středa 15. května, 04:08 Svátek má Žofie
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Vaření
hodnocení: 4.90
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Podkategorie:
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Prodej čerstvého mléka z automatu
V Pardubicích jsem nedávno objevila automat na mléko v Obi. Mléko stojí 15 kč, ale zatím jsem nevyzkoušela.
Re: Prodej čerstvého mléka z automatu
www.bmprofit.cz
Re: Prodej čerstvého mléka z automatu
Je to jeden ze způsobů jak pomoci sobě ke kvalitnímu neodstředěnému kravskému mléku a na druhé straně pomoci místním zemědělcům, protože tímto způsobem konečnému spotřebiteli prodávají za cenu zaručující jim rentabilitu jeho výroby, což se o cenách diktovaných mlékárnami tlačenými globálně operujícími obchodními řetězci říci nedá. Když se mléko svaří, tak se vůbec není čeho bát. (a navíc máte báječný škraloup z albuminů, ke kterému jinak nepřijdete )
Re: Prodej čerstvého mléka z automatu
U mě došlo k čemusi, co bych nazvala automatovým paradoxem. Jeden máme náhodou nedaleko a dokonce jeho provozovatel defacto "pase" pod našimi okny, protože mu patří zdejší pole osévaná ponejvíce vojtěškou. Ovšem ze všech větších obcí, které jsou okolo a kde stojí nějaké hypery a supery, trefili zrovna tu, kam standardně naprosto nezajíždíme, máme to jaksi z cesty. ¨
Zatím je pro mě příliš komplikované a neefektivní to změnit, čili jsem mléko z automatu ochutnala jen jedinkrát. Chuťově vynikající, převařila jsem jej tedy, neboť jsem nepřemýšlela nad odvahou, ale prostě postupovala dle instrukcí na automatu.. Netuším, zda to bylo zapříčiněno tím převařením, ale nepovedlo se mi z něj vyšlehat pěnu v cappuccino šlehači, škoda. A přišlo mi ňák podezřele málo tučné, ale to je fakt jen pocit bez důkladného prověření opakovanými odběry.
www.bmprofit.cz
Re: Prodej čerstvého mléka z automatu
Hanule, aniž bych tě chtěl o čemkoliv přesvědčovat a poučovat, tak bych ti rád napsal, že tučnost mléka se (pokud se pohybuje v normálních hodnotách) bez přístrojů, či chemického rozboru příliš nepozná. Takže pokud doma nemáš Milcoscan (o čemž dost pochybuji) nebo speciální sklo, odstředivku a chemikálie umožňující stanovit tučnost mléka Gerberovou metodou, tak dost pochybuji, že máš jinou možnost jak prověřit tučnost mléka opakovanými odběry. Takže s tebou naprosto souhlasím, že je to jen pocit, který i s opakovanými odběry zůstane jen pocitem.
Věř, že vím o čem píši. S tukem v mléce se dají dělat i jiné divy než jen snížit jeho obsah odstředěním, ale to by bylo na dlouhou přednášku, kterou by stejně nikdo nečetl a ještě by někdo pak napsal, že se jen vytahuji.
Problémem běžného spotřebitele, který je navyklý na mléko složitými technologiemi přepracované do podoby v níž se nekazí, při skladování z něj nevystupuje tuk nahoru a neusazuje se tak na krabici a podobně, je že vlastně ani neví jak surovina, kterou bývalá ČSN nazývala syrové kravské mléko vypadá. Běžně se k mléku dostaneš až po pasterizaci či ultratepelném zpracování a homogenizaci s rozbirím tukových micel a když už díky boji producentů mléka máš úžasnou možnost tu prvotní vzácnou a neopracovanou surovinu získat, tak ji v souladu s návodem svaříš a tím s choboplodnými a ještě větším množstvím užitečných mikroorganismů zničíš i převážnou část vitamínů a cenných bílkovin - albuminů, které se vysráží v podobě škraloupu. Z čeho bys chtěla aby se vytvořila pěna na capuccinu, když jsi svařením vytvořila senzoricky nechutnou mrtvou směs vody,laktózy a tuku? Z kaseinu pěnu nevytvoříš z toho se dělají jen barvy a některé druhy lepidel...
