MEDOVNÍK
3 vejce
300g krupicového cukru
1 Heru (nebo Stellu)
3 lžíce tmavého medu (já dávám světlý)
1 lžička jedlé sody
400 g hladké mouky
Na krém:
Varianta 1 - základní:
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
300g másla
= šleháme dohladka cca 10 minut
Varianta 2:
Zavřenou plechovku s mlékem necháme v hrnci s vodou 2 hod. vařit (v tlakovém hrnci pouze 1 hod.). Po vychladnutí plechovku otevřeme a vzniklý mléčný karamel smícháme s třetinou másla.
Zbytek másla prošleháme s 300g moučkového cukru a dvěma sáčky vanilkového cukru a přidáme namleté vlašské ořechy. (Na mě je toho cukru moc – je to sladký jak cumel. Tak jsem to obměnila: Máslo, cca půlka Salka tentokrát nesvařeného, ořechy, cukru jen troška, vanilkový vynechávám.)
Vzhledem k tomu, že Salko není dneska levná záležitost, lze to svaření vynechat úplně. Tím pádem bude stačit jedna plechovka. Do prvního krému dáme polovinu plechovky a zbytek do krému druhého. Máslo rozdělím taky zhruba na polovinu do každého.)
Postup:
V misce ve vodní lázni (miska se nesmí dotýkat vodní hladiny) pomalu rozpustíme Heru. Potom do ní rozklepneme vejce a postupně přidáváme med, cukr a jako poslední mouku se sodou.
Směs ve vodní lázni mícháme zhruba 10 minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Jde to celkem obtížně, proto můžeme použít šlehač a hnětací metly. Po vymíchání směs rozdělíme na 6 stejných dílů.
Na připravené pečící papíry obkreslíme talíř, či dortovou formu (podle toho, čím budeme upečené placky vykrajovat). Do kruhu pak gumovou stěrkou rozetřeme v co nejtenčí vrstvě těsto. Mělo by kružnici asi o centimetr přesahovat. Placku pečeme při 170oC (v horkovzdušné při 150oC) 7 – 10 minut do zlatova.
Upečené placky okrájíme. Okraje však nevyhazujeme, budeme je potřeboval na posypku.
Vyrobíme krém(y) a posypku – kraje vložíme do misky a prsty je najemno rozdrobíme.
Promažeme a sestavíme dort. Na závěr potřeme celý dort včetně okrajů zbylým krémem a posypeme připravenou posypkou.
Pečící placky je lepší častěji kontrolovat. Stačí chvilka a přepečou se po vychladnutí jsou dost tvrdé.
Placky je nejlepší okrájet ještě za tepla. Jednou se mi stalo, že jsem dvě malinko přepekla a už studené chtěla okrojit. Ale jak vychladly, ztvrdly a při okrajování se přepůlily.
Posypku v rukách nežmoulám. Je to dost lepivé. Vytáhnu robota, postup stejný jako u strouhanky.
Věřím, že vás recept zaujme a vyzkoušíte ho.
Tak šup sem s názory, novými fígly, fotkami, radami a otázkami samozřejmě taky.
www.evciny-stra..
Re: Medovník
Re: Medovník
Re: Medovník
Jinak se toho těsta vůbec neboj. Když u toho nenadávám já (a já se vztekám často, kór když mi něco nejde)... Těsto je sice tužší, ale stěrkou se dá rozetřít. Nevím k čemu tych tu hustotu přirovnala.
Já si těsto předem neodděluju na dílky - kdo by pak myl to nádobí, že jo?. Ale rovnou z mísy naberu, prdnu doprostřed kruhu a rozetřu, případně zase naberu a doplním holá místa a tak to dělám, dokud není kruh plný. Možná proto taky nikdy nemám dílků 6, ale jenom 5.
www.evciny-stra..
Re: Medovník
Re: Medovník
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Medovník
Re: Medovník
Nat: neměl chybu! Moje drahá polovička, která se se o vše dělí s čtyřnohými kamarády, tentokrát byla krkavá a nedala!!!
Ale myslím, že si alespoň Aron vyžebral jinde, Žebrotu má zmáklou k dokonalosti
Jak ostatně můžou srazováci potvrdit
Re: Medovník
Re: Medovník
Natali: díky za recept. Dort jsem viděla rozkrojenej na fotce ve srazové diskuzi. Vypadá moc pěkně. Vlastně úplně stejně, jako u nás v cukrárně - za 27,- kč dílek cca. 5-6 cenťásků širokej. Na zdejší poměry šílená drahota ... a bůhví, jestli je tak dobrej, jako ten tvůj.
Chtěla bych se zeptat, jestli je možné upéct ty dortové placky 1-2 dny dopředu. (z časových důvodů) a taky by mě zajímalo, jestli je potřeba nechat dort trochu uležet - za jak dlouho změknou ty placky?
Díky
Re: Medovník
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Medovník
Re: Medovník
Re: Medovník
Holky moc díky za pochvaly.
Jsem ráda, že jste si pošmákli a pro ty, na které se nedostalo - příště jich, holt, udělám víc. 
Evanko,
já upečené, vychladlé placky promazávám hned. Myslím, že kdyby se promazání odložilo na pozdější den, mohly by placky mezitím ztvrdnout. Radši bych to neriskovala, byla by to škoda práce. Oni tím krémem pěkně zvláční a riziko ztvrdnutí nehrozí.
Co se odležení týče - stačí den někde v chladu, či ledničce. A pokud jsou placky po upečení tvdší, tak 2 dny a mělo by to být v poho. Taky se mi to jednou stalo a nakonec nebylo nic znát.
Re: Medovník
Re: Medovník
ZÁZRAK-řezy aneb medovník trochu jinak
60 dkg hladké mouky
25 dkg smetolu (ten už se asi nevyrábí, zjistím, čím by se měl nahradit)
25 dkg cukru moučky
2 vejce
2 lžíce medu
1/2 lžičky prdopeče
1/2 lžičky vody
máslový krém
uvaříme hustý pudink (1 sáček do 4 dcl mléka). Po ztuhnutí ho po částech zašleháme do másla (1 1/2 kostky), které je už smíchané s moučkovým cukrem (toho dejte podle chuti, babička dává asi 20 dkg).
Vyválíme z toho 3 placky, vždy na celý plech. Je možné je udělat předem a nechat uležet. Před plněním je potřeme mlékem smíchaným s rumem, tím krásně zvlhnou a jsou měkké. Placku potřeme džemem a máslovým krémem, druhou poožíme na ni a opět džem a krém. Vrchní placku polijeme čokoládou.