Na žádané recepty probírané zejména v Co dnes vaříte, Pečení je radost, Domácí pakárně a tak podobně.
Srdíčka, prosím, nevpisujte komentáře, jde o čistokrevný sborník a svým příspěvkům přepisujte název dle názvu receptu. Pokud to dokážete, můžete připojit fotodokumentaci a odkaz na původní umístění příspěvku, má-li na weeku své podhoubí, kde je vhodné recepis náležitě proprat. My archiváři i žrádlomilci všem děkujeme!
Na pánvi je vidět, jak těsto při pečení "dírkuje" (a otáčí se to dobře, lívance drží pohromadě). A nakonec finální výrobek - lívance potřené rozpuštěným máslem a posypané skořicí śmíchanou s moučkovým cukrem.
a ještě recept:
1 1/4 l mléka
0,8 kg hl. mouky
1 kostka droždí
10 dkg cukru
2 vejce
trošičku soli
Promíchávám to el. šlehačem.
Obměna - místo pšeničné mouky dávám ječnou a taky trochu (spíš dost) ovesných vloček, ty se rozmočí a v hotových lívancích je ani nepoznáte. Taky je možné vločky rozdrtit na mouku (to dělám v nádobě s nožem, která je součástí příslušenství tyčového mixeru), nabobtnají dřív. Je to zdravější verze.
Krásná mňamka. Já ted na víkend udělal taky supr mňamku :
KOLÁČ LENOCH :
-----------------------------
Na 1 plech potřebujeme podle jeho velikosti 4-6 balení BEBE hranatých sušenek, nebo hranatých máslových sušenek/na velký plech je to asi 6 balení/ podle chuti 150-200 g červené marmelády, 1 list mléka, 3 vanilkové pudinky v prášku, asi 3 lžice cukru krupice, 2 kelímky zakysané smetany, kakao na posypání a trocha rumu na ochucení/není podmínkou/
Postup :Plech vyložte pečícím papírem.Dno vyložte dvěma vrstvami sušenek,které promažte marmeládou.Z litru mléka a tří lžic cukru uvařte hustý pudink ,který na vrstvu sušenek nanesete.Na pudink opět rozložte sušenky.Nakonec smíchejte zakyslou smetanu s rumem/rum není podmínkou/,případně jí trochu osladte podle vaší chuti a na sušenky namažte.Mírně posypte kakaem, ale pouze mírně , ať není hořké, a nechte přes noc ztuhnout v lednici .
Je to výborné, já jednou neměl zakyslou smetanu a tak jsem na to dal želé-polevu, taky není špatné.
dělám celkem ze 3 hrnků - 2 hladké pšeničné mouky a 1 buď celozrnné žitné nebo chlebové žitné mouky
cca 1 a 1/4 hrnku vody (každá mouka saje jinak, tak to chce vychytat)
1/2 malého sáčku suš. droždí
kmín, sůl.
Když potom dávám chleba do rozpáleného hrnce nebo pekáče, tak ho potřu mokrou vodou - má lesklejší kůrčičku a většinou posypu povrch dýň. semínkem.
Z množství, které dělám já váží upečený chleba cca 900 g.
Prvně jsem udělala chybu, protože jsem ho na vále hňácala. Špatně. Žádné hnětení. Prostě jen promíchat a nechat kynout . Když ho pak na vále překládám - dle receptu (jako když se dělá listové těsto), tak ho zároveň vytvaruju a nechám ještě 30 min kynout. Vynechávám těch dalších 30 minut kynutí - na to jsem moc netrpělivá.
Většinou ho zadělám ráno než jdu do práce a k večeru peču.
Předehřát troubu na 220 °C a pečeme 9 - 10 minut při 200 °C. Po upečení srolujjeme i s pečícím papírem a po mírném vychladnutí papír sejmeme. Po vystydnutí plníme krémem a jahodovou či rybízovou marmeládou. Zkoušela jsem zamačkat do krému i pár zmrzlých borůvek ( taky dobrý ) Navrchu namazat krémem a posypat kokosem.
