Praktické rady vypsané z knížek LK. Prosím, vpisujte jen praktické rady, diskuze je jinde
...je třeba položit otázku sám sobě: Mám hlad? A je docela jednoduché si na ni odpovědět.
Když ANO, tak se trošku něčeho najím, když jím pomalu - stihnu zaznamenat ten pocit, když už mám dost, a tak prostě nepokračuju.
No a když hlad nemám, tak i kdyby se kolem mě dělo cokoliv, tak prostě nejím. Je to v podstatě velmi jednoduché, ale zároveň i komplikované v tom smyslu, že se necháváme nutit, strhnout se situacemi a neposloucháme hlas svého těla,
když se tohleto naučíme - podle názoru LK - máme vyhráno.
První týden - se vám může zdát, že sníte poměrně hodně, ale to pomine, pokud budete skutečně naslouchat hlasu svého těla.
Druhý týden - už budete jíst méně, třetí týden možná ještě méně, a pak vám bude stačit úplný průměr nebo minimum.
Jak dlouho se na dietě hubne, není vpodstatě důležité, protože tahle dieta má nejenom hubnoucí efekt, ale naučí vás i novému stylu stravování. Je to svým způsobem druh nového životního stylu stravování.
Upraveno 3 krát. Naposledy upravil jaxi (12.11.2009 19:37)
Re: Shrnutí praktických rad stravování podle LK
Slazení
Med lesní - při zvířátkách
Med luční - při kytičkách
Ovocný cukr - nebo-li - FRUKTÓZU - používáme v kytičkách i zvířátkách je neutrál stejně jako - Hroznový cukr, dextróza ( druh sladidla ) a všechny druhy umělých sladidel.
Dále se může sladit Javorovým sirupem nebo Jablečnou šťávou ( kytičky).
V žádném případě se nedoporučuje sladit Třtinovým cukrem.
Re: Shrnutí praktických rad stravování podle LK
Re: Shrnutí praktických rad stravování podle LK
Vejce - celé vejce - zvířátka - bílek - zvířátka
- žloutek - neutrál
Re: Hroznový cukr
Hroznový cukr - Glukopur
LK doporučuje - vyhýbat se všem sladidlům, v jejichž názvu, či obsahu je slovo - gluko - v jakémkoliv tvaru a formě. Glukóza je už příliš vazebná. Prostě ostatní potraviny, byť se jí odděleně, se s glukózou více vážou než s fruktózou a proces nejenom hubnutí, ale i čištění a zpracovávání potravy se zastavuje.
Ti, kteří chtějí zhubnout radikálně - by měli preferovat před glukózou raději fruktózu.
Re: Sladovit a Sacharóza
Sladovit - patří do skupiny glukózové - když už si glukózu chcete dopřát - kombinujte ji zásadně se skupinou kytičkovou.
Sacharóza - ( neplést si se sacharidy ) - se vstřebává nejhůř a nejvíce váže tuk. Není pro SPLK vhodná.
Sacharidy - jsou také cukry ( např. obsaženy v tmavém chlebu, těstovinách atd. ), ale jiné cukry, než které by naši dietu mohly narušovat. Tyto cukry nemají s negativním vlivem rafinovaného či přírodního cukru nic společného, a ve stravování L.K. nemají žádný tloustnoucí ani jiný nežádoucí efekt.
Maltózový sirup - kytičky
Dextróza - jiným slovem pojmenovaná glukóza ( kytičky )
Re:Oleje
Olivový olej ( neutrál ) - je podle našeho sloníku takzavaně původu neutrálního, protože oliva jsou zelenina a zelenina se hodí ke všemu. Po tomto oleji se netloustne a urychluje trávení.
Pupalkový olej ( kytka )- je pro urychlení trávení a vstřebávání potravy úžasný.
Řepkový olej ( kytka ) - vstřebávání potravin spíše brzdí, více tedy váže.
