neděle 10. listopadu, 20:16 Svátek má Evžen
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Zahrada a květena
hodnocení: 4.70
Diskutujte!
Neroste vaše zelená radost, nebo naopak roste až moc? Sdílejte s ostatními fotky, rady a zkušenosti..
Podkategorie:
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Zahradní nadšenci, co děláte lednu?
Drahuško beru.....už jsem je párkrát měla...vydržely mi tak 3 roky, udělala jsem krásný keříky a pak mi bez rozloučení odešly . Tak s tím počítám
O.K.
Někomu jsem na jaro slíbila i kany a nevím, komu
drahu, ty nemáš červenolisté, viď?
Anavi nemám. Mám jen klasiku a mám, protože docela dobře přežívají zimu (kupodivu) Letos jsem je poprve na podzim ostříhala a tyhle plnokvětí krásně zakořenily. Ty druhé, s modrou plnou sukýnkou se mi nechytly. Nechám je trošičku narůst a ostříhám zjara. Pak se chytnou, doufám. Anavko ty chceš taky tu červenobílou?
U Petro je lepší osobně. Co vím z nářků zahradních fanynek, tak poštou to většinou nějak nevyšlo.
Stín mám taky, tak jestli ti Drahuš vydrží, tak zkusím, budu ráda.
www.bmprofit.cz
Je tam vlhko, sucho, výsluní či stín? Jak je ten prostor velký. jenom jehličnany nebo s něčím zkombinovat?
červenobílou fuchsii? Klidně, beru Ony chtějí polostín, že?
jo polostín, ale měla jsem je i na sluníčku a taky neprotestovaly
RAM: Je to volný prostor (zatím trávník) v zahradě. Z JZ roste vzrostlý modřín, z jihu středně velký ovocný strom, z ostatních stran je volno (trávník a cesta) ,místo je suché, může to být cca 12 m2 volného prostoru slunce tam bývá od odpoledne do večera, ale není tam úpal v vzhledem k těm okolním stromům.
Moje představa je udělat tam ladnou skupinku jehličnanů (nějaký do výšky, něco plazivého a něco ve střední úrovni), která by byla různých barev a tvarů, v popředí by mohly být i nižší traviny, aby to byla dominanta při pohledu z domu. Nechci vysoké jehličnany, nejvýše cca 3 metry, ani nijak extrémně široké, aby to nezabralo půl zahrady.
www.bmprofit.cz
Už to skoro začínám mít před očima.
Doporučoval bych nezůstávat jen u jehličnanů (i když i ty samotné umí vytvořit kompozici, která dovede na zimu měnit barvy a rozhodně nezevšední. Rozhodně bych to doplnil třeba o skalníky, jejichž malé zářivě červené kuličky dovedou rozveselit podzimní pohled, a některé vzrůstné trávy například zebrinu či ozdobnici, která tomu ubere na strnulosti a dodá pohyb. Další prvek, který nesmí chybět jsou kameny. Nejlépe něco místního co zapadne do celkového rázu. Evito pošli prosím pár fotek, z různých úhlů, kde je vidět trochu okolí, já se pokusím na to něco namalovat a navrhnout. (ota.beran(zavináč)bmprofit.cz).
Poslední věcí, která by mě zajímala je vztah k exotičnosti dřevin. (vadí, nevadí, preferuji) a případně přibližný názor na cenu jednotlivé sazenice. (průměr, maximum)
Zatím přeji hezký den a těším se na odpověď
Ota
Ram: odpověď dle mého gusta!!!
Traviny tam určitě patří, přimlouvala bych se ještě za dochan psárkovitý. Moc hezky "kvete".A na podsázení (a mezi kameny) klidně třeba kostřavu medvědí. Udělá krásné polštáře.
Skalník teď mám v záhonu taky, červené kuličky to na podzim krásně prozáří.
viz odkazy:
[www.katalog-rostlin.cz]
[www.zahradnictvikrulichovi.cz]
[www.garten.cz]
Ze zakrslých jehličnanů mám slabost pro smrček "Little Gem"
[www.profizahrada.cz]
Evito, hodně jsme toho přemleli tady:
[www.week.cz]
S jehličnany s citem
Jak tedy používat stálezelené jehličnaté dřeviny v zahradě tak, abychom dosáhli efektního, nijak extrémně nevybočujícího účinku? Především si musíme uvědomit, že i světlé či barevné kultivary jehličnanů působí v konečném důsledku tmavě. Toho lze využít pro vytvoření pozadí pro světlejší či kvetoucí rostliny a před stěnu z jehličnanů vysadit například kvetoucí keře, trvalkový záhon nebo vyset trávník. I opačný efekt je žádoucí: pohled z prostředí tmavých jehličnanů do zahrady rprozářené sluncem či barvami je mnohem působivější.
Pokud se rozhodnete vysadit z jehličnanů skupinu, je třeba si uvědomit, že v místech, kde se budou rostliny vzájemně dotýkat, vzniknou na většině druhů holé plochy, které po případném probrání či pokácení některé dřeviny již nikdy neobrostou! Protože jehličnany můžeme použít v zahradě také jako dominanty, je třeba jejich rozmístění věnovat náležitou pozornost. Vhodnější je výsadba do skupin vytvářející jeden výrazný celek, než solitérně roztýlené, kdy tříští pozornost a v zahradě vzniká optický chaos.
A rada na závěr: že méně znamená více platí u jehličnanů obzvláště. Nikdy se nenechte svést k tomu, abyste vedle sebe sázeli ostře odlišné tvary a barvy - štíhlé vysoké vedle nízkých kulovitých, výrazně modré vedle zlatožlutých.
Zdroj:
[www.profizahrada.cz]