pondělí 13. května, 11:49 Svátek má Servác
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Vaření
hodnocení: 4.90
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Podkategorie:
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá
No tak já kouřím a přitom doma skoro nesolím ... Jája ví, hledala u nás slánku . Je fakt, že máme s Oldou v restauracích problémy, mě se zdá přesolené naprosto vše. Minulý týden jsem vracela v restauraci uzenýho lososa, ten je slaný sám o sobě a kuchař ho ještě silně posypal mořskou solí - byl skoro nepoživatelný, uznal to i majitel hospody a dostala jsem nové jídlo .
Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá
Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá
Pro mě je dobrá pro omezení solení vlastní lenost Minulý týden jsem si uvařila polévku a ta byla opravdu hodně málo slaná, jenže když už jsem s ní seděla (chtěla jsem napsat u stolu, ale není to pravda, seděla jsem u počítače ), tak už jsem se nechtěla vracet pro slánku. Jedla jsem ji 3 dny po sobě a pokaždé stejný scénář (u mě se tedy snoubí lenost se sklerozou, protože jsem na tu slánku úspěšně zapomínala každý den).
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá
Je jaká je a je to pod nadpisem Záznamy pořadu. Nechcete a nebo nemůžete solit. Tam to jde hned spustit
Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá
Už to poslouchám - teď mě tam zaujala věta: "Potravinářský průmysl má za cíl zisk a nikoli naše zdraví" A taky že vaření doma z dražších kvalitních surovin je ve výsledku levnější než nakupování nekvalitních a často přímo zdraví škodlivých jídel už zpracovaných.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá
JJ to jsou slova co mi jaksi otevřela oči a ještě o státu který nepotřebuje zdravé důchodce
Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá
Co se solení týká, tak já solím málo už docela dlouho. A je fakt, že kdokoliv u nás jí, musí si přisolit.
A naopak, cokoliv já jím jinde než doma , zdá se mi přesolený. Zajímavý, jak si na to tělo zvykne.
I manžel mi potvrdil, že od tý doby, co míň solí, se cítí líp.
Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá
Jo a až tady jsem zjistila, že mám mít nepoživatelný koláče, neboť jsem těsto nikdy solí nedochucovala.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá
to mě naučila babička, že ve všem kynutým má být špetka soli aby chuť byla vyvážená, já koláče a spol moc nejím, ale bez té špatičky soli to okamžitě poznám
Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá
To automatické dosolovámí dělá můj táta i manžel .Mě může vždycky trefit šlak.
A tátovi bude 89 , je naprosto v pořádku po všech stránkách , výsledky krve mu prý záviděla i sestřička v ordinaci.
Má holt dobrý základ a doufám , že jsem ho podědila
Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá
Já používám na solení sůl SO-LOW (zn. SAXA) se snížením množstvím sodíku o 50%, je fajn (k sehnání ve zdravěnkách nebo Makro). Taky prý jemněji a zdravě solí himalájská sůl - ales tou osobní zkušenost nemám.
Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá
Sheilo, v tom pořadu se mluví i o jiných solích - tzv. keltské, dietní (tam je sůl sodíková částečně nahrazena draselnou). A logicky tam vysvětlují, že tyhle soli jsou sice lepší, než jen sodíková, ale pokud se budou používat taky nestřídmě, nahradí se jen jeden předávkovaný prvek v těle jiným. Tedy opatrné solení vždy.
To je podobné jako problém s nadbytkem cukru - bílý rafinovaný je špatný, ale nahradit ho hnědým třtinovým je sice fajn, ale stále je to cukr a když ho je moc, tak to škodí vždy, ať je ten cukr jakýkoliv. Ten tmavý obsahuje kromě sladkých kalorií ještě nějaké vitamíny a minerály tělu prospěšné, ale ten cukr je tam stále. Stejně tedy tmavší nečištěná sůl z čistých oblastí planety obsahuje i leccos navíc, co je pro tělo dobré, ale to NaCl je tam pořád. A to je to, co v nadbytku tělu škodí.
Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá
Přetahuju sem i tenhle probematický obsah palmového tuku v potravinách. Ony ty výrobky potravinářského průmyslu jsou zrádné v tom, že do nich nevidíme, jsme závislí na tom, co napíšou na obal (a nedá se tak úplně věřit tomu, že je to pravdivé vždy a na 100%), holt cílem je především zisk a snaha obcházet nařízení tu bude vždy, stejně tak jako snaha nahradit dražší suroviny levnějšími bez ohledu na jejich vliv na zdraví člověka.
Já vím, že dietářky sušenky ani čokolády nejedí, ale když to koupíte dětem nebo drahým polovičkám, tak ať víte, které si vybrat, aby škodily opravdu jen kalorickým obsahem.
[[www.week.cz]]
Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá
SPIKE máš pravdu, se solí i s tím cukrem, já už se snažím vyhýbat i tomu třtinovému a sladím hlavně medem, fruktózou nebo teď jsem objevila sladkuo bylinku stévie, s tou jde i péct a nezhořkne
Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá
Mně stévie moc nechutná, cítím tam takovou divnou pachuť, ale mohla bych zkusit přidávat ji do pečení, nahradit část cukru. Snažím se dávat cukru všude mnohem míň, než je v receptu a používat spíš ten tmavý třtinový. O medu jsem se dozvěděla, že vysokou teplotou (varem) nejen že ztrácí mnoho ze svých důležitých látek, ale dokonce že se některé mění ve škodlivé, tak ten se snažím používat spíš zastudena.
Dostali jsme se tedy zas k tomu, že nejlepší je používat vpodstatě vše, vše pokud možno původní, čerstvé a v rozumném množství. Musíme se snažit přistupovat k potravinám jako k lékům - užívat je rozumně, v rozumném množství i úpravě, aby nám pomáhaly a ne škodily.
Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá
Několik nahlédnutí pod pokličku produkce potravin:
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Máte rádi módu posledních měsíců v Česku, různá ovocná piva? Pak se nyní o nich něco dozvíte.
Hit tohoto léta - ovocná piva, tzv. radlery. Staropramen Cool Grep obsahuje celkem 13 éček, z toho 5 velmi škodlivých:
Sladidlo E952 je 40x sladší než cukr bez jakéhokoliv energetického obsahu. Vyrábí se z cyklohexylaminu, který se jinak používá na hubení hmyzu nebo proti korozi. Zvyšují účinky karcinogenů. V USA ZAKÁZÁNO!
Sladidlo E954 je dokonce až 500x sladší než běžný cukr bez energetického obsahu!! Vyrábí se z toluenu.
Další sladidla E950 a E951 ještě zvýrazňují sladivost ostatních sladidel. Údajně vhodné pro hubení krys.
E120 je skutečná lahůdka - rozemletí broučci Dactylopius Coccus. Dodávají potravinám zdravou červenou barvu. Mohou ale způsobit kožní nádor, astma, kopřivku, sennou rýmu, u dětí hyperaktivitu.
Celkem pět velmi nebezpečných éček. To je COOL.