pondělí 13. května, 09:26 Svátek má Servác
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Moučníky
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Bábovka stokrát jinak
Dovolila jsem si sem překopírovat recept od Kofily z bábovkové diskuze...Taky to bude pěkně pohromadě ..tady je...Kofilo díky
Tak já ho napíšu sem. Kdovíkdy budu mít zase tolik času.
5 vajíček
20 dkg cukr moučka + 1 vanilkový
1 HERA
30 dkg polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
cca 1 dcl mléka
kakao
Vezmeme dvě větší misky či mísy. Do jedné odvážíme cukr a můžeme přistrouhnout citrón. kůru.
Do druhé vyklepneme bílky z vajíček a žloutky hodíme do mísy s cukrem.
Ušleháme bílky na tuhý sníh a dáme stranou.
Šlehač ponoříme do druhé mísy s cukrem a žloutky a šleháme.
Postupně přidáme změklou HERU a ještě chvíli šleháme.
Pak začneme přidávat mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko.
To už jen vlastně šlehačem promícháme.
Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh.
Odebereme trošku těsta a přes sítko na čaj do něj dáme kakao. Promícháme.
Formu už máme vymazanou (ne hrubě) změklým klasickým máslem a vysypanou hrubou moukou.
Větší část bílého těsta dáme do formy a pak rovnoměrně kakaové. Můžeme těsto projet skákavě stěrkou (jako když se krájí buchta nebo něco, prostě ten pohyb) a dáme zbytek bílého.
Šoupneme doprostřed trouby na cca 180-200st. Záleží jak komu peče. Nesmí se sušit.
Pečeme asi 35-40 minut. Zkoušíme špejlí. Pokud by se vám připaloval vrch, tak lze přikrýt alobalem, ale to znáte.
Když dáte více mléka, bude bábovka "mechová" a jemná. Pokud je složitější forma, dáme méně mléka. Těsto bude hustší a lépe půjde vyklopit. Samozřejmě pak už není tak nadýchaná.
Dělala jsem už i tříbarevnou.
Dospod bílé těsto - pak těsto s trochou kávy (normálně mletá) a nakonec kakaové.
Byla excelentní !
Přikládám foto. Tahle forma je tak na 3 vaječnou.
Galerie: Klikněte pro zobrazení
Re: Bábovka stokrát jinak
Re: Bábovka stokrát jinak
Bábovka s vaječným likérem
Z všemožných dostupných receptů jsem zatím osobně zkoušela tento, vložený akimon do diskuze bábovka! na livingu. Další jsou třebas na labužníkovi nebo výše v odkazu od Anavi na stránkách Radůzy.
Základní opsaná dávka vypadá takto:
4 vejce
200 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
250 ml vaječného koňaku
200 ml oleje
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
Vše postupně smíchat.
Péci cca 45 minut.
Dále se píše, že polovic těsta je možné přikrášlit kakaovým práškem, případně přidat rozinky.
Vyzkoušela jsem pouze žlutou variantu s vynechaným vanilinovým cukrem, obecně si na něj totiž příliš nepotrpím, pravou vanilku samo po ruce nemám; avšak domnívám se nanejvýš přesvědčeně, že dvoubarevná a zejména rozinkami ošperkovaná bude luxusní!
(Věrka)
Re: Bábovka stokrát jinak
Re: Bábovka stokrát jinak
Re: Bábovka stokrát jinak
Re: Bábovka stokrát jinak
Tahle varianta byla bezesněžní, ale jsou i s. Evidentně je to celkem putna. Vybrat si může každý tu svou.
Hodím sem nějaké, ano ?
Re: Bábovka stokrát jinak
Nezapomněla jsem, ale nejde mi teď labužník . Se vrátím!
Jeden alternativní je i v odkaze od Ivči na stránky Radůzy. Myslím, že tam stálo psáno - přejato ze stránek dr. Oetkera..
[www.oetker.cz]
Ten je beze sněhu.. zase se škrobovou moučkou.
Další později .
Re: Bábovka stokrát jinak
Re: Bábovka stokrát jinak
Slibovaná bábovka s vaječným likérem, kde se sníh šlehá :
[www.labuznik.com]
přičemž je prakticky totožná, liší se právě jen v ano pro sníh, konzistenci cukru a mírně v poměrech ingrediencí
Bezesněžné ovšem, jak se zdá, převládají
[www.labuznik.com]
zde část mouky zastupuje pudinkový prášek
[www.labuznik.com]
zde verze pro ty, kteří rádi odměřují lžící
Re: Bábovka stokrát jinak
Ivčo, no já si ho kvůli pokusu taky musela pořídit, jinak jsem tuze špatně zásobená. Takhle kdyby někdo věděl o receptu na bábovku z bohemky, můžu péct nejmíň měsíc, mám jaksi několikalahvový přebytek a nepiju to.
Nezbývá než podle doma dostupných ingrediencí navolit ňákou jinou, hm?
