CHLÉB BEZ HNĚTENÍ - od 555 Helenky
dělám celkem ze 3 hrnků - 2 hladké pšeničné mouky a 1 buď celozrnné žitné nebo chlebové žitné mouky
cca 1 a 1/4 hrnku vody (každá mouka saje jinak, tak to chce vychytat)
1/2 malého sáčku suš. droždí
kmín, sůl.
Když potom dávám chleba do rozpáleného hrnce nebo pekáče, tak ho potřu mokrou vodou - má lesklejší kůrčičku a většinou posypu povrch dýň. semínkem.
Z množství, které dělám já váží upečený chleba cca 900 g.
Prvně jsem udělala chybu, protože jsem ho na vále hňácala. Špatně. Žádné hnětení. Prostě jen promíchat a nechat kynout . Když ho pak na vále překládám - dle receptu (jako když se dělá listové těsto), tak ho zároveň vytvaruju a nechám ještě 30 min kynout. Vynechávám těch dalších 30 minut kynutí - na to jsem moc netrpělivá.
Většinou ho zadělám ráno než jdu do práce a k večeru peču.
http://public.hajtmar.com/files/lisaj/chleba_bez_hneteni.pdf