sobota 27. dubna, 20:34 Svátek má Jaroslav
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Moučníky
hodnocení: 5.00
Aktuální kategorie: help   Vše > Záliby a volný čas > Vaření > Moučníky
Diskutujte! Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
 
 
 
 
Autor: Anavi
Status: expert
Klikni pro filtrování
Tagy: bábovka

Bábovka stokrát jinak

Datum: 09.05.2007 07:51
 

Olejová bábovka

3 žloutky

18 dkg cukru krupice

deci oleje

vanilkový cukr

citronová kůra

deci vlažného mléka

18 dkg polohrubé mouky

1/2 prášku do pečiva

 

Uděláme sníh z bílků. Žloutky třeme s cukrem, přidáváme po troškách olej, pak vlažné mléko, mouku a sníh.

Pečeme docela dlouho, vyndávám až ve chvíli, kdy se ten vršek skoro připaluje, aby byla opravdu uvnitř hotová, jinak spadne sad smiley.

 

Komentáře a názory

 
    Aktuální stránka: 2 z 20
  • Autor: LadaB
    Status: moderátor

    Re: Bábovka stokrát jinak

    Datum: 23.10.2007 10:25
     

    Dovolila jsem si sem překopírovat recept od Kofily z bábovkové diskuze...Taky to bude pěkně pohromadě ..tady je...Kofilo díkywinking smiley

     

    Tak já ho napíšu sem. Kdovíkdy budu mít zase tolik času.

     

    5 vajíček

    20 dkg cukr moučka + 1 vanilkový

    1 HERA

    30 dkg polohrubé mouky

    1 prášek do pečiva

    cca 1 dcl mléka

    kakao

    Vezmeme dvě větší misky či mísy. Do jedné odvážíme cukr a můžeme přistrouhnout citrón. kůru.

    Do druhé vyklepneme bílky z vajíček a žloutky hodíme do mísy s cukrem.

    Ušleháme bílky na tuhý sníh a dáme stranou.

    Šlehač ponoříme do druhé mísy s cukrem a žloutky a šleháme.

    Postupně přidáme změklou HERU a ještě chvíli šleháme.

    Pak začneme přidávat mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko.

    To už jen vlastně šlehačem promícháme.

    Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh.

    Odebereme trošku těsta a přes sítko na čaj do něj dáme kakao. Promícháme.

     

    Formu už máme vymazanou (ne hrubě) změklým klasickým máslem a vysypanou hrubou moukou.

    Větší část bílého těsta dáme do formy a pak rovnoměrně kakaové. Můžeme těsto projet skákavě stěrkou (jako když se krájí buchta nebo něco, prostě ten pohyb) a dáme zbytek bílého.

    Šoupneme doprostřed trouby na cca 180-200st. Záleží jak komu peče. Nesmí se sušit.

    Pečeme asi 35-40 minut. Zkoušíme špejlí. Pokud by se vám připaloval vrch, tak lze přikrýt alobalem, ale to znáte.

     

    Když dáte více mléka, bude bábovka "mechová" a jemná. Pokud je složitější forma, dáme méně mléka. Těsto bude hustší a lépe půjde vyklopit. Samozřejmě pak už není tak nadýchaná.

    Dělala jsem už i tříbarevnou.

    Dospod bílé těsto - pak těsto s trochou kávy (normálně mletá) a nakonec kakaové.

    Byla excelentní !

     

    Přikládám foto. Tahle forma je tak na 3 vaječnou.



    Galerie: Klikněte pro zobrazení
     
  • Autor: Reklama

    Re: Bábovka stokrát jinak

     
     
  • Autor: Hanule
    Status: expert

    Re: Bábovka stokrát jinak

    Datum: 04.12.2007 13:16
     
    ve forme.jpg

    Bábovka s vaječným likérem

     

    Z všemožných dostupných receptů jsem zatím osobně zkoušela tento, vložený akimon do diskuze bábovka! na livingu. Další jsou třebas na labužníkovi nebo výše v odkazu od Anavi na stránkách Radůzy.

