LÍVANEČKY
(trochu jinak)
mléko
ječná mouka
ovesné vločky (prodávají se jemné, ty normální trochu podrtím v choperu - mám na mysli tenhle přístroj http://www.tvproducts.cz/cz/detail/Super-Choper)
droždí
trošku cukru
špetka soli
Množství surovin nepíšu, protože to dělám od oka. Na litr mléka jsem dala 1 kostičku droždí. Pak tam zašlehám mouku a vločky, až mám pocit, že je těsto tak akorít husté. Na lívance se dělá spíš řidší. Do těsta dávám i jedno vejce, ale myslím, že to nemá žádný zvláštní význam. Když ho vynechám, je těsto vpodstatě stejné.
Naše babičky dělaly lívance z ječné mouky, mají takovou sladší jemnější chuť. Vločky můžete vynechat, ale s nimi je to o fous větší příděl živin.
Buď je klasicky potřu rozpuštěným máslem a posypu cukrem smíchaným se skořicí, nebo je odzobím jako vdolečky - tedy džemem, strouhaným tvarohem a zakysankou, ev. šlehačkou.