Re: Bábovka stokrát jinak

Autor: LadaB, Datum: 23.10.2007 10:25

Dovolila jsem si sem překopírovat recept od Kofily z bábovkové diskuze...Taky to bude pěkně pohromadě ..tady je...Kofilo díkywinking smiley

 

Tak já ho napíšu sem. Kdovíkdy budu mít zase tolik času.

 

5 vajíček

20 dkg cukr moučka + 1 vanilkový

1 HERA

30 dkg polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

cca 1 dcl mléka

kakao

Vezmeme dvě větší misky či mísy. Do jedné odvážíme cukr a můžeme přistrouhnout citrón. kůru.

Do druhé vyklepneme bílky z vajíček a žloutky hodíme do mísy s cukrem.

Ušleháme bílky na tuhý sníh a dáme stranou.

Šlehač ponoříme do druhé mísy s cukrem a žloutky a šleháme.

Postupně přidáme změklou HERU a ještě chvíli šleháme.

Pak začneme přidávat mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko.

To už jen vlastně šlehačem promícháme.

Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh.

Odebereme trošku těsta a přes sítko na čaj do něj dáme kakao. Promícháme.

 

Formu už máme vymazanou (ne hrubě) změklým klasickým máslem a vysypanou hrubou moukou.

Větší část bílého těsta dáme do formy a pak rovnoměrně kakaové. Můžeme těsto projet skákavě stěrkou (jako když se krájí buchta nebo něco, prostě ten pohyb) a dáme zbytek bílého.

Šoupneme doprostřed trouby na cca 180-200st. Záleží jak komu peče. Nesmí se sušit.

Pečeme asi 35-40 minut. Zkoušíme špejlí. Pokud by se vám připaloval vrch, tak lze přikrýt alobalem, ale to znáte.

 

Když dáte více mléka, bude bábovka "mechová" a jemná. Pokud je složitější forma, dáme méně mléka. Těsto bude hustší a lépe půjde vyklopit. Samozřejmě pak už není tak nadýchaná.

Dělala jsem už i tříbarevnou.

Dospod bílé těsto - pak těsto s trochou kávy (normálně mletá) a nakonec kakaové.

Byla excelentní !

 

Přikládám foto. Tahle forma je tak na 3 vaječnou.



Galerie: Klikněte pro zobrazení


Vytisknuto z www.week.cz dne 10.05.2024 21:33
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-babovka-stokrat-jinak/read.php?1,12184,27746#msg-27746