Roláda tmavá
- 4 vejce
- 12 dkg cukru
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 10 dkg polohrubé mouky + 1/2 prášku do pečiva
- kakao ( dávám tak 3 lžice, aby to mělo barvu )
Tuhle jsem zkoušela v krémem , do kterého jsem přidala místo vanilkového pudinku, karamelový a nebo pistáciový. Oba byly dobrý, ten pistáciový nebyl tak výrazný jak jsem očekávala. Tmavou namažu krémem a sypu mletými ořechy.
Uděláme trochu tužší kynuté těsto, z něhož uválíme válečky a pevně je omotáme kolem omaštěných sklenic tak, aby se trochu překrývaly. Pak je vyválíme v drobence, krásně se zplacatí. Pečené (sklenice prý neprasknou) stáhneme a pocukrujeme.
Piškot: 5 vajec, 20 dkg polohrubé mouky smíchat s kakaem, ať je toho dohromady 20 dkg, 20 dkg cukru krupice. Nejdřív si vyšlehám sníh z bílků, v další míse žloutky a 5 lžic horké vody, po chvíli šlehání přidám cukr a přidám 2 lžíce oleje, pak přidám mouku s kakaem a vmíchám sníh. Upečeme a pak se upečený piškot pokape rozpustnou kávou smíchanou s rumem.
Krém: ½ litru mléka, 2 vanilkové pudingy, 12 dkg cukru, 1 ½ másla. Jednu třetinu si odeberu a to příjde nahoru – přidám kakao.
Uvařím pudingy, do schladnutá míchám, ať se neudělá škraloup, pak dám do mísy s máslem a cukrem a vyšlehám krém, přidám trochu rumu.
Kokosová vrstva: 8 bílků ušlehám, přidám 30 dkg cukru krupice a šlehám až je to tuhé. Pak přidám 20 dkg kokosu a 5 lžic polohrubé mouky, zamíchám, dám na pečící papír a peču v předehřáté troubě na 190 stupňů do růžova. Vytáhnu a z obou stran pokapu rozpustnou kávou s rumem a plát hodím na vrsvu piškot, krém .
Vrch , do té 1/3 krému přidám kakao nebo čokoládu, vidličkou udělám nějaké vzory a posypu kokosem
Těsto: 250g. hladké mouky 150g. másla nebo hery 150g. moučkového cukru 4 vejce 4 lžíce smetany nebo jogurtu 1 vanilkový cukr ½ prášku do pečiva Drobenka: 150g. hrubé mouky, 100g. másla, 100g. cukru krupice, trochu skořice na ovonění drobenky Náplň: Rebarbora, trochu van. pudinkového prášku a cukr( dala jsem třtinový).
Nejprve si připravíme rebarboru. Oloupeme ji a nakrájíme na asi centimetrové kousky. Rozpustíme si kousek másla a rebarboru na něm podusíme asi tak 5 minut. Přidáme cukr podle chuti a vmícháme pudinkový prášek na zahuštění. Rebarbora totiž pustí šťávu, tak aby to nebylo moc řidké. Dala jsem ještě zlaté hrozinky ale nemusí být. Dáme zchladnout.
Připravíme si předem také tvarohovou náplň: Tvarohy rozšleháme s moučkovým cukrem, přidáme žloutek a nakonec zakysanou smetanu. Dáme také do chladna.
Pokud máme vše vychlazané tak se dáme do přípravy těsta na koláč: Utřeme tuk s cukrem a postupně zašleháme žloutky a vanilkový cukr. Do žloutkové směsi vmícháme mouku prosetou s práškem do pečiva, smetanu nebo jogurt a nakonec po částech opatrně ušlehaný sníh. Těsto rozetřeme na vymazaný a hr.moukou vysypaný hlubší pekáč a lžící klademe kopečky tvarohové náplně, kterou po těstě opatrně rozprostřeme. Na tvaroh stejným způsobem klademe rebarboru a také opatrně rozprostřeme. Nakonec hustě posypeme drobenkou. Pečeme na 180°C ( horkovzdušná trouba na 170°C) asi 35 – 40 minut.
