Re: Prodej čerstvého mléka z automatu

Autor: Ram, Datum: 02.10.2010 19:04

Hanule, aniž bych tě chtěl o čemkoliv přesvědčovat a poučovat, tak bych ti rád napsal, že tučnost mléka se (pokud se pohybuje v normálních hodnotách) bez přístrojů, či chemického rozboru příliš nepozná. Takže pokud doma nemáš Milcoscan (o čemž dost pochybuji) nebo speciální sklo, odstředivku a chemikálie umožňující stanovit tučnost mléka Gerberovou metodou, tak dost pochybuji, že máš jinou možnost jak prověřit tučnost mléka opakovanými odběry. Takže s tebou naprosto souhlasím, že je to jen pocit, který i s opakovanými odběry zůstane jen pocitem.

Věř, že vím o čem píši. S tukem v mléce se dají dělat i jiné divy než jen snížit jeho obsah odstředěním, ale to by bylo na dlouhou přednášku, kterou by stejně nikdo nečetl a ještě by někdo pak napsal, že se jen vytahuji.

 

Problémem běžného spotřebitele, který je navyklý na mléko složitými technologiemi přepracované do podoby v níž se nekazí, při skladování z něj nevystupuje tuk nahoru a neusazuje se tak na krabici a podobně, je že vlastně ani neví jak surovina, kterou bývalá ČSN nazývala syrové kravské mléko vypadá. Běžně se k mléku dostaneš až po pasterizaci či ultratepelném zpracování a homogenizaci s rozbirím tukových micel a když už díky boji producentů mléka máš úžasnou možnost tu prvotní vzácnou a neopracovanou surovinu získat, tak ji v souladu s návodem svaříš a tím s choboplodnými a ještě větším množstvím užitečných mikroorganismů zničíš i převážnou část vitamínů a cenných bílkovin - albuminů, které se vysráží v podobě škraloupu. Z čeho bys chtěla aby se vytvořila pěna na capuccinu, když jsi svařením vytvořila senzoricky nechutnou mrtvou směs vody,laktózy a tuku? Z kaseinu pěnu nevytvoříš z toho se dělají jen barvy a některé druhy lepidel...

Chraň Pán Bůh nikoho nenavádím aby mléko nepřevařoval. Jen tvrdím, že v "zájmu zdraví spotřebitele" (rozuměj v zájmu zachování své obživy a kšeftů) se některé státní orgány starají o to aby náš spotřebitel už nikdy neochutnal skutečné kravské mléko. Aby nevěděl jak chutná mléko od krávy, která je živená přirozeně, čili pastvou. Aby si nemohl koupit sýr z nepasterizovaného kravského mléka, protože co kdyby v něm byly chroboplodné zárodky. Prostě a jednoduše oblbují nás za naše daně a my je za to ještě dobře platíme. Když se někdo tomuto diktátu chce vzepřít, hned mají po ruce Evropskou unii a její nařízení. Napsal jsem článeček o tom, jak ve Francii (což je rovněž země EU) vyrábějí sýr z nepasterizovaného mléka sterého plemene krav technologií starou stovky let a vůbec se žádné EU nebojí a spokojeně na tom vydělávají.

Jenže ono to není jen o mléce a sýrech, ale o spoustě dalších potravin, jen o tom člověk musí vědět, aby se mohl vlastními silami vymanit z oblbovaného stáda spotřebitelů konzumujících nechutnosti, prý v zájmu jejich zdraví.winking smiley


Vytisknuto z www.week.cz dne 15.05.2024 03:12
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-prodej-cerstveho-mleka-z-automatu/read.php?1,410673,467883#msg-467883