středa 13. května, 18:32 Svátek má Servác
Není fotka
Vyhledávání

Co se kde šustne

Zajímavé foto

Navigace: Zahrada
hodnocení: 5.00
Aktuální kategorie: help   Vše > Zahrada a květena > Zahrada
Diskutujte! Neroste vaše zelená radost, nebo naopak roste až moc? Sdílejte s ostatními fotky, rady a zkušenosti..

Podkategorie:

Autor: drahus
Výsledné hodnocení: 5
Klikni pro filtrování

Detaily mojí zahrádky

Datum: 04.05.2007 21:30

pict0141.jpg
Další fotografie:
Tak to jsou kousky mojí zahrádky. Na prvním snímku je sezení s vistárií, ještě nedorostlým miscantusem giganteou a v popředí je převislá vrbička - ta koule. Na druhém snímku jsou některé moje kontejnery a na dvou dalších chrlič žabička.

PRUNED

Komentáře a názory

Aktuální stránka: 13 z 21
  • Autor: Betas

Re: Detaily mojí zahrádky

Datum: 24.06.2024 22:10

Nevim, neprijde mi u nas vresoviste dlouhodobe udrzitelne... Krasne bylo tak 3-4 roky po zalozeni. Ale i pri kazdorocnim sestrihavani stejne casem ty kere natolik zestarnou a zdrevnati, ze uz to zadnou paradu nedela. Casem vic fungovaly vresovce nez vresy, ale i z nich nakonec kazde jaro jen hnede plesate drivi... myslim, ze problemem je to, ze na nich lezi treba az pul roku snih, takze krome zlamani a ruznych deformaci tam i plesnivi. Behem roku pak treba zezelenaly, ale pak na jare zas a znova, takze pak uz i bez kvetu. Vypozorovala jsem, ze nejhorsi byly prave v tech nenjizsich partiich, kde se nejdele drzi snih pri odtavani. Nahore, kde to rychleji odtaje, byly kere lepsi. A tyhle podminky ja tam proste nezmenim. Proto jsem usoudila, ze nez bojovat s nejakym radoby stalezelenym efektem, tak radeji trvalky, ktere na jare vyrasi cerstve a stavnate, nez koukat na ohyzdne plesate kere grinning smiley treba i okrasne traviny radeji volim ty, co zatahuji, nez stalezelene - ty jsou u nas po zime taky hodne znicene. Pres zimu tam nejezdime a vse je stejne pod snehem, takze nemusim resit to, jak to tam v techto mesicich vypada.

Vresoviste je presne naproti terase, po cele delce jedne strany pozemku, takze dulezita oblast a chystala jsem se na rekonstrukci uz dlouho, ale az letos jsem do toho konecne prastila a ted o vikendu zacala s vyryvanim prvnich obrich hnedych vresovcu. flower smiley

• Autor: Reklama

• Autor: Manca

Datum: 25.06.2024 08:42

img_20240624_161625.jpg
    Další fotografie:

Oregáno, saturejka, štírovník i to plazivé s malými žlutými kvítky se naselo samo

• Autor: Anavi

Datum: 25.06.2024 10:08

Betas, to je pecka... z čehos to vyrobila nebo to máš nějakou cortenovou mísu??? To je nádherné místečko. love smiley flower smiley

Betas napsal(a):

Dam sem trosku jiny vodni prvek grinning smiley

Datum: 25.06.2024 10:10

Jak mi to můžeš udělat, že rušíš vřesoviště?? Tys ho mívala vždy úplně ukázkové, pohlazení po duši. love smiley thumbs down

No ale věřím, že nový záhon bude taky nádherný, tak ať se tomu všemu daří.

Ty dlouhé šlapáky, to máš položené obrubníky k zámkové dlažbě nebo co je to zač? To se mi mooc líbí. thumbs down thumbs down

Betas napsal(a):

Nevim, asi je mam vychovane zkratka! grinning smiley

Ale uz vim! Ja zkratka uz daaavno nic nekupuju! Takze ja jsem mela obraceny postup - vseho neladiciho jsem se postupne za ty roky pozbavovala a podarovala a mezitim si pomnozila to zadouci a pak uz jen rozesazuju kvuli opakovani, pac ja jedu na mnozstvi a ne na druhy grinning smiley

Ted ale chystam velkou zmenu - rusim cele velke vresoviste a budou misto nej uz jen trvalky v podobnem stylu. A to jsem se pojistila tak, ze jsem si vse nakoupila v kvetu a sama vybrala v zahradnictvich (nekupuji pres eshopy). A jsem na to strasne zvedava, mam tam salvej preslenitou purple rain, svetlounce ruzovy kyprej (mam ten klasicky, tak na doplneni), agastache (pro me uplna novinka), fialove salveje a pastelove ruzovy nizky kakost. K tomu doprovodne rostliny uz si opet rozmnozim.