Poznámka
Další možnost je použít 2 koláčové formy f 30cm. Dobrou chuť :-)))
CHAČAPURI Do mísy prosejeme půl kila hladké mouky, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme 20 g čerstvých kvasnic a posypeme je lžičkou cukru. Zahřejeme 125 ml mléka, část nalijeme na kvasnice a rozmícháme na kašičku. Zakryjeme a nec...háme vzejít kvásek. Vmícháme 3 celá vejce, 60 g rozehřátého másla, půl lžičky soli, a zbytek vlažného mléka. Zamícháme v míse, vyklopíme na pomoučený vál a rukama dobře prohněteme. Vrátíme do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme v teple hodinu kynout. Nastrouháme nahrubo 400 g sýra (já použila svůj domácí z mléka, vy můžete použít fetu, balkánský sýr a mozarellu), vmícháme lžíci másla, sůl a misku jarních bylinek (bršlici, kopřivy, pampeliškový list, řebříček, mladé lístky kostivalu, popenec…). Prostě tam dejte, co najdete. Jestli se vám nechce sbírat divoké bylinky, dejte tam alespoň bazalku, petrželku, libeček, pažitku, dobromysl a podobné zahradní bylinky. Sýrovou náplň dobře promícháme, klidně rukou. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na dvě půlky a každou roztlačíme na placku. Doprostřed placky dáme sýrovou nádivku a od krajů zabalíme jako raneček, který rozválíme nebo roztlačíme na co nejtenčí placku, nejlépe do 1 cm tloušťky. Placky přeneseme na plech, potřeme žloutkem rozšlehaným v mléce a pečeme na 250 stupňů v dobře rozpálené troubě 10 – 15 minut dozlatova. Vyndáme z trouby a potřeme máslem. Placky chačapuri jsou triviálně jednoduché a docela dobré, hodí se jako příloha třeba k salátům nebo polévce, doporučuju je vyzkoušet
Vše smícháme a promícháme a dáme na vymaštěný a vysypaný plech, poklademe ovoce. Pečeme na 180 stupňů cca 35-40 minut. Na plechu je bublanina cca 2,5 cm vysoká.
Re: Spojená pekařka weekovská
Od IRISKY
3-minutová bábovka
"""""""""""""""""""""""""""
4 lžíce hladké mouky
1/2 lžičky prdopeče
4 lžíce moučkového cukru
2 lžíce granka
1 vejce
3 lžíce oleje
3 lžíce mléka
Smíchat sypké přísady, přidat tekuté a těsto nalít do 1/2 litrového hrnku, vymazaného tukem a vysypaného hr. moukou.
Peče se v mikrovlnce 3 1/2 minuty na plný výkon. Nechat chvilku ještě ve vypnuté mikrovlnce, pak vyklopit a krájet na kolečka.
Zdobit šlehačkou a ovocem.
Obměny - místo granka ořechy, kokos nebo skořice....
Re: Spojená pekařka weekovská
Re: Spojená pekařka weekovská
LÍVANCE
Na pánvi je vidět, jak těsto při pečení "dírkuje" (a otáčí se to dobře, lívance drží pohromadě). A nakonec finální výrobek - lívance potřené rozpuštěným máslem a posypané skořicí śmíchanou s moučkovým cukrem.
a ještě recept:
1 1/4 l mléka
0,8 kg hl. mouky
1 kostka droždí
10 dkg cukru
2 vejce
trošičku soli
Promíchávám to el. šlehačem.
Obměna - místo pšeničné mouky dávám ječnou a taky trochu (spíš dost) ovesných vloček, ty se rozmočí a v hotových lívancích je ani nepoznáte. Taky je možné vločky rozdrtit na mouku (to dělám v nádobě s nožem, která je součástí příslušenství tyčového mixeru), nabobtnají dřív. Je to zdravější verze.
