sobota 27. dubna, 14:29 Svátek má Jaroslav
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Moučníky
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
www.chlupatarad..
Re: Bábovka stokrát jinak
člověk si musí umět poradit, zvlášť, když je ženská!!
Re: Bábovka stokrát jinak
Re: Bábovka stokrát jinak
svatá pravda
Re: Bábovka stokrát jinak
taky často peču radši na plech než do formy, protože se mi nechce pálit elektriku hodinu místo 20 minut a o tutéž dobu jít později spát.
Některá forma je svině a nic se s ní nenadělá, jinou třeba několikrát vyjíst lžící než se vypálí a zajede.
Natěstí jsem zdědila formu po stařence mojí mamky, pékávalo se v ní ještě v peci a ta se vychovaně vyklápí. Silikon je třeba nechat úplně vychladnout a až pak vyklápět.
Re: Bábovka stokrát jinak
Hani, no vidíš, v tom je možná ten problém! Jsem zvyklá vyklápět horké, to mě nenapadlo dát to zchladnout.. možná by ten silikon pak zafungoval. Já snad cvičně upeču bábovku
Re: Bábovka stokrát jinak
Mám formu teflonovou a jde to vyklepnout krásně.Taky vymažu dost a vysypu moukou.
Re: Bábovka stokrát jinak
Tak jsem dnes konečně upekla bábovku, na niž se chystám i mám chuť už hooodně dlouho.
A taky jsem pochopila, proč se před podáváním řádně cukruje. Přece aby nebylo vidět, že je lehce spálená!
Re: Bábovka stokrát jinak
Věrko, je tak akorát .... a formu máš moc pěknou a jak je možné, že ji nemáš jako kopačák . Mně se to ještě nepodařilo aby nahoře nebyla dokulata.
Re: Bábovka stokrát jinak
Elenko, to je prastará litinová forma. Taky někdy mívám vyboulenou, ani nevím, jak se podařilo, že tahle je rovná. Asi díky tomu řádnému vypečení, se dobře vyklopila, má jen jeden malý utržený kousek.
Já tu lelkovala u počítače a říkala jsem, si, že je dost velká, že se musí péct dýl...no a když jsem ji už cítila, byla "krásně" čokoládová. Ale chutná dobře (dala jsem do ní lámanou čkoládu a ořechy).
Re: Bábovka stokrát jinak
třené těsto s prdopečem udělá bouli, piškotové nikoliv
Re: Bábovka stokrát jinak
Tohle je můj starý dobrý recept s prdopečem a olejem.
Recept na tu olejovou buchtu (dělám z ní třeba i bábovku)
6 vajec
30 dkg cukru krupice
35 dkg polohrubé mouky
1 prdopeč
2 dcl vody
2 dcl oleje
Ze žloutků a oleje udělám majonézu, přidám cukr a trochu vody. Pak přidávám střídavě vodu a mouku s prdopečem. Nakonec sníh. Do bábovky část těsta obarvím kakaem, přidám ořechy, někdy i kandované nebo sušené ovoce, kousky hořké čokolády...
Re: Bábovka stokrát jinak
Mám podobný recept,dost často ji dělám.Jsem schopna ji sežrat za odpoledne sama.
(výška 360 m.n.m.)
Re: Bábovka stokrát jinak
Já peču podobnou olejovou bábovku. Pět žloutků šlehám a přidám do nich 11 lžic vařící vody a za stálého šlenání přidám 20 dkg cukru. Až hmota hodně nabude, přidám 2dl oleje. Pak přidávám 30 dkg mouky smíchané s práškem do pečiva a nakonec tuhý sníh. Většinou jí dělám mramorovou - do části přidám lžíci kakaa. To je recept od jedné staré paní, která zemřela v 94 letech. A protože hodně pamatovala, říkala, že dříve se do bábovky nedávalo mléko. Voda musela stačit. Staré hospodyně byly šetrné.
Re: Bábovka stokrát jinak
Hospodárné byly a ještě tím mlékem těžkne těsto, což se případně musí v úpravě receptury zohlednit. (Ňák.)
Po dlouhé době jedna trochu odbytá, na rychlý konzum. A hlavně nácvičná, abych pak s tou Amélčinou ouplně nepohořela. Dlouho jsem bábovky neto. Netento.
(výška 360 m.n.m.)
Re: Bábovka stokrát jinak
Olejové bábovky jsou dobré, ale já jsem se nyní dala na bábovku z másla.Rodina říká, že to máslo je v ní znát
.
Recept: svaříme l máslo
hrnek pískového cukru
6 pol. lžic vody
2 lžíce kakao
Vaříme, až začne houstnou - odstavíme z tepla a necháme vychladnout za občasného zamíchání.
Do vychladlého přidáme žloutky ze 4 - 5 vajec-----M-5, L - 4
1,5 hrnku hladké mouky smíchané s práškem do pečiva.
Nakonec vmícháme sníh.
Pečeme pomalu při 150 stupních asi 1 hodinu.
Jako obměnu jí peču z třtinového cukru a nakonec jí mírně promramoruju kakaem.
Re: Bábovka stokrát jinak
Alenko,dělám podobnou. Říkám jí "noční buchta", protože se přes noc vždycky kus záhadně vypaří
Povařím 1 heru,250ml vody,250g cukru a 3 lžíce kakaa. Odliju si trochu do skleničky. Po schladnutí tam vrazím 4 vejce, 250g polohrubé mouky, prášek do pečiva a rum. Peču ve formě vysypané kokosem. Po upečení jí poleju tím zbytkem, co jsem si odlila a znovu posypu kokosem.