Dovolila jsem si sem překopírovat recept od Kofily z bábovkové diskuze...Taky to bude pěkně pohromadě ..tady je...Kofilo díky
Tak já ho napíšu sem. Kdovíkdy budu mít zase tolik času.
5 vajíček
20 dkg cukr moučka + 1 vanilkový
1 HERA
30 dkg polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
cca 1 dcl mléka
kakao
Vezmeme dvě větší misky či mísy. Do jedné odvážíme cukr a můžeme přistrouhnout citrón. kůru.
Do druhé vyklepneme bílky z vajíček a žloutky hodíme do mísy s cukrem.
Ušleháme bílky na tuhý sníh a dáme stranou.
Šlehač ponoříme do druhé mísy s cukrem a žloutky a šleháme.
Postupně přidáme změklou HERU a ještě chvíli šleháme.
Pak začneme přidávat mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko.
To už jen vlastně šlehačem promícháme.
Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh.
Odebereme trošku těsta a přes sítko na čaj do něj dáme kakao. Promícháme.
Formu už máme vymazanou (ne hrubě) změklým klasickým máslem a vysypanou hrubou moukou.
Větší část bílého těsta dáme do formy a pak rovnoměrně kakaové. Můžeme těsto projet skákavě stěrkou (jako když se krájí buchta nebo něco, prostě ten pohyb) a dáme zbytek bílého.
Šoupneme doprostřed trouby na cca 180-200st. Záleží jak komu peče. Nesmí se sušit.
Pečeme asi 35-40 minut. Zkoušíme špejlí. Pokud by se vám připaloval vrch, tak lze přikrýt alobalem, ale to znáte.
Když dáte více mléka, bude bábovka "mechová" a jemná. Pokud je složitější forma, dáme méně mléka. Těsto bude hustší a lépe půjde vyklopit. Samozřejmě pak už není tak nadýchaná.
Dělala jsem už i tříbarevnou.
Dospod bílé těsto - pak těsto s trochou kávy (normálně mletá) a nakonec kakaové.
Byla excelentní !
Přikládám foto. Tahle forma je tak na 3 vaječnou.