Slunečnicový nebo Sójový olej ( kytka ) - koncentrace látek, ze kterých jsou tyto oleje vyrobeny, je v oleji tak nízká, nebo řekněme tak rozplynutá, že tyto oleje nemohou mít ve vazbě s jakoukoliv živočičnou potravinou nežádoucí tloustnoucí efekt.
Každopádně - tuk v kombinaci se zvířátky se vstřebává daleko lépe a neváže se tolik, jako rostlinný tuk v kombinaci s kytičkami.
Pravidlo: Čím méně tuku, tím lépe.
Re: Rostlinná másla
Můžeme používat to a to rostlinné máslo, když je v něm obsažena syrovátka? ...a můžeme používat rostlinné máslo, když je v něm obsažen mléčný tuk?
Syrovátka ( zvířátka ), aleeee - obsažená v rostlinném másle nemůže mít, stejně tak, jako kyselina mléčná, na tloustnoucí vazbu, při spojení onoho rostlinného másla s čímkoli ze skupiny kytičkové žádný vliv. Je to opět subtilností koncentrace oněch látek a také množstvím.
U přítomnosti mléčného tuku - se musíte podívat na procenta množství mléčného tuku, pokud není uvedeno - radši nebrat.
Pak jsou na trhu másla napůl živočišná a napůl kytičková - prostě mix. Takové se samozřejmě používat mohou, ale pouze v kombinaci se skupinou živočišnou.
V kombinaci s kytičkami - je ideální rostlinné máslo prostě vůbec nepoužívat.
Vánoční cukroví : když jde o tohle - jde vlastně o kombinačně správné hřešení, které se děje pouze příležitostně, tedy ne na pravidelné každodenní bázi.
Re: Sušené výrobky
Sušená vejce - nejnověji - neutrál
Sušené živočišné mléko - zvířátka
Sušené sójové mléko - kytičky
Re: To co se klepe
Želatina - skupina neutrální
Sulc - skupina živočišná
Aspik - to je doslana ochucená želatina - neutrál
Re: Co je co?
Meloun, tykve, cuketa, dýně - zelenina - neutrál
Puding - kytičky
Ovocný sirup bez cukru - neutrál
Worcester - neutrál
Tatarská omáčka - zvířátka
Mák a Vegeta - neutrál
Droždí - kytičky
Re: Platná zásada
Když chci zhubnout, tak s kytičkami a nejím tuk absolutně žádný a se zvířátky, pokud je jím, jej omezím na minimum.
Re: Ovoce
Držíme ovocné dny a při nich, jsem si své chutě na ovoce ukojíme.... LK doporučuje mezi ovocem a zvolenou skupinou min. dvě hodky pauzy.......jablko se tráví zhruba půl hodiny, banán až hodinu....platí - čím větší množství ovoce najednou zkonzumujete, tím delší dobu na trávení si dejte...ale za sebe doporučuji samostatné ovocné dny a nic tím nezkazíte.
Re:Prášek do pečiva
Prášek do pečiva
Jedlá soda - obojí kytičky ( vydefinovala Márčí )
tuky
Tak jsem všechny tuky ještě skoumala a pátrala v knížkách od L.K. a zjistila jsem ,že v Heře je sice syrovátka ,ale je jí tam stopové množství,taže ji můžeme v klidu používat. Pekla jsem z ní i cukroví a dělala z ní i krémy. Jinak s rostlinnýma tukama opatrně,vážou se s kytičkama a mají tloustnoucí efekt, takže opravdu je nejvhodnější u kytiček olivový olej,který se s kytičkama neváže. Mě dokonce v loupáčcích a ve jakýchkoli buchtách chutná líp jako rostlinný tuk.
Re: Slazení těst - Márčí
Pokud mám kytí - zelenina,tam se fruktóza nemůže ( v nejpřísnějším grafu ),tak si peču loupáčky,vánočku,perník a cuketovou buchtu a sladím vše medem .Med je tekutý,potom je těsto řidší,takže u vánočky a loupáčků přidám trochu mouky.
Re: Mák - Delfinka
MÁK JE NEUTRÁL