Tymián
V lékařství se tymián používá pro své působení proti průjmu a zánětech zažívacího traktu. Podstatný vliv má také na dýchací ústrojí. Mírní i kašel, obecně působí protizánětlivě, proti nachlazení a používá se na bolavé revmatické klouby. Tymián je bylinka s jedním z nejvíce antiseptickým účinkem. Působí proti bakteriím, plísním, střevním prvokům a parazitům. Používá se nať na čaj, kapky a nebo se inhaluje.
Vzhledem ke svým účinkům v oblasti trávení se používá k ochucení skopového a vepřového masu a také zvěřině. Používá se i do marinád a do svíčkové omáčky. Drobné množství i na ryby, luštěniny, saláty a těstoviny. Tymiánu se daří v polosuché a na živiny chudší půdě. Pro zachování aroma nehnojíme. Pokud chceme opět uchovat jeho výrazné aroma, nepřeháníme to se zálivkou.
Tip: Koupel z tymiánu je považována jako účinné afrodisiakum. Sliznicím podrážděným pylovou rýmou uleví a potíží s jinými alergiemi vás zbaví pití teplého nálevu z tymiánu.