Chraň Pán Bůh nikoho nenavádím aby mléko nepřevařoval. Jen tvrdím, že v "zájmu zdraví spotřebitele" (rozuměj v zájmu zachování své obživy a kšeftů) se některé státní orgány starají o to aby náš spotřebitel už nikdy neochutnal skutečné kravské mléko. Aby nevěděl jak chutná mléko od krávy, která je živená přirozeně, čili pastvou. Aby si nemohl koupit sýr z nepasterizovaného kravského mléka, protože co kdyby v něm byly chroboplodné zárodky. Prostě a jednoduše oblbují nás za naše daně a my je za to ještě dobře platíme. Když se někdo tomuto diktátu chce vzepřít, hned mají po ruce Evropskou unii a její nařízení. Napsal jsem článeček o tom, jak ve Francii (což je rovněž země EU) vyrábějí sýr z nepasterizovaného mléka sterého plemene krav technologií starou stovky let a vůbec se žádné EU nebojí a spokojeně na tom vydělávají.
Jenže ono to není jen o mléce a sýrech, ale o spoustě dalších potravin, jen o tom člověk musí vědět, aby se mohl vlastními silami vymanit z oblbovaného stáda spotřebitelů konzumujících nechutnosti, prý v zájmu jejich zdraví.
Re: Prodej čerstvého mléka z automatu
Rame, díky za přednášku a o mléku vím poměrně dost. Včetně toho pravého. Nejsem běžný spotřebitel. Mé důvody toho převaření jsou jiné než pouhé oblbnutí tupého spotřebitele, ale to na sklo psát nebudu. Jen jsem napsala, že jsem to prostě udělala. Hotovo, tečka.
Ale ráda si od tebe nechám objasnit, proč krabicové UHT vyšlehat jde. Zajímá mě tvé vysvětlení, děkuji.
Z vytahování tě nepodezírám, takže pokud se z něj nepodezíráš ty sám, klidně spusť.
www.majkaj.webg..
Re: Prodej čerstvého mléka z automatu
Hanule, mám vyzkoušeno, že tučností to našlehání není. Jde mi našlehat polotučné od Halíře, ale dražší plnotučné v plastové lahvi nenašlehám
www.bmprofit.cz
Re: Prodej čerstvého mléka z automatu
Rádo se stalo,
Sice jsem to už napsal, ale pro nepozorné čtenářky to stručně zopakuji: Je homogenizované a zůstal mu obsah albuminu.
Když o mléku víš dost, tak ti nemusím vysvětlovat, co to znamená.
Takže po tvém vzoru končím: Hotovo, tečka!
www.majkaj.webg..
Re: Prodej čerstvého mléka z automatu
No tak já se tedy nedozvěděla nic.
Re: Prodej čerstvého mléka z automatu
Majko, ani já ne, ale tady je článek, kde je to napsáno pro nás, obyčejné smrtelníky, stravitelněji.
[zdravi.dama.cz]
www.bmprofit.cz
Re: Prodej čerstvého mléka z automatu
No tak to já se dozvěděl, že Hanule není běžný spotřebitel a o mléku toho ví dost, takže jsem na tom lépe, než ty.
www.majkaj.webg..
Re: Prodej čerstvého mléka z automatu
Takže mně i národu zůstane utajeno, proč to mlíko někdy ušlehat jde a někdy ne. No nic, na šlehání halt koupím zas Halíře, až na něj narazím. Že von šetří a kvůlivá ceně to mlíko prostě nepasterizuje ani nehomogenizuje, či kterého čerta? Ale to by nebylo pak trvanlivé. Jsem z toho jelen. Hej, pane Halíř, prozradíte vaše Know Hau??? Asi se na nás vyprdne.
Re: Prodej čerstvého mléka z automatu
zaplaťpánbů
Re: Prodej čerstvého mléka z automatu
Mylný předpoklad, Rame.
www.bmprofit.cz
Re: Prodej čerstvého mléka z automatu
No Majko, ta diplomovaná sekretářka na jejíž žvejky poslala odkaz Anavi, ti to opravdu nejspíš neprozradí.
Jestli smích prodlužuje život, Anavi, tak ti moc děkuji! To bylo minimálně na další rok života.
Re: Prodej čerstvého mléka z automatu
Ježiši, nestraš!!!