Na žádané recepty probírané zejména v Co dnes vaříte, Pečení je radost, Domácí pakárně a tak podobně.
Srdíčka, prosím, nevpisujte komentáře, jde o čistokrevný sborník a svým příspěvkům přepisujte název dle názvu receptu. Pokud to dokážete, můžete připojit fotodokumentaci a odkaz na původní umístění příspěvku, má-li na weeku své podhoubí, kde je vhodné recepis náležitě proprat. My archiváři i žrádlomilci všem děkujeme!
Suroviny: 600 g polohrubé mouky, 250 g pískového cukru, 250 g hery, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 l mléka, 2 vanilkové pudinkové prášky, 4 lžíce cukru, jahody / čerstvé, mražené, kompotované /
Postup přípravy receptu
Z mléka, pudinkových prášků a 4 lžic cukru uvaříme pudink. Z ostaních přísad vytvořte drobenku. Na plech vyložený pečícím papírem rozložte dvě třetiny drobenky, zalijte uvařeným teplým pudinkem, poklaďte jahodami a zasypte zbylým množstvím drobenky. Pečte ve středně vyhřáté troubě 40 až 50 minut.
Dýni smícháme s vejci, vínem, olejem a kořením k tomu přidáme smíchané suché ingredience (prdopeč,cukr,mouka, ořechy, kakao) pečeme v předehřáté troubě na 195C 30min. množství je na středně velkou vymazanou a vysypanou formu, já to myslím dávala do kulaté dortové....bylo to hezky vysoké. Zdobí se čokolládou a navrch můžeme ještě posypat ořechy.
- 3 vejce ( zvlášť ušlehat bílky ) - 1 hrnek cukru pudru - 1 plechovka a ananasu( nakrájet na menší kousky ) i se šťávou ( asi skleničku ananasu si nechám do krému - na plátky ) - 2 hrnky polohrubé mouky - 1 hrnku mletých vlašských ořechů - 2 lžičky jedlé sody, půl prášku do pečiva
Žloutky ušleháme s cukrem, přidáváme postupně šťávu z kompotu, mouku s práškem a sodou a nakonec sníh z bílků. Pečeme 25 -30 minut na 175 °C ( odhaduju, pěkně do zlatova )
Krém : 2 šlehačky na šlehání + 2 ztužovače šlehačky + 2 vanilkové cukry - to vše ušlehat, pak ručně vmícháme 2 zakysané smetany.
Natřeme slabou vrstvu krému, poklademe plátky ananasu, natřeme zbytek krému. navrch můžeme posypat mletými ořechy a strouhanou čokoládou.
100 g hladké mouky
100 g špaldové mouky
100 g tuhého másla
50 g moučkového cukru
2 lžíce studené vody
1 vejce
špetka soli
Náplň
350 ml mléka
100 g bílého tvarohu
30 g třtinového cukru
1 vanilkový pudink
1 vejce
rebarborové řapíky v množství dle velikosti
Drobenka
40 g třtinového cukru
40 g polohrubé mouky
30 g másla
Postup:
Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl a na kousky nakrájené máslo. Přikápneme vodu a vyklepneme sem i vejce. Z připravené směsi zaděláme rychlostí blesku těsto. Práci nám může urychlit kuchyňský robot. Zadělané těsto zabalíme do mikrotenu a odložíme do lednice aspoň na půl hodiny.
Do kastrolu vylijeme mléko, trochu si necháme v hrnečku stranou na smíchání s cukrem a pudinkovým práškem. Mléko v kastrolu zahříváme a když je horké, vylijeme do něm rozmíchaný pudink. Svaříme do husta. Hotový pudink necháme vystydnout za občasného zamíchání (aby se neutvořil škraloup). Když je pudink vlažný, přimícháme do něj tvaroh a vejce.
Z rebarborových řapíků sloupneme vrchní slabou slupičku a nakrájíme je na centimetrové plátky.