     

    Základní opsaná dávka vypadá takto:

     

    4 vejce

    200 g moučkového cukru

    1 vanilkový cukr

    250 ml vaječného koňaku

    200 ml oleje

    300 g polohrubé mouky

    1 prášek do pečiva

     

    Vše postupně smíchat.

    Péci cca 45 minut.

    Dále se píše, že polovic těsta je možné přikrášlit kakaovým práškem, případně přidat rozinky.

     

     

    Vyzkoušela jsem pouze žlutou variantu s vynechaným vanilinovým cukrem, obecně si na něj totiž příliš nepotrpím, pravou vanilku samo po ruce nemám; avšak domnívám se nanejvýš přesvědčeně, že dvoubarevná a zejména rozinkami ošperkovaná bude luxusní!

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Hanule (04.12.2007 13:18)
     
  • Status:

    Re: Bábovka stokrát jinak

    Datum: 04.12.2007 20:50
     
    A co sněhy ? Jo nebo ne ?
     
  • Autor: Otazka
    Status: expert

    Re: Bábovka stokrát jinak

    Datum: 04.12.2007 20:56
     
    Kdeže sněhy. To už Hanule hlásila, že to je pravá bábovka pro mě mls smiley
     
  • Autor: LadaB
    Status: moderátor

    Re: Bábovka stokrát jinak

    Datum: 04.12.2007 22:56
     
    To vypadá zajímavě..asi z inovuju na plech.. grinning smiley Vaječňáku mám zásobu.. grinning smiley
     
  • Autor: Hanule
    Status: expert

    Re: Bábovka stokrát jinak

    Datum: 05.12.2007 13:43
     

    Tahle varianta byla bezesněžní, ale jsou i s. Evidentně je to celkem putna. Vybrat si může každý tu svou. smoking smiley

    Hodím sem nějaké, ano smiling smiley?

     
  • Autor: Hanule
    Status: expert

    Re: Bábovka stokrát jinak

    Datum: 05.12.2007 14:08
     

    Nezapomněla jsem, ale nejde mi teď labužník sad smiley . Se vrátím! smoking smiley

    Jeden alternativní je i v odkaze od Ivči na stránky Radůzy. Myslím, že tam stálo psáno - přejato ze stránek dr. Oetkera..

    [www.oetker.cz]

     

    Ten je beze sněhu.. zase se škrobovou moučkou.

    Další později smiling smiley.

     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Bábovka stokrát jinak

    Datum: 05.12.2007 14:09
     
    Vaječňák nemám sad smiley
     
  • Autor: Hanule
    Status: expert

    Re: Bábovka stokrát jinak

    Datum: 05.12.2007 16:47
     

    Slibovaná bábovka s vaječným likérem, kde se sníh šlehá smoking smiley :

    [www.labuznik.com]

    přičemž je prakticky totožná, liší se právě jen v ano pro sníh, konzistenci cukru a mírně v poměrech ingrediencí

     

    Bezesněžné ovšem, jak se zdá, převládají smiling smiley

    [www.labuznik.com]

    zde část mouky zastupuje pudinkový prášek

     

    [www.labuznik.com

    zde verze pro ty, kteří rádi odměřují lžící

     
  • Autor: Hanule
    Status: expert

    Re: Bábovka stokrát jinak

    Datum: 05.12.2007 16:57
     

    Ivčo, no já si ho kvůli pokusu taky musela pořídit, jinak jsem tuze špatně zásobená. smoking smiley Takhle kdyby někdo věděl o receptu na bábovku z bohemky, můžu péct nejmíň měsíc, mám jaksi několikalahvový přebytek a nepiju to. eye rolling smiley

     

    Nezbývá než podle doma dostupných ingrediencí navolit ňákou jinou, hm? smoking smiley

    [www.labuznik.com]

     
  • Autor: Libi
    Status:

