neděle 28. dubna, 19:14 Svátek má Vlastislav
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Povídání o vaření
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Pečivo
Hanulko, na suché zídce jsem si zadělala na zápal plic a oddělala i fyzicky. Rozebrat a znovu postavit - to už bych nedokázala. Krvácelo by mi srdce.
Re: Pečivo
Re: Pečivo
Si furt hraju s tím kvasovým chlebem, tak po sto letech zase nějaký zdařilejší exemplář zdokumentovaný.
Bochník odhadem 1,6 kg, poměr obsažených mouk 75 : 25 (žitná chlebová, pšeničná chlebová). Kynutí v lednici. Řez zatím nevím, ten až zítra.
Re: Pečivo
Tak to je nádhera. Máš můj obdiv. To bych prostě nedokázala.
Re: Pečivo
Hanule, máš chléb pěkný!
Taky ho budu muset příště naříznout, aby mi nepraskal, kde chce sám.
Re: Pečivo
Hanule, krájet budeš dnes, nebo až zítra - ve čtvrtek ? já chci vidět hned, jakou dobrotu si upekla
Re: Pečivo
Já jsem schopná nakrojit chléb ještě horký. V sobotu jsme jeden malý snědli do hodiny po upečení
Re: Pečivo
no bodejť, teplej chlebík je nejlepší já mám ráda ten co je nahoře hodně omoukovanej
Re: Pečivo
Haňule, vypadaj báječně, jestli i tak chutnaj, tak ti normálně závidim.
(380m n.m.)
Re: Pečivo
Hanule - ten je
Re: Pečivo
Holky, děkuji za pochvalu. Se vr, že některé kousky tak zdařilé nejsou. Ty prořezy jsou bezva věc, ale záruka, že si neprdne i jinde, to není. Co jsem vyčetla, možných příčin prdavosti je celá řádka.
Tak ještě to foto vnitřku, čím víc žita, tím hutnější a "mokřejší" ve smyslu vláčnější je, když to tedy porovnávám s dosavadním poměrem cca 60:40, jsem zvědavá, jestli se někdy hecnu pokusně do sta procent.
Za sebe preferuji nemoučněný, ale ani tak bych vzrorovaný moučněný páchat nemohla, nemám ošatku bohužel. Jináč.. bych pekla furt.
........................
Věrko, a prý se dřív chléb jedl záměrně "starý", aby ho děcka nezežrala na posezení vdechnutím jako laskominu, ale hezky pěkně přidělenou porci a šlus.
Re: Pečivo
Hanule, chléb máš předpisově suprový
Budeš muset navštívit nějakou akci Bwindi Orphans, aby sis tam ošatku mohla koupit
Nejbilžší je tento pátek v Praze (nebo dnes v Žatci).
Re: Pečivo
Věrko, děkuji, jsi hodná. Né, to není o tom, že bych nevěděla, o prodejních zdrojích, ale krom toho, že nevím, kterou bych chtěla nejvíce, tak utrácení za věci zbytné je fuuurt na indexu, víš. Se obejdu i bez, to jen na vysvětlenou, proč alternativně nemoučním či nepeči ještě třeba i kulaté bochníky.
další místa na pekařské utrácení kromě Bwindi:
[www.pekarskyraj.cz]
[www.lh-shop.cz]
[www.zatloukalova.eu]
Co mě se týče, mé srdce inklinuje k těm klasickým českým (moravským) z lipového lýka a proutí. Už dlouho chci u tebe vyzvídat, z jakého materiálu jsou ty ugandské?
Nó, a porcelánovou či keramickou obří mísu na zadělávání bych chtěla a vlažovku, a pec na chleba nejlíp s chalupou, vlastní obilí, mlýnek na něj, že jo.. Jak se rozjedu, potřebovala bych všecko. Vzhledem k tomu, že peči jednou týdně jen pro nás, tak.. prostě uznávám, že mé vstupní nároky amatéra jsou poněkud přemrštěné. Když se dá i improvizovat.
Ty mlýnky dávám jako fajnšmekrovinu.
Re: Pečivo
Sem netušila, že se něco takovýho pořádá i tady u nás. Škoda, že ten pátek nevyšel k nám, zašla bych se s mamčou podívat.
Re: Pečivo
Staročeské ošatky na chléb se dělaly ze slámy, ještě jsme je doma mívali na půdě. A ty ugandské jsou z nějaké trávy, dělané stejně jako ty slaměnné.
A kdo by měl zájem, tak v Muezu v Praze jsou pravidelně ve čtvrtek nějaké akce a Alenka tam má stálý stánek s ugandskými výrobky.
Další pravidelná prodejkyně ugandských výrobků Líba bývá se svým stánkem na různých akcích v okolí Olomouce.
Re: Pečivo
Hanule, tvůj chlebík jsem nějak přehlídla, vypadá skvěle, opět .