[www.labuznik.com]
Re: Bábovka stokrát jinak
o víkendu jsem dělala kokosovou hrníčkovou podle receptu na atlasu a povedla se
Ingredience: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek kokosu, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, 1\2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 3 vejce
Postup přípravy: Smícháme mouku s práškem do pečiva a přidáme ostatní ingredience. Těsto vlijeme do vymazené a strouhankou (hrubou moukou) vysypané bábovkové formy. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C tak 45 minut, po 30 minutách kontroluji, jak to vypadá, někdy ztlumuji na 160 °C.
další bábovkové recepty z atlasu [recepty.atlas.cz]
a něco málo receptů různě z netu, co si ukládám do PC
Tvarohová bábovka
5 celých vajíček
250 g mletého cukru
250 g tučného tvarohu
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
250 g másla
rozinky
Vlažný, rozpuštěný tuk s cukrem a vejci šleháme do pěny (do zhoustnutí). Pak po kouscích přidáváme tvaroh a dále šleháme, nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva, spařené, omyté rozinky. V předehřáté troubě na 210°C, pečeme 50-60 minut na 180°C.
Mariana - čokoládová bábovka
250 g másla
100 g čokolády na vaření
250 g cukru krupice
4 ks vajec
100 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
¼ l vaječného likéru
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, postupně přidáme celá vejce, pak mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme likér s nastrouhanou čokoládou. Těsto zalijeme do vymaštěné a polohrubou moukou vysypané formy na bábovku.
Pečeme v předehřáté troubě (asi 175°C) 1 hodinu. Po upečení necháme bábovku ještě asi 10 minut ve formě, pak vyklopíme na talíř. Pocukrujeme ji až po vychladnutí nebo polijeme libovolnou polevou. Dobrou chuť.
Bábovka prezentovaná Jiřím Waschkou
3 vejce
1 vanilkový cukr
15 dkg másla
22 dkg cukru krupice
22 dkg hladké mouky
1 ks prášek do pečiva
1/8 l mléka
Žloutky c cukry tutřeme do pěny, pak přidáme mouku a mléko. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Pečeme cca 45 minut ve středně vyhřáté troubě (160°C)
Mramorová bábovka
6 vajec
15 dkg másla
20 dkg cukru (moučka)
¼ l mléka
40 dkg polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
citronová kůra
kandované ovoce
rozinky
nasekané ořechy
2 lžíce kakaa
2 polévkové lžíce rumu
Utřeme máslo, cukr, žloutky a postupně přidáváme mouku a mléko. Ke konci přidáme rozmíchaný prášek do pečiva s trochou mouky a vmícháme ušlehané bílky. Přidáme rum.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny, do jedné části vmícháme rozinky, ořechy, kandované ovoce a citronovu kůru, co druhé vmícháme kakao. Do dobře vymazané formy vysypané hrubou moukou vkládáme proloženě obě těsta. Pečeme v předehřáté troubě asi jednu hodinu.
Neodolatelná čokoládová bábovka
300 g polohrubé mouky
250 g másla
200 g cukru
150 g čokolády na vaření
5 ks vajec
120 g rozinek
5 lžic mléka
2 lžíce červeného vína
1 sáček prášku do pečiva
špetka mleté skořice
tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
Rozinky namočíme do vína se skořicí. Mléko zahřejeme a rozpustíme v něm čokoládu. Máslo ušleháme s cukrem, přidáme vejce. Mouku smícháme s práškem do pečiva a na závěr zašleháme rozpuštěnou čokoládu a rozinky. Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme asi 70 minut v troubě vyhřáté na 140°C.
Burgundská bábovka
200 g másla
200 g cukru
4 vejce
250 g mouky
prášek do pečiva
skořice
100 g čokolády
1/8 litru červeného vína
160°C – 45-50 minut.
(postup je stejný jako u ostatních bábovek)
Olejová ořechová bábovka
4 vejce
25 dkg pískového cukru
z ½ citronu kůra
½ vanilkového cukru
1 lžíce rumu
7 lžic vařící vody
½ prášku do pečiva
25 dkg míchané mouky (hladká a polohrubá)
(Do části těsta kakao nebo ořechy)
Postup přípravy a pečení je shodný s ostatními bábovkami.
Bramborová bábovka
25 dkg vařených brambor
25 dkg hrubé mouky
15 dkg cukru
6 dkg tuku
1 vejce
1 bílek
1 kypřící prášek
vanilka
citronová kůra
Náplň:
1/2 osminky másla
10 dkg cukru
citronová kůra
mleté ořechy
trochu čokolády
Poleva:
citronová
Olejová bábovka
5 vajec
30 dkg polohrubé mouky
1,5 dcl oleje
1,5 dcl vlažné vody
1 prášek do pečiva
Šlehat žloutky s cukrem, potom přidat olej, vodu, mouku, ve které jsme rozmíchali prášek do pečiva, rozinky, nakonec vmícháme sníh. Část těsta můžeme obarvit kakaem.
Bábovka od babičky z Kolína nad Rýnem
3 vejce
250g lískových oříšků
250g hladké mouky
200g cukru
250g másla
1ks prášek do pečiva
1ks vanilkového cukru
Nejprve zbavte lískové oříšky slupek.
