Medovník

Autor: Nathanaella, Datum: 17.05.2008 11:38

MEDOVNÍK

 

3 vejce

300g krupicového cukru

1 Heru (nebo Stellu)

3 lžíce tmavého medu (já dávám světlý)

1 lžička jedlé sody

400 g hladké mouky

 

Na krém:

Varianta 1 - základní:

1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka

300g másla

= šleháme dohladka cca 10 minut

Varianta 2:

Zavřenou plechovku s mlékem necháme v hrnci s vodou 2 hod. vařit (v tlakovém hrnci pouze 1 hod.). Po vychladnutí plechovku otevřeme a vzniklý mléčný karamel smícháme s třetinou másla.

Zbytek másla prošleháme s 300g moučkového cukru a dvěma sáčky vanilkového cukru a přidáme namleté vlašské ořechy. (Na mě je toho cukru moc – je to sladký jak cumel. Tak jsem to obměnila: Máslo, cca půlka Salka tentokrát nesvařeného, ořechy, cukru jen troška, vanilkový vynechávám.)

 

Vzhledem k tomu, že Salko není dneska levná záležitost, lze to svaření vynechat úplně. Tím pádem bude stačit jedna plechovka. Do prvního krému dáme polovinu plechovky a zbytek do krému druhého. Máslo rozdělím taky zhruba na polovinu do každého.)

 

Postup:

V misce ve vodní lázni (miska se nesmí dotýkat vodní hladiny) pomalu rozpustíme Heru. Potom do ní rozklepneme vejce a postupně přidáváme med, cukr a jako poslední mouku se sodou.

Směs ve vodní lázni mícháme zhruba 10 minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Jde to celkem obtížně, proto můžeme použít šlehač a hnětací metly. Po vymíchání směs rozdělíme na 6 stejných dílů.

Na připravené pečící papíry obkreslíme talíř, či dortovou formu (podle toho, čím budeme upečené placky vykrajovat). Do kruhu pak gumovou stěrkou rozetřeme v co nejtenčí vrstvě těsto. Mělo by kružnici asi o centimetr přesahovat. Placku pečeme při 170oC (v horkovzdušné při 150oC) 7 – 10 minut do zlatova.

Upečené placky okrájíme. Okraje však nevyhazujeme, budeme je potřeboval na posypku.

Vyrobíme krém(y) a posypku – kraje vložíme do misky a prsty je najemno rozdrobíme.

Promažeme a sestavíme dort. Na závěr potřeme celý dort včetně okrajů zbylým krémem a posypeme připravenou posypkou.

 

Pečící placky je lepší častěji kontrolovat. Stačí chvilka a přepečou se po vychladnutí jsou dost tvrdé.

Placky je nejlepší okrájet ještě za tepla. Jednou se mi stalo, že jsem dvě malinko přepekla a už studené chtěla okrojit. Ale jak vychladly, ztvrdly a při okrajování se přepůlily.

Posypku v rukách nežmoulám. Je to dost lepivé. Vytáhnu robota, postup stejný jako u strouhanky.

 

Věřím, že vás recept zaujme a vyzkoušíte ho. winking smiley

Tak šup sem s názory, novými fígly, fotkami, radami a otázkami samozřejmě taky. flower smiley


Vytisknuto z www.week.cz dne 29.04.2024 04:36
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/medovnik/read.php?1,79994