|
|
pondělí 13. dubna, 01:33 Svátek má Aleš
|
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Užitková zahrada
Diskutujte!
Neroste vaše zelená radost, nebo naopak roste až moc? Sdílejte s ostatními fotky, rady a zkušenosti..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: zelenina.
Holky, máte prosím nějakou "babskou radu" na mandelinku?
Anavi, i když v tomhletom žiju celý svůj život, mandelinky jsou nezničitelné .... chodím a sbírám, po vylíhnutí larev postříkám - i když mne tohle nebaví. Pár let jsme brambory vůbec nepěstovali, právě kvůli těmhle páskatejm bestijím.
Sbírala jsem, ale připadá mi, že je to nad moje síly.
Ivčo, nechodím do práce, sbírala jsem 2x denně, nemáme zas tak lán, jen 50 kg zasázených, stejně zvládly naklást vajíčka a vylíhnout se žrací larvy
... tady rada od Agrobio [agrobio.cz]
Přemýšlela jsem, že bych dneska zkusila jar + olej... aby je to udusilo. Myslíš, že to na ně nezabere?
No my už máme samo ty larvy hnědé všude, a to jsem tolik nakladených vajíček rozmačkala...
Neumím odhadnout, jak moc to ovlivní úrodu, ale jak tak čtu, tak jsou schopné úplně sežrat natě... už kvetou a byly to fakt nádherné silné sazenice.
Sypala jsem Hnojíkem, ale jednom jednou a to je asi málo. Nebo by to možná chtělo kombinovat i se zálivkou.
Loni s nimi problém nebyl. Takže na podzim dám na tohle místo jahody a s bramborama půjdeme asi "o dům dál", udělám políčko jinde.
Anavi, jar+olej na mandelinky je málo. Sbíráme, kupodivu jich moc nemáme,nesmím zakřiknout. Dovolila jsem si podhrabat a brambůrky byly. Pochopitelně špatně
, taková škoda, podhrabovat.....
zítra budou znovu, budu rychlá. 
Hnojík zatím rozdíly nevidím, myslím, že to chce pravidelnost a hojnost. Nemám u toho trpělivost, nepravidelnost....chystám se už týden na skleník....
Asi to chce hlavně kombinaci všeho - sypat, zalévat a postřik. A na to nemám stále dostatek času.
Jak vás tady čtu, jsem ráda, že mně se zatím mandelinka vyhýbá (asi je to tím, že se tu zrovna v okolí brambory nepěstují).
Dnes jsem sklidila další okurku, cuketu a salát. Máme o stravu příštích týdnů postaráno (tedy pokud okurky nenapadne plíseň)..
Zkusila jsem jednu bramboru podhrábnout a už bylo na oběd. Ale na každé sazenici 20 těch potvor.
Anavi, ze zkušeností z let dávněji munulých, sáhla bych po nějaké chemii. Ztratila jsem vždycky spousty času a mandelinku jsem stejně nikdy neporazila. Někdy byly i roky příznivé, hlavně v dobách, kdy se přestalo pěstovat žrací a na vesnici začalo okrasné zahradničení.
Vytahala jsem z kompostu sazeničky a přesadila, domnívala jsem se, že mi ze semen vydlabané cukety vylezly semenáče. No a te´d čím dál víc váhám, zda se jedná o cuketu nebo spíš o dýni. Ale dýni jsem tam nevyhazovala, tak jsem z toho blázen.. jedině prošlá dýňová semínka, která jsem měla na jídlo, ale ta by nejspíš už nevzešla, ne?
Na netu jsem našla i druh cukety, která má podobné listy, ale pěstuji obvykle Nefertiti a ta má listy víc vykrojené a ještě s bílou žilnatinou.
Co myslíte?
Může to být kříženec. Na cuketu to teda nevypadá. Loni jsem měla bílé Kyje - možná patizon s cuketou. Pyl může být od sousedů přes tři zahrady.
To nebyla semínka z naší cukety, která by rostla vedle něčeho, ale z kupované. To si myslím, že už šance na křížení není, ne?
Ivčo, ZZ, cuket je tolikero, že netušim, ze které by semínko mohlo být - i kupovaná mohla růst vedle dýně - kdysi, před pár lety jsem koupila semene - pytlík, normálka v obchodu, nakladaček - dvě sazenice stopro nakladačky nebyly , takové super štíhlé salátovky, rostly před očima. Byli jsme potom se synem na DODu v SEMU, měli tam ukázky výpěstků z jejich semen a Bingho - japonská salátovka, nějak se tak semena přimíchala. A tykvovité rostliny stejně jako fazole jsou jako holky z dálnice u příhraničí s Německem ... jenže ty asi používají nějakou antikoncepci.
Tak uvidíme, co z toho vyleze. Dala jsem na FB a paní psala, že vysela semínka kupovaných cuket a má stejné listy jako já. A že taky nevěří, že to bude plodit cukety. Tak uvidíme, mě ten moment překvapení baví
a u nás se sežere skoro všechno.
Tak jen,aby to nebyly okrasné dýně, jinak nám je to šumák.