MEDOVNÍK
3 vejce
300g krupicového cukru
1 Heru (nebo Stellu)
3 lžíce tmavého medu (já dávám světlý)
1 lžička jedlé sody
400 g hladké mouky
Na krém:
Varianta 1 - základní:
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
300g másla
= šleháme dohladka cca 10 minut
Varianta 2:
Zavřenou plechovku s mlékem necháme v hrnci s vodou 2 hod. vařit (v tlakovém hrnci pouze 1 hod.). Po vychladnutí plechovku otevřeme a vzniklý mléčný karamel smícháme s třetinou másla.
Zbytek másla prošleháme s 300g moučkového cukru a dvěma sáčky vanilkového cukru a přidáme namleté vlašské ořechy. (Na mě je toho cukru moc – je to sladký jak cumel. Tak jsem to obměnila: Máslo, cca půlka Salka tentokrát nesvařeného, ořechy, cukru jen troška, vanilkový vynechávám.)
Vzhledem k tomu, že Salko není dneska levná záležitost, lze to svaření vynechat úplně. Tím pádem bude stačit jedna plechovka. Do prvního krému dáme polovinu plechovky a zbytek do krému druhého. Máslo rozdělím taky zhruba na polovinu do každého.)
Postup:
V misce ve vodní lázni (miska se nesmí dotýkat vodní hladiny) pomalu rozpustíme Heru. Potom do ní rozklepneme vejce a postupně přidáváme med, cukr a jako poslední mouku se sodou.
Směs ve vodní lázni mícháme zhruba 10 minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Jde to celkem obtížně, proto můžeme použít šlehač a hnětací metly. Po vymíchání směs rozdělíme na 6 stejných dílů.
Na připravené pečící papíry obkreslíme talíř, či dortovou formu (podle toho, čím budeme upečené placky vykrajovat). Do kruhu pak gumovou stěrkou rozetřeme v co nejtenčí vrstvě těsto. Mělo by kružnici asi o centimetr přesahovat. Placku pečeme při 170oC (v horkovzdušné při 150oC) 7 – 10 minut do zlatova.
Upečené placky okrájíme. Okraje však nevyhazujeme, budeme je potřeboval na posypku.
Vyrobíme krém(y) a posypku – kraje vložíme do misky a prsty je najemno rozdrobíme.
Promažeme a sestavíme dort. Na závěr potřeme celý dort včetně okrajů zbylým krémem a posypeme připravenou posypkou.
Pečící placky je lepší častěji kontrolovat. Stačí chvilka a přepečou se po vychladnutí jsou dost tvrdé.
Placky je nejlepší okrájet ještě za tepla. Jednou se mi stalo, že jsem dvě malinko přepekla a už studené chtěla okrojit. Ale jak vychladly, ztvrdly a při okrajování se přepůlily.
Posypku v rukách nežmoulám. Je to dost lepivé. Vytáhnu robota, postup stejný jako u strouhanky.
Věřím, že vás recept zaujme a vyzkoušíte ho.
Tak šup sem s názory, novými fígly, fotkami, radami a otázkami samozřejmě taky.
Re: Medovník
Když dělám medovník, taky si předpíkám placky i na týden dopředu. Jak píše Papinka, nechám je na pečícím papíru a ještě pláty prokládám látkovými utěrkami.
Re: Medovník
Re: Medovník
Medovník už jsem neměla ani nepamatuju, ale nějak se k upečení nemůžu odhodlat....ale ten pravý kupovaný taky nemá chybu
Re: Medovník
sju, taky nám chutnal, ale kluci chtějí víc ten domácí, že je prý míň "umělý"... ten kupovaný je takový "ostřejší" a hutnější. Domácí je takový lehčeji stravitelný, aspoň pro nás.
Re: Medovník
Jo, jo - dík
Re: Medovník
Já jsem si vytiskla tento recept: [www.toprecepty.cz]
Ale vytisknu i ten od Nat.
Re: Medovník
Mamka má nějaký z Receptáře, ale už je to hodně let.
Re: Medovník
Přihodím sem náš rcp. na medové řezy - omlouvám se, postupy moc psát neumím, i v receptovém sešitě mám jenom ingredience bez toho jak na to, jednou případným dědicům bude k prdu. Snad sem vejde okopčený z mejlu co jsem posílala Yagušce.
450 g hladké mouky
220 g cukr
75 g tuk na pečení
3 celá vejce
3 polévkové lžíce medu
2 kávové lžičky sody bicarb.
špetka soli
trošku mleté skořice
Tuk, med, cukr, vejce, sůl dám do mísy a nad párou míchám do rozpuštění, přidám jedlou sodu (pozor, začne trochu pěnit, proto raději větší misku), míchat do zhoustnutí. Odstavím z páry, přidávám po částech mouku, někdy je jí třeba trochu víc. Těsto rozdělím na 3 díly, vyválím pláty, přendám na plech vyložený pečícím papírem. Častěji, je to jednodušší, papír přeložím po délce napůl (abych měla míru), těsto na 6 dílů, na každý plech jsou tedy dva, není nutno vyválet přímo na míru, lze "dotáhnout" prsty. Dávám 3 na sebe a mám vlastně dva "řezy". Už jsem pekla i v kulatém plechu na menší pizzu, taky se dělalo dobře - prima dort - všech 6 na sebe. Péct jako perníky, tj. cca 8 min na 180-190 stupních C (každá trouba ovšem peče jinak, mám teplovzdušnou na 4 plechy), zdají se měkké, ale po vychladnutí ztvrdnou, po promazání a uležení jsou potom krásně měkké.
Krém dělám pudingový - na 3/4 l mléka 2 pud. prášky, vychladlé zašlehat do rozšlehaného másla s cukrem. Na první plát máznu višňovou, malinovou nebo ostružinovou marmeládu, krém, položit další, krém, další plát. Nahoru dávám čokoládovou polevu a ještě neztuhlou posypu strouhanými ořechy nebo kokosem.
Krájím jako řezy nebo na kostky
Re: Medovník
Děkuji
Re: Medovník
Jo a blbka yaga všechny recepty od Ely zašantročila .
Re: Medovník
Proč blbka ? Asi nebyly použitelné .
Re: Medovník
To určitě nebyly,já prostě smazala co jsem neměla.
Re: Medovník
Ta tu ho máš nafurt