Připravíme si drobenku z cukru, mouky a másla. Prsty vše spojíme do polosypké hmoty.
Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Těsto z lednice natlačíme do korpusu, zvedneme okraje asi do 3 cm výšky. Dno těsta propícháme vidličkou a nalijeme na něj pudink. Na pudink rozvrstvíme kousky rebarbory a posypeme žmolenkou.
Ještě přidám nějaké podrobnosti, jak jsem to dělala, když jsem nenapsala žádná množství surovin do náplně.
Tohle je množství tak do kulaté koláčové formy. Já teď dělala z dvojité dávky a bylo to do velkého pekáčku, co je přes celou troubu (vlastně je to plech se zvýšenými okraji). Zeleniny bylo docela dost. Právě se mi zdálo málo ta vrstva mrkve a pórku (mrkví bylo dost a pórek jeden celý), tal jsem přidala ještě cuketu a dost nivy. Vajec jsem dala asi 8, ani nevím přesně, dělala jsem od oka. A té zakysanky jsem dala taky hodně, určitě by to byl ten velký kelímek, nebo spíš ještě víc. Měla jsem ji i za jiným účelem, tak jsem koupila v makru celý kýblík.
Ono je asi třeba zkoušet, jaké chutě komu vyhovují. Asi každá země má nějaké jídlo, v němž jsou spotřebovány zbytky z ledničky - v Itálii pizzu, ve Francii quiche...
Všem to doma chutnalo, dokonce se dnes po flámu děti sháněly, kde je ještě nějaký zbytek, že by si daly. No nezbylo nic. Bylo 16 velkých porcí. Abych vyhověla požadavku, že to mám mít kulatý tvar, nakrájela jsem velké obdélníky a ty jsem pak rozřízla po úhlopříčce. Skoro se nepozná, že to není čtvrtka koláče, ale hranatý trojúhelník.
(Původně tenhle recept někde prezentovali jako slaný závin. Těsto se tedy srolovalo do závinu. Přidávám i ten jejich recept na náplň: 1 stroužek česneku, sůl, pepř, bazalka, mozarela, vejce na potření).
Na quiche se buď dělá těsto dle originálu (hledala jsem info na netu), nebo někdo používá listové těsto, ale mně se zdálo tohle těsto zajímavější.
Upraveno 5 krát. Naposledy upravil Majka (10.12.2016 18:53)
ovesné vločky (prodávají se jemné, ty normální trochu podrtím v choperu - mám na mysli tenhle přístroj [www.tvproducts.cz])
droždí
trošku cukru
špetka soli
Množství surovin nepíšu, protože to dělám od oka. Na litr mléka jsem dala 1 kostičku droždí. Pak tam zašlehám mouku a vločky, až mám pocit, že je těsto tak akorít husté. Na lívance se dělá spíš řidší. Do těsta dávám i jedno vejce, ale myslím, že to nemá žádný zvláštní význam. Když ho vynechám, je těsto vpodstatě stejné.
Naše babičky dělaly lívance z ječné mouky, mají takovou sladší jemnější chuť. Vločky můžete vynechat, ale s nimi je to o fous větší příděl živin.
Buď je klasicky potřu rozpuštěným máslem a posypu cukrem smíchaným se skořicí, nebo je odzobím jako vdolečky - tedy džemem, strouhaným tvarohem a zakysankou, ev. šlehačkou.
Překopírovala jsem sem tohle upozornění z úvodu. Nějak to poslední dobou láká vpisovat sem komentáře k receptům. Prosím směřujte je do příslušných diskuzí o pečení či vaření. Sem patří jen recepty. Jo kaju se, že jsem to asi trochu zapříčinila, protože moje poslední recepty nebyly moc stručné a ke komentu přímo sváděly...
A když už se vám podobná věc podaří, tak ten svůj komentář nahlašte, on zmizí. Dík za pochopení.
