Re: Bábovka stokrát jinak

Autor: Libi, Datum: 15.01.2008 17:01

o víkendu jsem dělala kokosovou hrníčkovou podle receptu na atlasu a povedla se winking smiley

 

Kokosová hrníčková bábovka

Ingredience: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek kokosu, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, 1\2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 3 vejce

Postup přípravy: Smícháme mouku s práškem do pečiva a přidáme ostatní ingredience. Těsto vlijeme do vymazené a strouhankou (hrubou moukou) vysypané bábovkové formy. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C tak 45 minut, po 30 minutách kontroluji, jak to vypadá, někdy ztlumuji na 160 °C.

další bábovkové recepty z atlasu http://recepty.atlas.cz/recept_pkateg.asp?id_kategorie=JNLQCOO5&id_podkategorie=JNLPFQC9&page=2

 

a něco málo receptů různě z netu, co si ukládám do PC

 

Tvarohová bábovka

5 celých vajíček
250 g mletého cukru
250 g tučného tvarohu
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
250 g másla
rozinky

Vlažný, rozpuštěný tuk s cukrem a vejci šleháme do pěny (do zhoustnutí). Pak po kouscích přidáváme tvaroh a dále šleháme, nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva, spařené, omyté rozinky. V předehřáté troubě na 210°C, pečeme 50-60 minut na 180°C.

 

Mariana - čokoládová bábovka

250 g másla
100 g čokolády na vaření
250 g cukru krupice
4 ks vajec
100 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
¼ l vaječného likéru

Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, postupně přidáme celá vejce, pak mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme likér s nastrouhanou čokoládou. Těsto zalijeme do vymaštěné a polohrubou moukou vysypané formy na bábovku.
Pečeme v předehřáté troubě (asi 175°C) 1 hodinu. Po upečení necháme bábovku ještě asi 10 minut ve formě, pak vyklopíme na talíř. Pocukrujeme ji až po vychladnutí nebo polijeme libovolnou polevou. Dobrou chuť.


Bábovka prezentovaná Jiřím Waschkou

3 vejce
1 vanilkový cukr
15 dkg másla
22 dkg cukru krupice
22 dkg hladké mouky
1 ks prášek do pečiva
1/8 l mléka

Žloutky c cukry tutřeme do pěny, pak přidáme mouku a mléko. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Pečeme cca 45 minut ve středně vyhřáté troubě (160°C)

 

Mramorová bábovka

6 vajec
15 dkg másla
20 dkg cukru (moučka)
¼ l mléka
40 dkg polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
citronová kůra
kandované ovoce
rozinky
nasekané ořechy
2 lžíce kakaa
2 polévkové lžíce rumu

Utřeme máslo, cukr, žloutky a postupně přidáváme mouku a mléko. Ke konci přidáme rozmíchaný prášek do pečiva s trochou mouky a vmícháme ušlehané bílky. Přidáme rum.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny, do jedné části vmícháme rozinky, ořechy, kandované ovoce a citronovu kůru, co druhé vmícháme kakao. Do dobře vymazané formy vysypané hrubou moukou vkládáme proloženě obě těsta. Pečeme v předehřáté troubě asi jednu hodinu.


Neodolatelná čokoládová bábovka

300 g polohrubé mouky
250 g másla
200 g cukru
150 g čokolády na vaření
5 ks vajec
120 g rozinek
5 lžic mléka
2 lžíce červeného vína
1 sáček prášku do pečiva
špetka mleté skořice
tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy

Rozinky namočíme do vína se skořicí. Mléko zahřejeme a rozpustíme v něm čokoládu. Máslo ušleháme s cukrem, přidáme vejce. Mouku smícháme s práškem do pečiva a na závěr zašleháme rozpuštěnou čokoládu a rozinky. Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme asi 70 minut v troubě vyhřáté na 140°C.

 

Burgundská bábovka

200 g másla
200 g cukru
4 vejce
250 g mouky
prášek do pečiva
skořice
100 g čokolády
1/8 litru červeného vína

160°C – 45-50 minut.

(postup je stejný jako u ostatních bábovek)

Olejová ořechová bábovka

4 vejce
25 dkg pískového cukru
z ½ citronu kůra
½ vanilkového cukru
1 lžíce rumu
7 lžic vařící vody
½ prášku do pečiva
25 dkg míchané mouky (hladká a polohrubá)
(Do části těsta kakao nebo ořechy)

Postup přípravy a pečení je shodný s ostatními bábovkami.

 

Bramborová bábovka

25 dkg vařených brambor
25 dkg hrubé mouky
15 dkg cukru
6 dkg tuku
1 vejce
1 bílek
1 kypřící prášek
vanilka
citronová kůra

Náplň:
1/2 osminky másla
10 dkg cukru
citronová kůra
mleté ořechy
trochu čokolády

Poleva:
citronová

 

Olejová bábovka

5 vajec
30 dkg polohrubé mouky
1,5 dcl oleje
1,5 dcl vlažné vody
1 prášek do pečiva

Šlehat žloutky s cukrem, potom přidat olej, vodu, mouku, ve které jsme rozmíchali prášek do pečiva, rozinky, nakonec vmícháme sníh. Část těsta můžeme obarvit kakaem.