Re: Spojená pekařka weekovská
Krásná mňamka. Já ted na víkend udělal taky supr mňamku :
KOLÁČ LENOCH :
-----------------------------
Na 1 plech potřebujeme podle jeho velikosti 4-6 balení BEBE hranatých sušenek, nebo hranatých máslových sušenek/na velký plech je to asi 6 balení/ podle chuti 150-200 g červené marmelády, 1 list mléka, 3 vanilkové pudinky v prášku, asi 3 lžice cukru krupice, 2 kelímky zakysané smetany, kakao na posypání a trocha rumu na ochucení/není podmínkou/
Postup :Plech vyložte pečícím papírem.Dno vyložte dvěma vrstvami sušenek,které promažte marmeládou.Z litru mléka a tří lžic cukru uvařte hustý pudink ,který na vrstvu sušenek nanesete.Na pudink opět rozložte sušenky.Nakonec smíchejte zakyslou smetanu s rumem/rum není podmínkou/,případně jí trochu osladte podle vaší chuti a na sušenky namažte.Mírně posypte kakaem, ale pouze mírně , ať není hořké, a nechte přes noc ztuhnout v lednici .
Je to výborné, já jednou neměl zakyslou smetanu a tak jsem na to dal želé-polevu, taky není špatné.
Re: Spojená pekařka weekovská
CHLÉB BEZ HNĚTENÍ - od 555 Helenky
dělám celkem ze 3 hrnků - 2 hladké pšeničné mouky a 1 buď celozrnné žitné nebo chlebové žitné mouky
cca 1 a 1/4 hrnku vody (každá mouka saje jinak, tak to chce vychytat)
1/2 malého sáčku suš. droždí
kmín, sůl.
Když potom dávám chleba do rozpáleného hrnce nebo pekáče, tak ho potřu mokrou vodou - má lesklejší kůrčičku a většinou posypu povrch dýň. semínkem.
Z množství, které dělám já váží upečený chleba cca 900 g.
Prvně jsem udělala chybu, protože jsem ho na vále hňácala. Špatně. Žádné hnětení. Prostě jen promíchat a nechat kynout . Když ho pak na vále překládám - dle receptu (jako když se dělá listové těsto), tak ho zároveň vytvaruju a nechám ještě 30 min kynout. Vynechávám těch dalších 30 minut kynutí - na to jsem moc netrpělivá.
Většinou ho zadělám ráno než jdu do práce a k večeru peču.
[public.hajtmar.com]
(Hana)
Re: Spojená pekařka weekovská
[www.laskominyodmaryny.cz]
recept na trhací buchtu jsem dostala od kamarádky, o víkendu ho zkusím
Re: Spojená pekařka weekovská
Roláda světlá kokosová
- 3 vejce
- 3 PL studené vody ( ušlehat s vejci )
- 1 vanilkový cukr
- 13 dkg cukru krupice ( přidat a šlehat )
- 15 dkg hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva ( do mouky )
Předehřát troubu na 220 °C a pečeme 9 - 10 minut při 200 °C. Po upečení srolujjeme i s pečícím papírem a po mírném vychladnutí papír sejmeme. Po vystydnutí plníme krémem a jahodovou či rybízovou marmeládou. Zkoušela jsem zamačkat do krému i pár zmrzlých borůvek ( taky dobrý ) Navrchu namazat krémem a posypat kokosem.
Roláda tmavá
- 4 vejce
- 12 dkg cukru
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 10 dkg polohrubé mouky + 1/2 prášku do pečiva
- kakao ( dávám tak 3 lžice, aby to mělo barvu )
Tuhle jsem zkoušela v krémem , do kterého jsem přidala místo vanilkového pudinku, karamelový a nebo pistáciový. Oba byly dobrý, ten pistáciový nebyl tak výrazný jak jsem očekávala. Tmavou namažu krémem a sypu mletými ořechy.
DOBROU CHUŤ !
Re: Spojená pekařka weekovská
pro Anavi a všechny další mám vložit sem údajně, já nevím kam co z vaření na weeku vložit ,tak pardon
[hanahavova.blog.cz]
TRDELNÍK
350 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
80 g másla
2 vejce
3 lžíce moučkového cukru
250 ml mléka
20 g droždí
2 lžíce rumu
špetka soli
Drobenka: olej, skořicový cukr, vanilkový cukr, ořechy, kokos, kakao...