Manca napsal(a):

Betas, jak to děláš, že se ti tam nenaseje nějaká nepatřičná barva? Mně tu třeba vyrostl kohoutek chalcedonský? (ten oranžový vysoký prostě) a oregáno prorostl žlutý štírovník. Místo bílého hvozdíku vyrostl růžový. Pak nějaké záměny, dary a kompozice v háji. Já tedy nejsem tak útlocitná ale zkrátka mi přijde Náročné udržet to takhle sladěné.

Datum: 25.06.2024 10:17

Manco, taky radost pohledět. thumbs down love smiley

Manca napsal(a):

Oregáno, saturejka, štírovník i to plazivé s malými žlutými kvítky se naselo samo

Datum: 25.06.2024 10:20

Betas, taky u mě vřesovce převálcovaly vřesy.. mám je taky vysoké, zespodu vyholené. Dělám to tak, že je zasypu kůrou, abych ty "nohy" trochu skryla a nechávám to zatím být. Teď jsem to pohnojila vše Hnojíkem, a vřesovce mám tak po kolena, úplně se to zbláznilo. Nechápu, jak někdo může psát, že Hnojík nefunguje. Letos to nechci zakřiknout, ale nemám jedinou mšici, dokonce se mi zdá, že se snížil výskyt hajzla lalokáče. Takže já na to nedám dopustit. Je teda pravda, že jsem používala i ty jejich svlečky ve vysoké koncentraci a zalévala ty postižené rostliny opakovaně. Investice šla do tisíce, ale když si spočítám ty všechny postřiky a hnojiva, tak bych možná byla na stejné částce a je to alchymie. Tohle je jednoduchá aplikace a jde to použít na vše.

Na zimu tím nahusto posypu trávník i rostliny a děj se vůle boží. Letos jsem neměla mšice ani na ibišku, ani na černém bezu, a to jsou každoročně obsypané, dokonce se zmenšil i výskyt padlí. Může to být rokem, ale co vím, tak zrovna mšic je letos dost.

• Re: Detaily mojí zahrádky

Datum: 25.06.2024 12:41

Betas, chápu. Já s těmihle rostlinami nemám vůbec úspěch ale žila jsem v iluzi, že pokud u někoho rostou jako to vypadalo u tebe, je to skoro věčná paráda.Tak ať se daří nová koncepce. Je pravda, že po zimě kombinace trvalek nikdy nedopadne tak špatně jako v monokultuře.

Manco, vypadá to moc dobře. Nakonec i té slepici to tam sluší. smiling smiley 

Upraveno 1 krát. Naposledy upravil ''.phorum_html_encode('regina.mocova@gmail.com').'' (25.06.2024 12:44)

Datum: 25.06.2024 14:33

Je to v podstate cortenova misa, prumer 120cm.

Dekuji moc stydlin smiley

Anavi napsal(a):

Betas, to je pecka... z čehos to vyrobila nebo to máš nějakou cortenovou mísu??? To je nádherné místečko. love smiley flower smiley

Betas napsal(a):

Dam sem trosku jiny vodni prvek grinning smiley

Datum: 25.06.2024 14:41

Promin grinning smiley Muzeme za nej drzet minutu ticha grinning smiley

Dekuju moc. Budu to ted postupne behem leta pripravovat - vytahovat keriska a postupne to trosku zurodnovat - uz jsem sypala popelem, at to pro ty trvalky trochu odkyselim a hojne budu zapracovavat posekanou travu, at se tam dostane i troska organiky. Uz si chystam skolku sazenic a rostlin, ale hlavni vysazovani asi az na podzim.. Na to se sice tesim, ale jeste vic na pristi rok, jak se to všechno projevi smiling smiley flower smiley

Nn, slapaky jsou zula. Mame tu vsechno kolem ze zuly, podezdivku, schody, zkratka vse winking smiley

Anavi napsal(a):

Jak mi to můžeš udělat, že rušíš vřesoviště?? Tys ho mívala vždy úplně ukázkové, pohlazení po duši. love smiley thumbs down

No ale věřím, že nový záhon bude taky nádherný, tak ať se tomu všemu daří.

