TĚSTO:
170g hladké mouky
70g jogurtu (nebo zakysanky)
70g másla
1 vejce
sůl
NÁPLŇ:
stylem co dům dá :-)
mrkve na kolečka (orestovat a chvilku podusit)
pórek (také kolečka orestovat a podusit)
cuketa hrubě nastrouhaná
niva nastrouhaná
bylinky
vejce (docela dost, na tuhle dávku asi 5)
zakysanka
Těsto vyválet a dát do pekáčku (koláčové formy), na něj navrstvit mrkev, pórek, cuketu, nivu, posypat bylinkami.
Vše zalít osolenými našlehanými vejci se zakysankou.
Zeleninu je možné obměňovat, pro masové jedlíky může být salám kuřecí nudličky, zbytky gril. kuřete.
Do vajec je možné zašlehat nastrouhaný tvrdý sýr. Ochutnala jsem quiche špenátový i s červenou řepou a vše mi chutnalo.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Ještě přidám nějaké podrobnosti, jak jsem to dělala, když jsem nenapsala žádná množství surovin do náplně.
Tohle je množství tak do kulaté koláčové formy. Já teď dělala z dvojité dávky a bylo to do velkého pekáčku, co je přes celou troubu (vlastně je to plech se zvýšenými okraji). Zeleniny bylo docela dost. Právě se mi zdálo málo ta vrstva mrkve a pórku (mrkví bylo dost a pórek jeden celý), tal jsem přidala ještě cuketu a dost nivy. Vajec jsem dala asi 8, ani nevím přesně, dělala jsem od oka. A té zakysanky jsem dala taky hodně, určitě by to byl ten velký kelímek, nebo spíš ještě víc. Měla jsem ji i za jiným účelem, tak jsem koupila v makru celý kýblík.
Ono je asi třeba zkoušet, jaké chutě komu vyhovují. Asi každá země má nějaké jídlo, v němž jsou spotřebovány zbytky z ledničky - v Itálii pizzu, ve Francii quiche...
Všem to doma chutnalo, dokonce se dnes po flámu děti sháněly, kde je ještě nějaký zbytek, že by si daly. No nezbylo nic. Bylo 16 velkých porcí. Abych vyhověla požadavku, že to mám mít kulatý tvar, nakrájela jsem velké obdélníky a ty jsem pak rozřízla po úhlopříčce. Skoro se nepozná, že to není čtvrtka koláče, ale hranatý trojúhelník.
(Původně tenhle recept někde prezentovali jako slaný závin. Těsto se tedy srolovalo do závinu. Přidávám i ten jejich recept na náplň: 1 stroužek česneku, sůl, pepř, bazalka, mozarela, vejce na potření).
Na quiche se buď dělá těsto dle originálu (hledala jsem info na netu), nebo někdo používá listové těsto, ale mně se zdálo tohle těsto zajímavější.