Oregano – Dobromysl obecná
V zelené lékárně se využívá při kašli, černém kašli a bronchiálním kataru. Dále při nechutenství, k podpoře trávení a potížích v oblasti žlučníku a střev. Má pozitivní vliv také při průjmech. Uplatnění nalezne i při zánětech v krku, zánětech dásní a nachlazení.
Dobromyslový čaj
1 – 2 kávové lžičky sušené dobromysli přelijeme vroucí vodou a necháme 5 minut vylouhovat pod pokličkou, poté scedíme. Využívá se právě při zmíněných obtížích. Jako čaj proti kašli jej navíc osladíme medem.
Dobromyslová koupel
100g sušené dobromysli přelijeme 1 l horké vody, 15 minut necháme vylouhovat a přilijeme do koupele. Ideální při nachlazení.
V kuchyni se hojně využívá jako koření k zelenině, zejména pak k rajčatům, lilku, cuketě a paprice. Přidává se také do polévek, omáček, k těstovinám a k masovým pokrmům. Je typickým kořením na pizzu. Má ráda slunné stanoviště, jinak je nenáročná. Ideálně se jí daří na skalkách.
Tip: Oreganový olej se nedoporučuje v těhotenství, neboť zvyšuje menstruační krvácení.