti nadýmání a průjmu. Dále desinfikuje dýchací cesty a napomáhá při průduškovém astma. V kuchyni nalezne uplatnění všude, kde se používá pepř. Přidává se do luštěnin, k bramborům, slaným pomazánkám. Dále do uzenin, k zelenině, zejména k zelí a kapustě. Saturejka se přidává také do směsi na bylinkové máslo a omáčky.


Saturejkový čaj

-při zánětu střev

Polévkovou lžíci natě saturejky přelijeme šálkem vařící vody, 5 minut necháme vyluhovat a přecedíme. Před jídlem pijeme 3 – 4 krát denně.

-při poruchách zažívání

Rovnou polévkovou lžíci natě saturejky přelijeme šálkem vařící vody a necháme 5 až 10 minut vyluhovat. Pijeme po jídle, nálev kromě zlepšení zažívání uvolňuje i žaludeční bolesti.

Saturejka má ráda slunce a teplo, proto umístíme květináč na parapet, kde bude mít dostatek světla. Daří se jí v lehčích (humózních) půdách, ale není to podmínkou. Sklízíme v době květu (červenec – září) a sušíme ve stínu. Tip: Traduje se, že saturejka, nošená ve váčku na krku, posiluje mysl.

t

 

Galerie:
saturejka.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 06.05.2024 17:11
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-bylinky/read.php?1,574005,1361655#msg-1361655