Ty dlouhé šlapáky, to máš položené obrubníky k zámkové dlažbě nebo co je to zač? To se mi mooc líbí. thumbs down thumbs down

Betas napsal(a):

Nevim, asi je mam vychovane zkratka! grinning smiley

Ale uz vim! Ja zkratka uz daaavno nic nekupuju! Takze ja jsem mela obraceny postup - vseho neladiciho jsem se postupne za ty roky pozbavovala a podarovala a mezitim si pomnozila to zadouci a pak uz jen rozesazuju kvuli opakovani, pac ja jedu na mnozstvi a ne na druhy grinning smiley

Ted ale chystam velkou zmenu - rusim cele velke vresoviste a budou misto nej uz jen trvalky v podobnem stylu. A to jsem se pojistila tak, ze jsem si vse nakoupila v kvetu a sama vybrala v zahradnictvich (nekupuji pres eshopy). A jsem na to strasne zvedava, mam tam salvej preslenitou purple rain, svetlounce ruzovy kyprej (mam ten klasicky, tak na doplneni), agastache (pro me uplna novinka), fialove salveje a pastelove ruzovy nizky kakost. K tomu doprovodne rostliny uz si opet rozmnozim.

Manca napsal(a):

Betas, jak to děláš, že se ti tam nenaseje nějaká nepatřičná barva? Mně tu třeba vyrostl kohoutek chalcedonský? (ten oranžový vysoký prostě) a oregáno prorostl žlutý štírovník. Místo bílého hvozdíku vyrostl růžový. Pak nějaké záměny, dary a kompozice v háji. Já tedy nejsem tak útlocitná ale zkrátka mi přijde Náročné udržet to takhle sladěné.

Datum: 25.06.2024 14:42

Uz jsem se te nekde jinde ptala, ale nevim - jak pouzivas ten hnojik? Jenom sypes nebo i vyluh?

Anavi napsal(a):

Betas, taky u mě vřesovce převálcovaly vřesy.. mám je taky vysoké, zespodu vyholené. Dělám to tak, že je zasypu kůrou, abych ty "nohy" trochu skryla a nechávám to zatím být. Teď jsem to pohnojila vše Hnojíkem, a vřesovce mám tak po kolena, úplně se to zbláznilo. Nechápu, jak někdo může psát, že Hnojík nefunguje. Letos to nechci zakřiknout, ale nemám jedinou mšici, dokonce se mi zdá, že se snížil výskyt hajzla lalokáče. Takže já na to nedám dopustit. Je teda pravda, že jsem používala i ty jejich svlečky ve vysoké koncentraci a zalévala ty postižené rostliny opakovaně. Investice šla do tisíce, ale když si spočítám ty všechny postřiky a hnojiva, tak bych možná byla na stejné částce a je to alchymie. Tohle je jednoduchá aplikace a jde to použít na vše.

Na zimu tím nahusto posypu trávník i rostliny a děj se vůle boží. Letos jsem neměla mšice ani na ibišku, ani na černém bezu, a to jsou každoročně obsypané, dokonce se zmenšil i výskyt padlí. Může to být rokem, ale co vím, tak zrovna mšic je letos dost.

Datum: 25.06.2024 14:56

flower smiley

Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Anavi (25.06.2024 14:58)

Datum: 25.06.2024 14:56

Hnojík rozhodím všude po zahradě .. .vezmu hrst a hodím na celý keř, aby to bylo i na listech. U sazenic paprik, rajčat a okurek dám hrst ke kořenům a trochu to zamíchám do zeminy.

No a potom dávám jednu polévkovou lžíci na litr do sudu.. nechám namočené třeba tři dny. Tím potom zalévám různé rostliny.. někdy poleju konví třeba celý keř, který má nějaký problém. Takže kombinuji všechny možné způsoby, ale dávkuji větší množství, než doporučují - místo kávové dávám polévkovou lžíci na litr.

Jednou jsem namočila a jeli jsme na týden pryč, a když jsem se vrátila a odklopila víko, bylo to trochu jako když je tam mrtvola, muž si myslel, že se nám někde vyvalil odpad grinning smiley grinning smiley grinning smiley, ale rostlinám to zjevně nevadilo, naopak by řekla, že si rochnily.. .i když chvíli byl smrádek po celé zahradě.

Datum: 25.06.2024 14:57

Trvalky jsem hojně "mulčovala" pískem, ideální pro výsev semen na další rok.. hezky se to v tom ujímá.

Datum: 25.06.2024 15:02

[www.nkz.cz]

trochu té inspirace...

Rok před výsadbou trvalek jsem záhon zúrodňovala tak, že jsem si v něm vykopala různě velké jámy a do nich sypala odpad z kuchyně - slupky, lógr, čajové sáčky atd. Myslím, že se to vyplatilo. thumbs down

• Re: Detaily mojí zahrádky

Datum: 25.06.2024 15:12

20240622_120902633_ios (2).jpg

Když jsme u vodních prvků, dodám jeden odlehčující. Dámám na plovárně jsem pořídila dohled. Žabáka - elegána. grinning smiley

Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace

Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu

Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.

RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Zahrada (Diskuze)

Přidej na Seznam    

(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda

Tento server používá software Phorum.