Srdíčka, prosím, NEVPISUJTE KOMENTÁŘE, jde o čistokrevný sborník a svým příspěvkům přepisujte název dle názvu receptu. Pokud to dokážete, můžete připojit fotodokumentaci a odkaz na původní umístění příspěvku, má-li na weeku své podhoubí, kde je vhodné recepis náležitě proprat. My archiváři i žrádlomilci všem děkujeme!
Kvásek = 15lžiček cukru krystal, 1/4 l vlažného mléka, 2 kostky droždí, několik lžicmouky z níže uvedeného množství.
50 dkg polohrubé mouky
1 malá majolka (125 ml)
1/8 l stolního oleje
1-2 vejce (lépejedno a jeden žloutek)
špetka soli
1/2 prášku do pečiva
Těsto se nenechává kynout, hned po zpracování se vyválí placka, ze které se vykrajují koláčky. Pokud je těsto lepivé, přidej mouku. Přeneseš na plech, uprostřed uděláš důlek na náplň. Okraje pomažeš rozšlehaným vejcem.
Po upečení koláčků je hned ještě na plechu potíráš horkým rozpuštěným máslem s rumem a obaluješ v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.
Hledala jsem, jak jednoduše připravit pařížský krém a všude na mě kokal návod, že je třeba to vařit a pak chladit a čekat dodruhého dne...
Podělím se s naprosto jednoduchým a rychlým receptem, co jsem právě teď dělala a funguje to skvěle.
500 ml šlehačky (já použila 33% v krabičce z tesca)
70 g pískového cukru
40 g dobrého kakaa
Kakao jsem smíchala z cukrem, nasypala do šlehačky a šlehala na nizký stupeň, dokud to celé úplně nezhoustlo. Kupodivu se kakao rozpustilo a je to mňam. Žádné sraní a výsledek famózní.
já jsem ho dělala tak, že jsem svařila šlehačku (ke šlehání, tučnou) a dva ks ledových kaštanů, těch extra tmavých, hnědých. Nechat přes noc vychladit v lednici a pak vyšlehat a použít. Výsledek perfektní!
Ze žloutků a oleje udělám majonézu, přidám cukr a trochu vody. Pak přidávám střídavě vodu a mouku s prdopečem. Nakonec sníh. Do bábovky část těsta obarvím kakaem, přidám ořechy, někdy i kandované nebo sušené ovoce, kousky hořké čokolády...
Re: Spojená pekařka weekovská
Drobenkový koláč s pudinkem a jahodami
Suroviny:
600 g polohrubé mouky, 250 g pískového cukru, 250 g hery, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 l mléka, 2 vanilkové pudinkové prášky, 4 lžíce cukru, jahody / čerstvé, mražené, kompotované /
Postup přípravy receptu
Z mléka, pudinkových prášků a 4 lžic cukru uvaříme pudink. Z ostaních přísad vytvořte drobenku. Na plech vyložený pečícím papírem rozložte dvě třetiny drobenky, zalijte uvařeným teplým pudinkem, poklaďte jahodami a zasypte zbylým množstvím drobenky. Pečte ve středně vyhřáté troubě 40 až 50 minut.
Re: Spojená pekařka weekovská
Re: Spojená pekařka weekovská
TŘÍBAREVNÁ BUCHTA (s tvarohem)
1. těsto
30 dkg polohrubé m.
10 dkg másla
10 dkg cukru moučka
1/2 prdopeče
2 lžíce kakaa
trochu vody
2. těsto
náplň ze 3/4 kg tvarohu
3. těsto
3 vejce
7 dkg oleje
20 dkg cukru krystal
20 dkg polohrubé mouky
3 lžíce horké vody
1/2 prdopeče
citronová kůra
První těsto vyválet v pekáčku, na něj dát ochucený tvaroh, pak nalít šlehané těsto.
Re: Spojená pekařka weekovská
PERNÍK
45 dkg polohrubé mouky
30 dkg cukru krupice
2 vejce
1 1/2 prdopeče
9 lžic oleje
2 lžíce kakaa
1 lžíce skořice
1/2 l mléka
ořechy, čokoláda...