Uděláme trochu tužší kynuté těsto, z něhož uválíme válečky a pevně je omotáme kolem omaštěných sklenic tak, aby se trochu překrývaly. Pak je vyválíme v drobence, krásně se zplacatí. Pečené (sklenice prý neprasknou) stáhneme a pocukrujeme.
Re: Spojená pekařka weekovská
KRINGEL :
---------------
[url]
[/url]já to dělal z tohoto množství / níže popasné /, je to jeden bochánek,který se rozdělí na dva a jsou to tedy dva věnce akorát na jeden plech
kringel: 250ml mléka, 1 celé vejce, 50 g rozpušťené hery nebo másla, 600 g hl. mouky, 1 pol. lžíce cukru a káv. zarovnaná soli a 1 droždí náplň : 100g másla 8 pol. lžic cukru a 2 káv. lžíčky skořice..
Náplň : 100g másla, 8PL cukru,2 malé lžičky skořice, zahřát udělat kaši, né aby to bylo moc tekutéé!!!!
Re: Spojená pekařka weekovská
Tak dobrou chuť.
Re: Spojená pekařka weekovská
Kokosový řez
Piškot: 5 vajec, 20 dkg polohrubé mouky smíchat s kakaem, ať je toho dohromady 20 dkg, 20 dkg cukru krupice. Nejdřív si vyšlehám sníh z bílků, v další míse žloutky a 5 lžic horké vody, po chvíli šlehání přidám cukr a přidám 2 lžíce oleje, pak přidám mouku s kakaem a vmíchám sníh. Upečeme a pak se upečený piškot pokape rozpustnou kávou smíchanou s rumem.
Krém: ½ litru mléka, 2 vanilkové pudingy, 12 dkg cukru, 1 ½ másla. Jednu třetinu si odeberu a to příjde nahoru – přidám kakao.
Uvařím pudingy, do schladnutá míchám, ať se neudělá škraloup, pak dám do mísy s máslem a cukrem a vyšlehám krém, přidám trochu rumu.
Kokosová vrstva: 8 bílků ušlehám, přidám 30 dkg cukru krupice a šlehám až je to tuhé. Pak přidám 20 dkg kokosu a 5 lžic polohrubé mouky, zamíchám, dám na pečící papír a peču v předehřáté troubě na 190 stupňů do růžova. Vytáhnu a z obou stran pokapu rozpustnou kávou s rumem a plát hodím na vrsvu piškot, krém .
Vrch , do té 1/3 krému přidám kakao nebo čokoládu, vidličkou udělám nějaké vzory a posypu kokosem
Snad je to pochopitelné , pokud né, tak upravím
Re: Spojená pekařka weekovská
REBARBOROVÝ KOLÁČ od Naby
Těsto:
250g. hladké mouky
150g. másla nebo hery
150g. moučkového cukru
4 vejce
4 lžíce smetany nebo jogurtu
1 vanilkový cukr
½ prášku do pečiva
Drobenka:
150g. hrubé mouky, 100g. másla, 100g. cukru krupice, trochu skořice na ovonění drobenky
Náplň:
Rebarbora, trochu van. pudinkového prášku a cukr( dala jsem třtinový).
2 tvarohy, 1 krémová kysaná smetana, 1 žloutek, moučkový cukr.
Postup přípravy receptu
Nejprve si připravíme rebarboru. Oloupeme ji a nakrájíme na asi centimetrové kousky.
Rozpustíme si kousek másla a rebarboru na něm podusíme asi tak 5 minut. Přidáme cukr podle chuti a vmícháme pudinkový prášek na zahuštění. Rebarbora totiž pustí šťávu, tak aby to nebylo moc řidké. Dala jsem ještě zlaté hrozinky ale nemusí být.
Dáme zchladnout.
Připravíme si předem také tvarohovou náplň:
Tvarohy rozšleháme s moučkovým cukrem, přidáme žloutek a nakonec zakysanou smetanu. Dáme také do chladna.
Pokud máme vše vychlazané tak se dáme do přípravy těsta na koláč:
Utřeme tuk s cukrem a postupně zašleháme žloutky a vanilkový cukr. Do žloutkové směsi vmícháme mouku prosetou s práškem do pečiva, smetanu nebo jogurt a nakonec po částech opatrně ušlehaný sníh.
