pátek 10. května, 02:42 Svátek má Blažena
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Povídání o vaření
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Pečivo
Hanule, jsi fakt dobrá. Jsem stará raketa, ale tohle bych neumotala ani náhodou.
Re: Pečivo
Re: Pečivo
Umotáno hotovo Hanule použila jsem ten tvůj recept tentokrát už se mi to lepilo kapánek víc, než jen z té polohrubé mouky, ale i tak to šlo. Do trouby jsem s rohlíkama strčila i kastrol s naloženou vařící svíčkovou tak ted se uvidí! at jsou aspon trochu víc nakynutější než minule
Re: Pečivo
Kyne to o 106
Re: Pečivo
Suel, nedisponuji funkční digitální váhou, už druhým rokem jsem bez baterky, tak jde o odhady z duté míry. Navíc každá šarže mouky reaguje trochu jinak.
Právě jsem záměrně zkusila vlhčí, co to půjde, protože aby se mělo co odpařovat a co vysychat při kynutí.. se sušším těstem se pracuje snáz, to jo, ovšem někdy může být zřejmě dehydratované až moc. Mně z něj šlo po vypracování a před prvním vykynutím v pohodě uplést miminko. (tedy zpráva o nelepivosti jako, fakt je to individuální)
Holky, nešlo o žádný výkon, i když jsem radost měla jak malé děcko, to chápete , odklonila jsem se včera z pekárenské diskuse pro tu nemožnost psát, protože ta je přece jen sledovanější, tak abych tam netropila zmatek. Jináč se rohlíkuje tam.
Všem děkuji za pochvaly, že se tím vůbec zaobíráte.
Re: Pečivo
1 už mám v sobě a nakynuly krásně!! akorát malinko popraskaly, potírala jsem olejem, ale celkově spokojenost veliká !! bylo to tím hrncem,takže jsem ti Hanule neskonale vděčna tvoje Kačulka je asi s konzumací těchto celozrných výrobků obeznámena od prvního rohlíčku tzn. nedělá problémy vid? tipuju, že vojtík uplně nadšený nebude a tatík taky nejspíš ne ale pozvala jsem zítra na snídani švagrovou tak se o jejich existenci nebojím (jako těch rohlíků ) už se těším na další pečení
Re: Pečivo
Suelko, tuším jeden mi taky lehce z boku prdl, ale celkově hlavně že jsou fakt už načechrané! No jo, Kači je ostřílený konzument celozrnné stravy, ale někde jsem četla, že malé děti nemají zdaleka takovou potřebu, co větší a dospělci. Ať tak či tak, stoprocentní celé zrno stejně prakticky nehrozí, informaci jsem nikde neověřovala, uvádím ji jen pro zajímavost, pokud by něko pátrat chtěl.
U nás frčí máslíčko s marmoškou, pod tím se ztratí šecko. Ne, vážně dlabe ochotně i suché .
PS. Co průmyslového pečiva se týče, kterým jsme v testování konzumačního nadšení až na pár výjimek pochopitelně začínaly, tak Kači byla dlouho totální odmítačka bílého rohlíku, brala na milost výhradně chléb.
Re: Pečivo
Jo to máš recht, prckové by toho celozrného tolik neměly, tolik vlákniny nedokáží zpracovat, ale Kačulka je už velká holka. U nás je chléb taky oblíbený, ale díky babička se hodně naučil na rohlíky takže já to ted potřebuji přebudovat na lásku k tmavšímu pečivu u nás zas domácí marmeládička nefrčí ale hlavně med, ten jíme na kila celá rodina děda je včelař, tak je kde brát
Re: Pečivo
Tak to se potom nedivím. To u mě by za takových podmínek frčelo i ovoce s medem.
Stejně si dle svého laického názoru myslím, že to s tou vlákninou bude nějak jinak, protože vláknina je nestravitelný sacharid (pro jakkoli starého jedince, to by měl být právě její efekt, ne?) a zeleninu, ovoce, do prcků pcháme horem dolem, aby měli průchodnější stoličku. Tak asi bude jádro pudla spíše v nedostatečné výtěžnosti sacharidů jako takových pak u celkově zkonzumovaného množsví pečiva. Ale kdoví.
Re: Pečivo
Taky jsem už slyšela, že přemíra celozrnných potravin není úplně dobře, zejména pro děti a ženy. Myslím, že to oddůvodňovali tím, že to zhoršuje vstřebatelnost vápníku. Holt platí to prověřené: všeho s mírou. Je to asi podobné jako s tím, že eliminovat tuky na minimum je špatně, protože pak zas máme nedostatek vitamínů rozpustných v tucích a tělo nějaké ty tuky potřebuje. Extrémy na všechny strany prostě nejsou dobré, chce to zlatou střední cestu a taky zdravý rozum.
Re: Pečivo
Věro plně souhlásím, zlatá střední cesta
Re: Pečivo
Určitě.
Sama hodně peču s přídavkem celozrnného, protože takové pečivo nekupuji, pokud kupuji, tak jen právě prachobyčejné rohlíky a housky bílé. Sem tam chléb, který je "v běžné konzumní kvalitě" opravdu příšerný už, čili už se nemohu dočkat, až jednou seberu síly na rozpěstování skutečného kvásku. Zatím peču jen drožďáky.
Re: Pečivo
Jo, ještě jsem chtěla dodat :
Mám moc ráda tu říkanku dětskou nebo lidovku či co to je, pamatuji si ji z kuchařky v dětství:
Hrách a kroupy, to je hloupý,
to my máme každý den,
ale vdolky z bílé mouky
jenom jednou za týden.
Ono je to ilustrující. Jedlo se obyčejně, tak se pak mohly bez obav péci skutečně výpravné moučníky pro sváteční den. Dneska si s prominutím lidstvo žere, a tak furt aby hublo, hlídalo váhu, cholesteroly a spol.
Předci si upekli poctivý pecen a namazali poctivým sádlem se škvarky a zasypali vlastní cibulkovou natí nebo pažitkou.
Tuky, sacharidy i zelenina v rovnováze. (No, rozumíte mi. Na tom, co jedli, makali, tak opět mohla být skladba jiná, však to probíráme pořád, viďte .)
Re: Pečivo
Hanule máš pravdu dneska už ale bohužel ani chleba ani sádlo není co bejvalo spousta lidí se mi diví, že nechci aby malej jedl to a to, že jako dřív taky jedli všechno, jenže.... to by bylo na dlouhou diskuzi ale vždyt ty víš
Re: Pečivo
Holky máte pravdu, nic není jako dřív, nic není jak bejvávalo .
Hanul, posílám ti na dálku sílu k tomu kvásku. Třeba mě to taky nakopne, už dlouho předlouho ho chci zkusit, ale nějak to pořád odsouvám, nemám sílu, čas či odvahu.
Re: Pečivo
tak to jsme na tom všechny stejně podle mě s tím kváskem dostane chleba uplně jinou chut u nás kvásek dokonce v pekařství prodávají ale vůbec nevím co s ním a oni taky ne dávají j en recpet na kyselo..