Re: Spojená pekařka weekovská
Namazaný perník perfektně kořeněný
(Suee)
250g dýně nastrouhané najemno
250g polohrubé mouky
200ml červ. vína
150g krystalu
50 g ořechů
50ml oleje
2vejce
prášek do pečiva
2lžíce perníkového koření
2 lžíce kakaa
1/2 lžičky soli
Dýni smícháme s vejci, vínem, olejem a kořením k tomu přidáme smíchané suché ingredience (prdopeč,cukr,mouka, ořechy, kakao) pečeme v předehřáté troubě na 195C 30min. množství je na středně velkou vymazanou a vysypanou formu, já to myslím dávala do kulaté dortové....bylo to hezky vysoké. Zdobí se čokolládou a navrch můžeme ještě posypat ořechy.
Re: Spojená pekařka weekovská
Ananasové řezy
Recept:
- 3 vejce ( zvlášť ušlehat bílky )
- 1 hrnek cukru pudru
- 1 plechovka a ananasu( nakrájet na menší kousky ) i se šťávou
( asi skleničku ananasu si nechám do krému - na plátky )
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnku mletých vlašských ořechů
- 2 lžičky jedlé sody, půl prášku do pečiva
Žloutky ušleháme s cukrem, přidáváme postupně šťávu z kompotu, mouku s práškem a sodou a nakonec sníh z bílků. Pečeme 25 -30 minut na 175 °C ( odhaduju, pěkně do zlatova )
Krém : 2 šlehačky na šlehání + 2 ztužovače šlehačky + 2 vanilkové cukry - to vše ušlehat, pak ručně vmícháme 2 zakysané smetany.
Natřeme slabou vrstvu krému, poklademe plátky ananasu, natřeme zbytek krému. navrch můžeme posypat mletými ořechy a strouhanou čokoládou.
Re: Spojená pekařka weekovská
Křehký koláč s rebarborou a pudinkem
Na koláč o průměru 28 cm budeme potřebovat:
Těsto
100 g hladké mouky 100 g špaldové mouky 100 g tuhého másla 50 g moučkového cukru 2 lžíce studené vody 1 vejce špetka soliNáplň
350 ml mléka 100 g bílého tvarohu 30 g třtinového cukru 1 vanilkový pudink 1 vejce rebarborové řapíky v množství dle velikostiDrobenka
40 g třtinového cukru 40 g polohrubé mouky 30 g máslaPostup:
Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl a na kousky nakrájené máslo. Přikápneme vodu a vyklepneme sem i vejce. Z připravené směsi zaděláme rychlostí blesku těsto. Práci nám může urychlit kuchyňský robot. Zadělané těsto zabalíme do mikrotenu a odložíme do lednice aspoň na půl hodiny.
Do kastrolu vylijeme mléko, trochu si necháme v hrnečku stranou na smíchání s cukrem a pudinkovým práškem. Mléko v kastrolu zahříváme a když je horké, vylijeme do něm rozmíchaný pudink. Svaříme do husta. Hotový pudink necháme vystydnout za občasného zamíchání (aby se neutvořil škraloup). Když je pudink vlažný, přimícháme do něj tvaroh a vejce.
Z rebarborových řapíků sloupneme vrchní slabou slupičku a nakrájíme je na centimetrové plátky.
Připravíme si drobenku z cukru, mouky a másla. Prsty vše spojíme do polosypké hmoty.
Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Těsto z lednice natlačíme do korpusu, zvedneme okraje asi do 3 cm výšky. Dno těsta propícháme vidličkou a nalijeme na něj pudink. Na pudink rozvrstvíme kousky rebarbory a posypeme žmolenkou.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C 30-35 minut.