Těsto rozetřeme na vymazaný a hr.moukou vysypaný hlubší pekáč a lžící klademe kopečky tvarohové náplně, kterou po těstě opatrně rozprostřeme. Na tvaroh stejným způsobem klademe rebarboru a také opatrně rozprostřeme. Nakonec hustě posypeme drobenkou.
Pečeme na 180°C ( horkovzdušná trouba na 170°C) asi 35 – 40 minut.
Poznámka
Další možnost je použít 2 koláčové formy f 30cm. Dobrou chuť :-)))
Re: Spojená pekařka weekovská
CHAČAPURI
Do mísy prosejeme půl kila hladké mouky, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme 20 g čerstvých kvasnic a posypeme je lžičkou cukru. Zahřejeme 125 ml mléka, část nalijeme na kvasnice a rozmícháme na kašičku. Zakryjeme a nec...háme vzejít kvásek. Vmícháme 3 celá vejce, 60 g rozehřátého másla, půl lžičky soli, a zbytek vlažného mléka. Zamícháme v míse, vyklopíme na pomoučený vál a rukama dobře prohněteme. Vrátíme do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme v teple hodinu kynout.
Nastrouháme nahrubo 400 g sýra (já použila svůj domácí z mléka, vy můžete použít fetu, balkánský sýr a mozarellu), vmícháme lžíci másla, sůl a misku jarních bylinek (bršlici, kopřivy, pampeliškový list, řebříček, mladé lístky kostivalu, popenec…). Prostě tam dejte, co najdete. Jestli se vám nechce sbírat divoké bylinky, dejte tam alespoň bazalku, petrželku, libeček, pažitku, dobromysl a podobné zahradní bylinky. Sýrovou náplň dobře promícháme, klidně rukou.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na dvě půlky a každou roztlačíme na placku. Doprostřed placky dáme sýrovou nádivku a od krajů zabalíme jako raneček, který rozválíme nebo roztlačíme na co nejtenčí placku, nejlépe do 1 cm tloušťky.
Placky přeneseme na plech, potřeme žloutkem rozšlehaným v mléce a pečeme na 250 stupňů v dobře rozpálené troubě 10 – 15 minut dozlatova. Vyndáme z trouby a potřeme máslem.
Placky chačapuri jsou triviálně jednoduché a docela dobré, hodí se jako příloha třeba k salátům nebo polévce, doporučuju je vyzkoušet
www.majkaj.webg..
Re: Spojená pekařka weekovská
Francouzský rebarborový koláč
Těsto:
200 g hladké mouky
100 g cuktu
100 g másla nebo Hery
1 vejce
špetka soli
Odleženým těstem vyložíme formu, propícháme vidličkou a při teplotě 180 °C předpečeme
Náplň:
Rebarboru oloupeme a nakrájíme na kostky
Promícháme se 3 lžícemi třtinového cukru a trochou nastrouhaného zázvoru
Totot nasypeme na předpečený korpus a zalijeme:
3 vejce
70 g medu
trocha vanilky
200-250 ml jogurtu, kysané smetany nebo tvarohu, možno zkombinovat
1 lžíce maizeny nebo jakéhokoliv kukuřičného škrobu
Pečeme přibližně 30 až 40 minut, dokud zálivka neztuhne a těsto není upečené do zlatova.
Re: Spojená pekařka weekovská
Bublanina (recept od Františka )
2 hrnky hl. mouky
1 hrnek cukr krystal
2 vejce
velký bílý jogurt
1 prdopeč
1 vanilkový cukr
1/2 hrnku rozpuštěného másla nebo oleje
ovoce dle momentální nabídky
Vše smícháme a promícháme a dáme na vymaštěný a vysypaný plech, poklademe ovoce. Pečeme na 180 stupňů cca 35-40 minut. Na plechu je bublanina cca 2,5 cm vysoká.
Jednoduché a hodně jedlé
Re: Spojená pekařka weekovská
tak je tady