Re: Spojená pekařka weekovská

Autor: SPIKE, Datum: 28.05.2014 19:32

CHAČAPURI
Do mísy prosejeme půl kila hladké mouky, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme 20 g čerstvých kvasnic a posypeme je lžičkou cukru. Zahřejeme 125 ml mléka, část nalijeme na kvasnice a rozmícháme na kašičku. Zakryjeme a nec...háme vzejít kvásek. Vmícháme 3 celá vejce, 60 g rozehřátého másla, půl lžičky soli, a zbytek vlažného mléka. Zamícháme v míse, vyklopíme na pomoučený vál a rukama dobře prohněteme. Vrátíme do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme v teple hodinu kynout.
Nastrouháme nahrubo 400 g sýra (já použila svůj domácí z mléka, vy můžete použít fetu, balkánský sýr a mozarellu), vmícháme lžíci másla, sůl a misku jarních bylinek (bršlici, kopřivy, pampeliškový list, řebříček, mladé lístky kostivalu, popenec…). Prostě tam dejte, co najdete. Jestli se vám nechce sbírat divoké bylinky, dejte tam alespoň bazalku, petrželku, libeček, pažitku, dobromysl a podobné zahradní bylinky. Sýrovou náplň dobře promícháme, klidně rukou.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na dvě půlky a každou roztlačíme na placku. Doprostřed placky dáme sýrovou nádivku a od krajů zabalíme jako raneček, který rozválíme nebo roztlačíme na co nejtenčí placku, nejlépe do 1 cm tloušťky.
Placky přeneseme na plech, potřeme žloutkem rozšlehaným v mléce a pečeme na 250 stupňů v dobře rozpálené troubě 10 – 15 minut dozlatova. Vyndáme z trouby a potřeme máslem.
Placky chačapuri jsou triviálně jednoduché a docela dobré, hodí se jako příloha třeba k salátům nebo polévce, doporučuju je vyzkoušet

 

Galerie:
10155948_717858771598668_1004849969135007547_n.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 29.04.2024 15:06
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-spojena-pekarka-weekovska/read.php?1,719067,1156984#msg-1156984