Re: Spojená pekařka weekovská
Quiche (kiš)
TĚSTO:
170g hladké mouky
70g jogurtu (nebo zakysanky)
70g másla
1 vejce
sůl
NÁPLŇ:
stylem co dům dá :-)
mrkve na kolečka (orestovat a chvilku podusit)
pórek (také kolečka orestovat a podusit)
cuketa hrubě nastrouhaná
niva nastrouhaná
bylinky
vejce (docela dost, na tuhle dávku asi 5)
zakysanka
Těsto vyválet a dát do pekáčku (koláčové formy), na něj navrstvit mrkev, pórek, cuketu, nivu, posypat bylinkami.
Vše zalít osolenými našlehanými vejci se zakysankou.
Zeleninu je možné obměňovat, pro masové jedlíky může být salám kuřecí nudličky, zbytky gril. kuřete.
Do vajec je možné zašlehat nastrouhaný tvrdý sýr. Ochutnala jsem quiche špenátový i s červenou řepou a vše mi chutnalo.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Ještě přidám nějaké podrobnosti, jak jsem to dělala, když jsem nenapsala žádná množství surovin do náplně.
Tohle je množství tak do kulaté koláčové formy. Já teď dělala z dvojité dávky a bylo to do velkého pekáčku, co je přes celou troubu (vlastně je to plech se zvýšenými okraji). Zeleniny bylo docela dost. Právě se mi zdálo málo ta vrstva mrkve a pórku (mrkví bylo dost a pórek jeden celý), tal jsem přidala ještě cuketu a dost nivy. Vajec jsem dala asi 8, ani nevím přesně, dělala jsem od oka. A té zakysanky jsem dala taky hodně, určitě by to byl ten velký kelímek, nebo spíš ještě víc. Měla jsem ji i za jiným účelem, tak jsem koupila v makru celý kýblík.
Ono je asi třeba zkoušet, jaké chutě komu vyhovují. Asi každá země má nějaké jídlo, v němž jsou spotřebovány zbytky z ledničky - v Itálii pizzu, ve Francii quiche...
Všem to doma chutnalo, dokonce se dnes po flámu děti sháněly, kde je ještě nějaký zbytek, že by si daly. No nezbylo nic. Bylo 16 velkých porcí. Abych vyhověla požadavku, že to mám mít kulatý tvar, nakrájela jsem velké obdélníky a ty jsem pak rozřízla po úhlopříčce. Skoro se nepozná, že to není čtvrtka koláče, ale hranatý trojúhelník.
(Původně tenhle recept někde prezentovali jako slaný závin. Těsto se tedy srolovalo do závinu. Přidávám i ten jejich recept na náplň: 1 stroužek česneku, sůl, pepř, bazalka, mozarela, vejce na potření).
Na quiche se buď dělá těsto dle originálu (hledala jsem info na netu), nebo někdo používá listové těsto, ale mně se zdálo tohle těsto zajímavější.
Re: Spojená pekařka weekovská
LÍVANEČKY
(trochu jinak)
mléko
ječná mouka
ovesné vločky (prodávají se jemné, ty normální trochu podrtím v choperu - mám na mysli tenhle přístroj [www.tvproducts.cz])
droždí
trošku cukru
špetka soli
Množství surovin nepíšu, protože to dělám od oka. Na litr mléka jsem dala 1 kostičku droždí. Pak tam zašlehám mouku a vločky, až mám pocit, že je těsto tak akorít husté. Na lívance se dělá spíš řidší. Do těsta dávám i jedno vejce, ale myslím, že to nemá žádný zvláštní význam. Když ho vynechám, je těsto vpodstatě stejné.
Naše babičky dělaly lívance z ječné mouky, mají takovou sladší jemnější chuť. Vločky můžete vynechat, ale s nimi je to o fous větší příděl živin.
Buď je klasicky potřu rozpuštěným máslem a posypu cukrem smíchaným se skořicí, nebo je odzobím jako vdolečky - tedy džemem, strouhaným tvarohem a zakysankou, ev. šlehačkou.
