![]() |
úterý 26. ledna, 23:00 Svátek má Zora
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Moučníky
hodnocení: 5.00
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryPodobné příspěvky
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Pečení je radost
Alenko, hraní na hospodyňku skončí, jak začne zahrada. Aspoň u nás to tak funguje. A to i v zimě mám do vzorné hospodyňky daleko.

(výška 360 m.n.m.)
Já už mám pečené ořechy, naplním nutelou těsně před vánocemi, vyskočky jsou hotové a dnes budu pokoušet marokánky, ty budu péct poprvé. A tím vánoční pečení u nás končí. A pak nastane výměnný obchod s dcerami. Jenže zítra máme rodinnou slezinu, v prosinci je u nás nejvíce narozenin a svátků. Už mám upečenou jednu bábovku - ořechovou a ještě jednu světlou upeču. Maso a nějaké lahůdky obstarají dcery. Upečený chleba jsem před chvílí vytáhla z trouby. I tak je na mě těch příprav až moc.
Jó domácí nudle
pamatuju, jak je dělávala moje babička, velký placky, sušily jsme je na utěrkách a pak krájely na jemno. Vlasovky i široký a ty pak s mákem
. Já vařím kupovaný, s mákem většinou vrtule, protože široké nudle jsem v krámě neviděla, ani nepamatuji. Teď jsem je zapomněla koupit, tak mi nudle zadělal (i s půlkou kuchyně
) prcek. Dělali si je do polévky na vaření. Mám ráda i kapání, ale to mi není dovoleno. Manža chce jen nudle, a to jen trošku, maximálně mám dovolené vajíčko. A zkusit nočky
to by bylo asi na rozvod. Játrový knedlíčky
, ale tam jsem je trošku ošulila - kupuji u nás u řezníka, mají moc dobrou hmotu, udělám tenké placky a dám zmrazit. Pak jen nakrájím na malé kostičky a hodím zavařit do polévky. A to mi snědí.
Když to čtu, tak mám chutě, na široké nudle. Já si je snad zítra udělám, muž to taky nejí. Nemám doma čerstvý mák, musím si dojít, ale se skořicí to je taky dobrý.Doma se nudle nikdy nekupovaly, vždy dělaly,silnější placka, sušení na utěrkách. krájení vlasových nudlí do polévky jsem nenáviděla, musela jsem. Pak jsem si koupila strojek na vlasové nudle, ale radši udělám strouhání. Dostala jsem včera sklenici sirobu,tady se pečou na vánoce buchtičky s mákem, máčené v sirobu(přidává se do něho máslo) a obalené perníkem. Je to asi krajové jídlo, nedělá se to všude, máme to všichni moc rádi .
nudle do polévky dělám, když mám náladu,
ale pokud zbudou nějaké těstoviny od oběda , tak si je dělám se strouhankou a pěkně cukýrek a poleju máslem 
(výška 360 m.n.m.)
Aleno, sirob je opravdu krajová záležitost. Tam, kde se pěstovala řepa cukrovka, tam se vařil sirob. Za mého dětství jsme chodily s maminkou paběrkovat cukrovku. Tak se nazývalo sbírání toho, co zbylo, když byla cukrovka sklizena. Sirob se přidával do perníku a mazal se na vdolky. Mě nikdy nechutnal, on má takovou peprnou chuť. Dnes už sirob nikdo nevaří, však vidět dnes pole s cukrovkou, to je vzácnost.
Děvčata, já jsem pokračovala v hraní si na hospodyňku. Vyrobila jsem méně tučné listové těsto. Do tohoto těsta se přidají 2 žloutky, tím se nahradí část másla. Není to špatné, ale pravé listové těsto to není. Opět zde platí, co je nezdravé - to je dobré a naopak.
A vlastní těstoviny, budu pokračovat v jejich výrobě. široké nudle a fleky, to by neměl být problém.Výroby vlasových nudlí jsem už nabažená, Při jejich krájení jsem si na ruce udělala puchýř. Za to nudle nemohou, spíše moje nešikovnost.

Ne, opravdu jsem se nezbláznila.
Ale manželova maminka bude mít zítra narozky (90) a já jí vařím i peču občerstvení pro hosty.
Z tohoto budou plněné košíčky (formičky na košíčky mám miniaturní, potřebovala jsem něco trochu většího, tak jsou to holt kytičky).
Dám do nich višeň a pařížskou šlehačku, tedy obdoba schwarzwaldského dortu.
Věrko
.
Spike, jak na sladký nejsem, tak tahle kombinace není marná.

Taky bych neodmítla.My jsme 90 slavili v prosinci.
Ja blková buchta dle receptu z netu - dobře se dělá a výborně chutná.
40dkg strouhaných jablek
40dkg mouky polohrubé
25dkg cukru
4 vejce (z bílků sníh)
1 prdopeč
1 lžíce skořice
20dkg másla
rozinky, ořechy...
Já jsem nahradila polovinu mouky moukou mandlovou, příště zkusím dát pohankovou + mandlovou.
Višňová bublanina
Včera jsem k mamce odvezla mražené jahody. Při bližším ohledání jsem zjistila, že to nejsou jahody, ale višně. Proto dnes mamka pod mým dohledem upekla bublaninu.
Vy jste holky táááák šikovný.
Já dělala pudinkové řezy se zakysankou.
Holky, vy mi delate chute
mam jahody, jdu si udelat knedliky