 

Bábovka od babičky z Kolína nad Rýnem

3 vejce
250g lískových oříšků
250g hladké mouky
200g cukru
250g másla
1ks prášek do pečiva
1ks vanilkového cukru

Nejprve zbavte lískové oříšky slupek.
Rozehřejte pánev a na ní za stálého míchání oříšky prohánějte až začnou slupky samy odpadávat. Nepražte oříšky moc, aby se nespálily. Zbylé slupky odstraňte mnutím oříšků o sebe v dlaních.
Oříšky umelte na velmi jemno, nejlépe v mlýnku na mák.

Máslo, žloutky a cukry míchejte 30 minut do hladka. Pak přidejte mouku, ve které jste rozmíchali prášek do pečiva, a mleté oříšky. Nakonec opatrně vmíchejte tuhý, z bílků ušlehaný, sníh.
Bábovkovou formu vymastěte a vysypte moukou nebo strouhankou. (Pokud požíváte teflonové nádobí, tak to dělat nemusíte.) Do ní pak vlijte připravené těsto a pečte pomalu ve vyhřáté troubě (160°C) cca 40 minut.
Bábovka je hotová až "vyskočí" a až je po vytažení suchá špejle, kterou do ní píchnete.
Po vyklopení a vychladnutí můžete hotovou bábovku polít polevou z hořké tmavé čokolády nebo jen posypat práškovým cukrem.

 

Piškotová bábovka

4 vejce,1 sklenička krupicového cukru,1/2 kostky másla,1 1/2 skleničky polohrubé mouky,tuk na vymaštění a hrubá mouky na vysypání formy.


Změklé máslo rozetřeme s poloninou dávky cukru,postupně všleháme žloutky a napěníme.Z bílků ušleháme sníh,přidáme po částech zbylý cukr a ušleháme dohusta.Lehce jej vmícháme do žloutkové pěny současně s prosátou moukou a hladké těsto vložíme do malé bábovkové formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou.Upečenou bábovku necháme stát asi 5 minut ve formě,pak ji vyklopíme a pocukrujeme.

 

Jemná bábovka s kandovaným ovocem

1/2 kostky tuku,1 sklenička moučkového cukru,5 vajec,špetka soli,1 1/2 skleničky hladké mouky,1 balíček pudinkového prášku s vanilkovou příchutí,2 lžíce mléka,4 lžíce kandovaného ovoce.
Změklý tuk rozetřeme s částí cukru,postupně vmícháme žloutky a hodně napěníme.Pak přidáme část mouky prosáté se solí,pudinkový prášek a mléko.Z bílků ušleháme sníh,přidáme zbytek cukru,ušleháme dohusta a lehce jej vmícháme do těsta současně se zbytkem mouky a kandovaným ovocem.Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy,vložíme do málo vyhřáté trouby a upečeme.Upečenou necháme stát 5 minut a pak ji vyklopíme a pocukrujeme.

Smetanová bábovka

1/2 kostky másla,6 vajec,1 sklenička jemného krupicového cukru,3/4 skleničky smetany ke šlehání,3 skleničky polohrubé mouky,3/4 balíčku prášku do pečiva,kůra z 1 citronu.
Změklé máslo napěníme s větší částí cukru,postupně vmícháme žloutky a hodně napěníme.Pak přidáme smetanu a trochu mouky,citronovou kůru a promícháme.Z bílků ušleháme sníh,přidáme zbytek cukru,ušleháme dohusta a lehce jej vmícháme do žloutkového těsta současně se zbylou moukou prosátou s kypřícím práškem.Těsto nalijeme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané formy a vložíme do středně vyhřáté trouby.

Kokosová bábovka

1/3 kostky tuku,3 vejce,3/4 skleničky moučkového cukru,1/3 balíčku kypřícího prášku do pečiva,1/2 skleničky strouhaného kokosu,1 1/2 skleničky hladké mouky,3/4 skleničky mléka,2 lžíce škrobové moučky.
Změklý tuk rozetřeme s částí cukru,postupně přidáme žloutky a napěníme.Přilijeme mléko,přidáme kokos,část mouky a promícháme.Z bílků ušleháme sníh,po částech přidáme zbývající cukr,ušleháme dohusta a vařečkou jej lehce vmícháme do žloutkové pěny současně se zbylou moukou prosátou s kypřicím práškem a škrobovou moučkou.Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy,vložíme do středně vyhřáté trouby.

Čokoládová bábovka

1/3 kostky másla nebo tuku,3/4 skleničky moučkového cukru,3 vejce,1/2 skleničky mléka,1 1/2 skleničky hladké mouky,1/2 balíčku čokolády,1/3 balíčku kypřícího prášku.
Změklé máslo rozetřeme s částí cukru,postupně přidáme žloutky a hodně napěníme.Vmícháme mlék a část mouky.Z bílků ušleháme sníh,postupně do něj přidáme zbylý cukr a ušleháme dohusta.Lehce jej vařečkou vmícháme do žloutkové směsi současně s čokoládou a se zbylou moukou prosátou s kypřícím práškem.Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy.Pečeme ve středně vyhřáté troubě.


Vytisknuto z www.week.cz dne 10.05.2024 22:26
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-babovka-stokrat-jinak/read.php?1,12184,43521#msg-43521