    Re: Bábovka stokrát jinak

    Datum: 15.01.2008 17:01
     

    o víkendu jsem dělala kokosovou hrníčkovou podle receptu na atlasu a povedla se winking smiley

     

    Kokosová hrníčková bábovka

    Ingredience: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek kokosu, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, 1\2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 3 vejce

    Postup přípravy: Smícháme mouku s práškem do pečiva a přidáme ostatní ingredience. Těsto vlijeme do vymazené a strouhankou (hrubou moukou) vysypané bábovkové formy. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C tak 45 minut, po 30 minutách kontroluji, jak to vypadá, někdy ztlumuji na 160 °C.

    další bábovkové recepty z atlasu [recepty.atlas.cz]

     

    a něco málo receptů různě z netu, co si ukládám do PC

     

    Tvarohová bábovka

    5 celých vajíček
    250 g mletého cukru
    250 g tučného tvarohu
    250 g polohrubé mouky
    1 prášek do pečiva
    250 g másla
    rozinky

    Vlažný, rozpuštěný tuk s cukrem a vejci šleháme do pěny (do zhoustnutí). Pak po kouscích přidáváme tvaroh a dále šleháme, nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva, spařené, omyté rozinky. V předehřáté troubě na 210°C, pečeme 50-60 minut na 180°C.

     

    Mariana - čokoládová bábovka

    250 g másla
    100 g čokolády na vaření
    250 g cukru krupice
    4 ks vajec
    100 g hladké mouky
    150 g polohrubé mouky
    1 prášek do pečiva
    ¼ l vaječného likéru

    Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, postupně přidáme celá vejce, pak mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme likér s nastrouhanou čokoládou. Těsto zalijeme do vymaštěné a polohrubou moukou vysypané formy na bábovku.
    Pečeme v předehřáté troubě (asi 175°C) 1 hodinu. Po upečení necháme bábovku ještě asi 10 minut ve formě, pak vyklopíme na talíř. Pocukrujeme ji až po vychladnutí nebo polijeme libovolnou polevou. Dobrou chuť.


    Bábovka prezentovaná Jiřím Waschkou

    3 vejce
    1 vanilkový cukr
    15 dkg másla
    22 dkg cukru krupice
    22 dkg hladké mouky
    1 ks prášek do pečiva
    1/8 l mléka

    Žloutky c cukry tutřeme do pěny, pak přidáme mouku a mléko. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Pečeme cca 45 minut ve středně vyhřáté troubě (160°C)

     

    Mramorová bábovka

    6 vajec
    15 dkg másla
    20 dkg cukru (moučka)
    ¼ l mléka
    40 dkg polohrubé mouky
    1 prášek do pečiva
    citronová kůra
    kandované ovoce
    rozinky
    nasekané ořechy
    2 lžíce kakaa
    2 polévkové lžíce rumu

    Utřeme máslo, cukr, žloutky a postupně přidáváme mouku a mléko. Ke konci přidáme rozmíchaný prášek do pečiva s trochou mouky a vmícháme ušlehané bílky. Přidáme rum.
    Těsto rozdělíme na dvě poloviny, do jedné části vmícháme rozinky, ořechy, kandované ovoce a citronovu kůru, co druhé vmícháme kakao. Do dobře vymazané formy vysypané hrubou moukou vkládáme proloženě obě těsta. Pečeme v předehřáté troubě asi jednu hodinu.


    Neodolatelná čokoládová bábovka

    300 g polohrubé mouky
    250 g másla
    200 g cukru
    150 g čokolády na vaření
    5 ks vajec
    120 g rozinek
    5 lžic mléka
    2 lžíce červeného vína
    1 sáček prášku do pečiva
    špetka mleté skořice
    tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy

    Rozinky namočíme do vína se skořicí. Mléko zahřejeme a rozpustíme v něm čokoládu. Máslo ušleháme s cukrem, přidáme vejce. Mouku smícháme s práškem do pečiva a na závěr zašleháme rozpuštěnou čokoládu a rozinky. Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme asi 70 minut v troubě vyhřáté na 140°C.

