sobota 25. května, 14:32 Svátek má Viola
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Moučníky
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Štrůdl, závin...
Cože, z lineckého těsta se taky dělá štrůdl? To musí být dobrota, sem s ním
Jinak já dělám tažený a pak taky z jogurtového těsta-vynikající-hlavně ještě vlažný. Recepty mám ale doma
Re: Štrůdl, závin...
Re: Štrůdl, závin...
pejsku...tak recepty vem zítra do práce a poděl se.
jojo, u tety jsem jedla závin z lineckého a neměl chybu. recept samozřejmě nemám.
Re: Štrůdl, závin...
Re: Štrůdl, závin...
Výborný, rýchly a jednoduchý recept na cesto na štrúdľu:
250 g hladkej múky
150 g tuku Hera
1 dcl mlieka
štipka soli
Všetko zamiešať, vypracovať hladké cesto, nechať dve hodiny v chlade odpočívať. Cesto rozdeliť na tri ćasti, rozvaľkať na tenko, naplniť, zrolovať, upiecť.
Re: Štrůdl, závin...
Tak zde je tažený závin:
300 g hladké mouky
1 vejce
2 lžíce sádla (nedávat jiné tuky)
1 lžíce /menší/ octa
2 dcl teplé vody
na vále zpracujeme těsto, musí být tuhé (pokud by ale bylo příliš suché a nešlo spojit přidáme vodu)
zpracované těsto přiklopíme nahřátým hrncem na který postavíme další hrnec s teplou vodou a necháme pod nimi těsto 20-30 minut
potom vyválíme tenké pláty, které posypeme mletým makem, poklademe jablky s cukrem a skořicí a zasypeme makem (je samozřejmě možné udělat i klasický jenom s jablky, ale tento mi chutná úplně nejvíc)
Re: Štrůdl, závin...
Závin z jogurtového těsta:
400 g polohrubé mouky,
200 g Hery
1 prášek do pečiva
1 kelímek bílého jogurtu (150g)
špetka soli
zpracujeme hladké těsto, vyválíme pláty o síle asi 3 mm a poklademe jablky s hrozikami, cukrem, drcenými ořechy a skořicí
nejlépe chutná ještě teplý
Re: Štrůdl, závin...
na netu jsem našla závin z lineckého těsta:
1 hrnek polohrubé mouky
1/8 másla
1/2 prášku do pečiva
1 vejce
3 lžíce cukru
citronová kůra
lžička skořice, vanilkový cukr, rozinky, oříšky, strouhaná jablka, 1 lžíce strouhanky, máslo na potření
Příprava:
Na vále z mouky, másla, prášku do pečiva, cukru, vejce, citronové šťávy a kůry vypracujeme těsto, které necháme v chladu několik hodin odpočinout. Těsto rozdělíme na 2 díly a vyválímme obdelníkové placky. Posypeme strouhankou, přidáme nastrouhaná jablka, rozinky, sekané oříšky a vanilkový cukr. Záviny zabalíme, potřeme rozpuštěným máslem a prudce upečeme.
Re: Štrůdl, závin...
Toto jsem objevila v kuchařce:
Křehký závin
450g hl.mouky, 1 prášek do pečiva, 120g moučkového cukru, 220g másla, 3 žloutky, trochu mléka
Náplň:
500g na plátky nakrájených jablek, skořice, cukr, strouhanka, rozinky
Mouku smícháme s kypřícím práškem, přidáme cukr, máslo, žloutky, trochu mléka a na vále vypracujeme těsto. Rozdělíme na 2 poloviny. Jednu polovinu vyválíme, dáme na tukem vymazaný plech, dáme náplň. Druhou polovinu také rozválíme na plát, kterým náplň zakryjeme. Upečeme v troubě dorůžova.
Re: Štrůdl, závin...
A na netu jsem našla tenhle...ten co nejdřív vyzkouším:
Hraběnčin štrůdl
Ingredience: 450 g hladké mouky, 120 g cukru, 1 celá Hera, 4 vejce, 1/2 prášku do pečiva, 1 kg nastrouhaných jablíček, podle chuti vlašské ořechy, rozinky a skořice
Postup přípravy: Z mouky, cukru, Hery, 4 žloutků a poloviny prášku do pečiva zaděláme na vále těsto. 1/3 těsta odkrojíme a necháme se v chladničce ztuhnout, aby se dalo strouhat. Zbylé 2/3 těsta rozprostřeme na vymaštěný plech, těsto posypeme nastrouhanými jablky, posypeme ořechy a rozinkami, posypeme skořicí. Z bílků ušleháme sníh a do něj zamícháme 160 g cukru a namažeme na jablíčka a zasypeme postrouhaným těstem s lednice. Pečeme do růžova.
Re: Štrůdl, závin...
Tohle poslední taky děláme, jako "hraběnčiny řezy". To je moc dobré
Re: Štrůdl, závin...
Re: Štrůdl, závin...
Je podzim, období jablek a pečení štrůdlů - vytahuju diskuzi a přidávám taky recept.
Pivní štrůdl
50dkg hladké mouky, 1 tuk OMEGA - nastrouhat, 1/4 litru piva, špetka soli
Těsto se pěkně vyvaluje. Z této dávky jsou čtyři štrůdly. Je moc dobrej.
Re: Štrůdl, závin...
Evano, máš pravdu, taky dělám pivní štrůdl. Je to bezva těsto, krásně se s ním pracuje. Naplním si ho na vále a bez problému přenesu na plech. Jablka podsypávám kokosem a na ně dávám dost skořice a ořechů. Navrch potřít vejcem a posypat hrubým cukrem nebo sezamem nebo mákem (mám i bílý a vypadá to dobře). Věra
Re: Štrůdl, závin...
Kynutej závin s jablkama (jako Lada) dělá moje mamča. Já jsem na štrúdly docela lenoch. Ale když ho mamča upeče, tak ten teda je . Musí být hodně náplně, ale já jsem taky na kynutý těsta.