Re: Spojená pekařka weekovská
Překopírovala jsem sem tohle upozornění z úvodu. Nějak to poslední dobou láká vpisovat sem komentáře k receptům. Prosím směřujte je do příslušných diskuzí o pečení či vaření. Sem patří jen recepty. Jo kaju se, že jsem to asi trochu zapříčinila, protože moje poslední recepty nebyly moc stručné a ke komentu přímo sváděly...
A když už se vám podobná věc podaří, tak ten svůj komentář nahlašte, on zmizí. Dík za pochopení.
Status: expert
Srdíčka, prosím, NEVPISUJTE KOMENTÁŘE, jde o čistokrevný sborník a svým příspěvkům přepisujte název dle názvu receptu. Pokud to dokážete, můžete připojit fotodokumentaci a odkaz na původní umístění příspěvku, má-li na weeku své podhoubí, kde je vhodné recepis náležitě proprat. My archiváři i žrádlomilci všem děkujeme!
Re: Spojená pekařka weekovská
Majonézové koláčky
Kvásek = 15lžiček cukru krystal, 1/4 l vlažného mléka, 2 kostky droždí, několik lžicmouky z níže uvedeného množství.
50 dkg polohrubé mouky
1 malá majolka (125 ml)
1/8 l stolního oleje
1-2 vejce (lépejedno a jeden žloutek)
špetka soli
1/2 prášku do pečiva
Těsto se nenechává kynout, hned po zpracování se vyválí placka, ze které se vykrajují koláčky. Pokud je těsto lepivé, přidej mouku. Přeneseš na plech, uprostřed uděláš důlek na náplň. Okraje pomažeš rozšlehaným vejcem.
Po upečení koláčků je hned ještě na plechu potíráš horkým rozpuštěným máslem s rumem a obaluješ v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.
Náplň libovolná dle chuti.
www.majkaj.webg..
Re: Spojená pekařka weekovská
Pařížský krém
Hledala jsem, jak jednoduše připravit pařížský krém a všude na mě kokal návod, že je třeba to vařit a pak chladit a čekat dodruhého dne...
Podělím se s naprosto jednoduchým a rychlým receptem, co jsem právě teď dělala a funguje to skvěle.
500 ml šlehačky (já použila 33% v krabičce z tesca)
70 g pískového cukru
40 g dobrého kakaa
Kakao jsem smíchala z cukrem, nasypala do šlehačky a šlehala na nizký stupeň, dokud to celé úplně nezhoustlo. Kupodivu se kakao rozpustilo a je to mňam. Žádné sraní a výsledek famózní.
www.chlupatarad..
Re: Spojená pekařka weekovská
já jsem ho dělala tak, že jsem svařila šlehačku (ke šlehání, tučnou) a dva ks ledových kaštanů, těch extra tmavých, hnědých. Nechat přes noc vychladit v lednici a pak vyšlehat a použít. Výsledek perfektní!
Re: Spojená pekařka weekovská
[carujeme.cz] nepečené
Re: Spojená pekařka weekovská
Bábovka (olejové těsto)
6 vajec
25 dkg cukru krupice
35 dkg polohrubé mouky
1 prdopeč
2 dcl vody
2 dcl oleje
Ze žloutků a oleje udělám majonézu, přidám cukr a trochu vody. Pak přidávám střídavě vodu a mouku s prdopečem. Nakonec sníh. Do bábovky část těsta obarvím kakaem, přidám ořechy, někdy i kandované nebo sušené ovoce, kousky hořké čokolády...
Re: Spojená pekařka weekovská
BÍLKOVÝ BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK
6 bílků
18 dkg cukru
16 dkg mouky
6 dkg másla
Citronová kůra, vanilka, rozinky, ořechy, kandované ovoce
Do sněhu zašleháme cukr, pak ovoce a mouku. Nakonec přidáme tekuté máslo.
Pečeme zvolna asi ¾ hodiny
Těsto je kupodivu vláčné a dlouho měkké, ikdyž jsou tam jen bílky.
Dělám z toho i velikonočního beránka, pak je těsto bez ořechů a ovoce.