     

    Burgundská bábovka

    200 g másla
    200 g cukru
    4 vejce
    250 g mouky
    prášek do pečiva
    skořice
    100 g čokolády
    1/8 litru červeného vína

    160°C – 45-50 minut.

    (postup je stejný jako u ostatních bábovek)

    Olejová ořechová bábovka

    4 vejce
    25 dkg pískového cukru
    z ½ citronu kůra
    ½ vanilkového cukru
    1 lžíce rumu
    7 lžic vařící vody
    ½ prášku do pečiva
    25 dkg míchané mouky (hladká a polohrubá)
    (Do části těsta kakao nebo ořechy)

    Postup přípravy a pečení je shodný s ostatními bábovkami.

     

    Bramborová bábovka

    25 dkg vařených brambor
    25 dkg hrubé mouky
    15 dkg cukru
    6 dkg tuku
    1 vejce
    1 bílek
    1 kypřící prášek
    vanilka
    citronová kůra

    Náplň:
    1/2 osminky másla
    10 dkg cukru
    citronová kůra
    mleté ořechy
    trochu čokolády

    Poleva:
    citronová

     

    Olejová bábovka

    5 vajec
    30 dkg polohrubé mouky
    1,5 dcl oleje
    1,5 dcl vlažné vody
    1 prášek do pečiva

    Šlehat žloutky s cukrem, potom přidat olej, vodu, mouku, ve které jsme rozmíchali prášek do pečiva, rozinky, nakonec vmícháme sníh. Část těsta můžeme obarvit kakaem.

     

    Bábovka od babičky z Kolína nad Rýnem

    3 vejce
    250g lískových oříšků
    250g hladké mouky
    200g cukru
    250g másla
    1ks prášek do pečiva
    1ks vanilkového cukru

    Nejprve zbavte lískové oříšky slupek.
    Rozehřejte pánev a na ní za stálého míchání oříšky prohánějte až začnou slupky samy odpadávat. Nepražte oříšky moc, aby se nespálily. Zbylé slupky odstraňte mnutím oříšků o sebe v dlaních.
    Oříšky umelte na velmi jemno, nejlépe v mlýnku na mák.

    Máslo, žloutky a cukry míchejte 30 minut do hladka. Pak přidejte mouku, ve které jste rozmíchali prášek do pečiva, a mleté oříšky. Nakonec opatrně vmíchejte tuhý, z bílků ušlehaný, sníh.
    Bábovkovou formu vymastěte a vysypte moukou nebo strouhankou. (Pokud požíváte teflonové nádobí, tak to dělat nemusíte.) Do ní pak vlijte připravené těsto a pečte pomalu ve vyhřáté troubě (160°C) cca 40 minut.
    Bábovka je hotová až "vyskočí" a až je po vytažení suchá špejle, kterou do ní píchnete.
    Po vyklopení a vychladnutí můžete hotovou bábovku polít polevou z hořké tmavé čokolády nebo jen posypat práškovým cukrem.

     

    Piškotová bábovka

    4 vejce,1 sklenička krupicového cukru,1/2 kostky másla,1 1/2 skleničky polohrubé mouky,tuk na vymaštění a hrubá mouky na vysypání formy.


    Změklé máslo rozetřeme s poloninou dávky cukru,postupně všleháme žloutky a napěníme.Z bílků ušleháme sníh,přidáme po částech zbylý cukr a ušleháme dohusta.Lehce jej vmícháme do žloutkové pěny současně s prosátou moukou a hladké těsto vložíme do malé bábovkové formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou.Upečenou bábovku necháme stát asi 5 minut ve formě,pak ji vyklopíme a pocukrujeme.