Rozehřejte pánev a na ní za stálého míchání oříšky prohánějte až začnou slupky samy odpadávat. Nepražte oříšky moc, aby se nespálily. Zbylé slupky odstraňte mnutím oříšků o sebe v dlaních.
Oříšky umelte na velmi jemno, nejlépe v mlýnku na mák.
Máslo, žloutky a cukry míchejte 30 minut do hladka. Pak přidejte mouku, ve které jste rozmíchali prášek do pečiva, a mleté oříšky. Nakonec opatrně vmíchejte tuhý, z bílků ušlehaný, sníh.
Bábovkovou formu vymastěte a vysypte moukou nebo strouhankou. (Pokud požíváte teflonové nádobí, tak to dělat nemusíte.) Do ní pak vlijte připravené těsto a pečte pomalu ve vyhřáté troubě (160°C) cca 40 minut.
Bábovka je hotová až "vyskočí" a až je po vytažení suchá špejle, kterou do ní píchnete.
Po vyklopení a vychladnutí můžete hotovou bábovku polít polevou z hořké tmavé čokolády nebo jen posypat práškovým cukrem.
Piškotová bábovka
4 vejce,1 sklenička krupicového cukru,1/2 kostky másla,1 1/2 skleničky polohrubé mouky,tuk na vymaštění a hrubá mouky na vysypání formy.
Změklé máslo rozetřeme s poloninou dávky cukru,postupně všleháme žloutky a napěníme.Z bílků ušleháme sníh,přidáme po částech zbylý cukr a ušleháme dohusta.Lehce jej vmícháme do žloutkové pěny současně s prosátou moukou a hladké těsto vložíme do malé bábovkové formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou.Upečenou bábovku necháme stát asi 5 minut ve formě,pak ji vyklopíme a pocukrujeme.
Jemná bábovka s kandovaným ovocem
1/2 kostky tuku,1 sklenička moučkového cukru,5 vajec,špetka soli,1 1/2 skleničky hladké mouky,1 balíček pudinkového prášku s vanilkovou příchutí,2 lžíce mléka,4 lžíce kandovaného ovoce.
Změklý tuk rozetřeme s částí cukru,postupně vmícháme žloutky a hodně napěníme.Pak přidáme část mouky prosáté se solí,pudinkový prášek a mléko.Z bílků ušleháme sníh,přidáme zbytek cukru,ušleháme dohusta a lehce jej vmícháme do těsta současně se zbytkem mouky a kandovaným ovocem.Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy,vložíme do málo vyhřáté trouby a upečeme.Upečenou necháme stát 5 minut a pak ji vyklopíme a pocukrujeme.
Smetanová bábovka
1/2 kostky másla,6 vajec,1 sklenička jemného krupicového cukru,3/4 skleničky smetany ke šlehání,3 skleničky polohrubé mouky,3/4 balíčku prášku do pečiva,kůra z 1 citronu.
Změklé máslo napěníme s větší částí cukru,postupně vmícháme žloutky a hodně napěníme.Pak přidáme smetanu a trochu mouky,citronovou kůru a promícháme.Z bílků ušleháme sníh,přidáme zbytek cukru,ušleháme dohusta a lehce jej vmícháme do žloutkového těsta současně se zbylou moukou prosátou s kypřícím práškem.Těsto nalijeme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané formy a vložíme do středně vyhřáté trouby.
Kokosová bábovka
1/3 kostky tuku,3 vejce,3/4 skleničky moučkového cukru,1/3 balíčku kypřícího prášku do pečiva,1/2 skleničky strouhaného kokosu,1 1/2 skleničky hladké mouky,3/4 skleničky mléka,2 lžíce škrobové moučky.
Změklý tuk rozetřeme s částí cukru,postupně přidáme žloutky a napěníme.Přilijeme mléko,přidáme kokos,část mouky a promícháme.Z bílků ušleháme sníh,po částech přidáme zbývající cukr,ušleháme dohusta a vařečkou jej lehce vmícháme do žloutkové pěny současně se zbylou moukou prosátou s kypřicím práškem a škrobovou moučkou.Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy,vložíme do středně vyhřáté trouby.
Čokoládová bábovka
1/3 kostky másla nebo tuku,3/4 skleničky moučkového cukru,3 vejce,1/2 skleničky mléka,1 1/2 skleničky hladké mouky,1/2 balíčku čokolády,1/3 balíčku kypřícího prášku.
Změklé máslo rozetřeme s částí cukru,postupně přidáme žloutky a hodně napěníme.Vmícháme mlék a část mouky.Z bílků ušleháme sníh,postupně do něj přidáme zbylý cukr a ušleháme dohusta.Lehce jej vařečkou vmícháme do žloutkové směsi současně s čokoládou a se zbylou moukou prosátou s kypřícím práškem.Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy.Pečeme ve středně vyhřáté troubě.
www.evciny-stra..
Re: Bábovka stokrát jinak
Re: Bábovka stokrát jinak
Re: Bábovka stokrát jinak
do p....e vono to rozhodilo stránku, to by jednoho nas...o
na zřícenině s bábovkama a plameňákama a pak pro nás přijedou s kazajkama
Re: Bábovka stokrát jinak