o víkendu jsem dělala kokosovou hrníčkovou podle receptu na atlasu a povedla se
Kokosová hrníčková bábovka |
|
další bábovkové recepty z atlasu http://recepty.atlas.cz/recept_pkateg.asp?id_kategorie=JNLQCOO5&id_podkategorie=JNLPFQC9&page=2
a něco málo receptů různě z netu, co si ukládám do PC
Tvarohová bábovka
5 celých vajíček
250 g mletého cukru
250 g tučného tvarohu
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
250 g másla
rozinky
Vlažný, rozpuštěný tuk s cukrem a vejci šleháme do pěny (do zhoustnutí). Pak po kouscích přidáváme tvaroh a dále šleháme, nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva, spařené, omyté rozinky. V předehřáté troubě na 210°C, pečeme 50-60 minut na 180°C.
250 g másla
100 g čokolády na vaření
250 g cukru krupice
4 ks vajec
100 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
¼ l vaječného likéru
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, postupně přidáme celá vejce, pak mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme likér s nastrouhanou čokoládou. Těsto zalijeme do vymaštěné a polohrubou moukou vysypané formy na bábovku.
Pečeme v předehřáté troubě (asi 175°C) 1 hodinu. Po upečení necháme bábovku ještě asi 10 minut ve formě, pak vyklopíme na talíř. Pocukrujeme ji až po vychladnutí nebo polijeme libovolnou polevou. Dobrou chuť.
3 vejce
1 vanilkový cukr
15 dkg másla
22 dkg cukru krupice
22 dkg hladké mouky
1 ks prášek do pečiva
1/8 l mléka
Žloutky c cukry tutřeme do pěny, pak přidáme mouku a mléko. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Pečeme cca 45 minut ve středně vyhřáté troubě (160°C)
6 vajec
15 dkg másla
20 dkg cukru (moučka)
¼ l mléka
40 dkg polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
citronová kůra
kandované ovoce
rozinky
nasekané ořechy
2 lžíce kakaa
2 polévkové lžíce rumu
Utřeme máslo, cukr, žloutky a postupně přidáváme mouku a mléko. Ke konci přidáme rozmíchaný prášek do pečiva s trochou mouky a vmícháme ušlehané bílky. Přidáme rum.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny, do jedné části vmícháme rozinky, ořechy, kandované ovoce a citronovu kůru, co druhé vmícháme kakao. Do dobře vymazané formy vysypané hrubou moukou vkládáme proloženě obě těsta. Pečeme v předehřáté troubě asi jednu hodinu.
300 g polohrubé mouky
250 g másla
200 g cukru
150 g čokolády na vaření
5 ks vajec
120 g rozinek
5 lžic mléka
2 lžíce červeného vína
1 sáček prášku do pečiva
špetka mleté skořice
tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
Rozinky namočíme do vína se skořicí. Mléko zahřejeme a rozpustíme v něm čokoládu. Máslo ušleháme s cukrem, přidáme vejce. Mouku smícháme s práškem do pečiva a na závěr zašleháme rozpuštěnou čokoládu a rozinky. Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme asi 70 minut v troubě vyhřáté na 140°C.
200 g másla
200 g cukru
4 vejce
250 g mouky
prášek do pečiva
skořice
100 g čokolády
1/8 litru červeného vína
160°C – 45-50 minut.
(postup je stejný jako u ostatních bábovek)
4 vejce
25 dkg pískového cukru
z ½ citronu kůra
½ vanilkového cukru
1 lžíce rumu
7 lžic vařící vody
½ prášku do pečiva
25 dkg míchané mouky (hladká a polohrubá)
(Do části těsta kakao nebo ořechy)
Postup přípravy a pečení je shodný s ostatními bábovkami.
25 dkg vařených brambor
25 dkg hrubé mouky
15 dkg cukru
6 dkg tuku
1 vejce
1 bílek
1 kypřící prášek
vanilka
citronová kůra
Náplň:
1/2 osminky másla
10 dkg cukru
citronová kůra
mleté ořechy
trochu čokolády
Poleva:
citronová
5 vajec
30 dkg polohrubé mouky
1,5 dcl oleje
1,5 dcl vlažné vody
1 prášek do pečiva
Šlehat žloutky s cukrem, potom přidat olej, vodu, mouku, ve které jsme rozmíchali prášek do pečiva, rozinky, nakonec vmícháme sníh. Část těsta můžeme obarvit kakaem.
3 vejce
250g lískových oříšků
250g hladké mouky
200g cukru
250g másla
1ks prášek do pečiva
1ks vanilkového cukru
Nejprve zbavte lískové oříšky slupek.
Rozehřejte pánev a na ní za stálého míchání oříšky prohánějte až začnou slupky samy odpadávat. Nepražte oříšky moc, aby se nespálily. Zbylé slupky odstraňte mnutím oříšků o sebe v dlaních.
Oříšky umelte na velmi jemno, nejlépe v mlýnku na mák.
Máslo, žloutky a cukry míchejte 30 minut do hladka. Pak přidejte mouku, ve které jste rozmíchali prášek do pečiva, a mleté oříšky. Nakonec opatrně vmíchejte tuhý, z bílků ušlehaný, sníh.
Bábovkovou formu vymastěte a vysypte moukou nebo strouhankou. (Pokud požíváte teflonové nádobí, tak to dělat nemusíte.) Do ní pak vlijte připravené těsto a pečte pomalu ve vyhřáté troubě (160°C) cca 40 minut.
Bábovka je hotová až "vyskočí" a až je po vytažení suchá špejle, kterou do ní píchnete.
Po vyklopení a vychladnutí můžete hotovou bábovku polít polevou z hořké tmavé čokolády nebo jen posypat práškovým cukrem.
Piškotová bábovka |
4 vejce,1 sklenička krupicového cukru,1/2 kostky másla,1 1/2 skleničky polohrubé mouky,tuk na vymaštění a hrubá mouky na vysypání formy.
|
Jemná bábovka s kandovaným ovocem |
1/2 kostky tuku,1 sklenička moučkového cukru,5 vajec,špetka soli,1 1/2 skleničky hladké mouky,1 balíček pudinkového prášku s vanilkovou příchutí,2 lžíce mléka,4 lžíce kandovaného ovoce. |
Smetanová bábovka |
1/2 kostky másla,6 vajec,1 sklenička jemného krupicového cukru,3/4 skleničky smetany ke šlehání,3 skleničky polohrubé mouky,3/4 balíčku prášku do pečiva,kůra z 1 citronu. |
Kokosová bábovka |
1/3 kostky tuku,3 vejce,3/4 skleničky moučkového cukru,1/3 balíčku kypřícího prášku do pečiva,1/2 skleničky strouhaného kokosu,1 1/2 skleničky hladké mouky,3/4 skleničky mléka,2 lžíce škrobové moučky. |
Čokoládová bábovka |
1/3 kostky másla nebo tuku,3/4 skleničky moučkového cukru,3 vejce,1/2 skleničky mléka,1 1/2 skleničky hladké mouky,1/2 balíčku čokolády,1/3 balíčku kypřícího prášku. |