     

    Jemná bábovka s kandovaným ovocem

    1/2 kostky tuku,1 sklenička moučkového cukru,5 vajec,špetka soli,1 1/2 skleničky hladké mouky,1 balíček pudinkového prášku s vanilkovou příchutí,2 lžíce mléka,4 lžíce kandovaného ovoce.
    Změklý tuk rozetřeme s částí cukru,postupně vmícháme žloutky a hodně napěníme.Pak přidáme část mouky prosáté se solí,pudinkový prášek a mléko.Z bílků ušleháme sníh,přidáme zbytek cukru,ušleháme dohusta a lehce jej vmícháme do těsta současně se zbytkem mouky a kandovaným ovocem.Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy,vložíme do málo vyhřáté trouby a upečeme.Upečenou necháme stát 5 minut a pak ji vyklopíme a pocukrujeme.

    Smetanová bábovka

    1/2 kostky másla,6 vajec,1 sklenička jemného krupicového cukru,3/4 skleničky smetany ke šlehání,3 skleničky polohrubé mouky,3/4 balíčku prášku do pečiva,kůra z 1 citronu.
    Změklé máslo napěníme s větší částí cukru,postupně vmícháme žloutky a hodně napěníme.Pak přidáme smetanu a trochu mouky,citronovou kůru a promícháme.Z bílků ušleháme sníh,přidáme zbytek cukru,ušleháme dohusta a lehce jej vmícháme do žloutkového těsta současně se zbylou moukou prosátou s kypřícím práškem.Těsto nalijeme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané formy a vložíme do středně vyhřáté trouby.

    Kokosová bábovka

    1/3 kostky tuku,3 vejce,3/4 skleničky moučkového cukru,1/3 balíčku kypřícího prášku do pečiva,1/2 skleničky strouhaného kokosu,1 1/2 skleničky hladké mouky,3/4 skleničky mléka,2 lžíce škrobové moučky.
    Změklý tuk rozetřeme s částí cukru,postupně přidáme žloutky a napěníme.Přilijeme mléko,přidáme kokos,část mouky a promícháme.Z bílků ušleháme sníh,po částech přidáme zbývající cukr,ušleháme dohusta a vařečkou jej lehce vmícháme do žloutkové pěny současně se zbylou moukou prosátou s kypřicím práškem a škrobovou moučkou.Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy,vložíme do středně vyhřáté trouby.

    Čokoládová bábovka

    1/3 kostky másla nebo tuku,3/4 skleničky moučkového cukru,3 vejce,1/2 skleničky mléka,1 1/2 skleničky hladké mouky,1/2 balíčku čokolády,1/3 balíčku kypřícího prášku.
    Změklé máslo rozetřeme s částí cukru,postupně přidáme žloutky a hodně napěníme.Vmícháme mlék a část mouky.Z bílků ušleháme sníh,postupně do něj přidáme zbylý cukr a ušleháme dohusta.Lehce jej vařečkou vmícháme do žloutkové směsi současně s čokoládou a se zbylou moukou prosátou s kypřícím práškem.Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy.Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Libi (15.01.2008 17:21)
     
  • Autor: Evca
    Status: expert
    www.evciny-stra..

    Re: Bábovka stokrát jinak

    Datum: 15.01.2008 17:13
     
    Hanule,něco upeč a v létě se sejdem u plameňákůgrinning smiley grinning smiley
     
  • Autor: Hanule
    Status: expert

    Re: Bábovka stokrát jinak

    Datum: 15.01.2008 17:17
     
    Já jsem v tom nevinně, peče Libi. Sraz na zřícenině. smoking smiley
     
  • Autor: Libi
    Status:

    Re: Bábovka stokrát jinak

    Datum: 15.01.2008 17:20
     

    do p....e vono to rozhodilo stránku, to by jednoho nas...o angry smiley

     

    na zřícenině s bábovkama a plameňákama a pak pro nás přijedou s kazajkama grinning smiley

     
  • Autor: Libi
    Status:

    Re: Bábovka stokrát jinak

    Datum: 15.01.2008 17:22
     
    napraveno winking smiley
     
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Moučníky (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.