![]() |
neděle 16. února, 03:15 Svátek má Ljuba
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Ovocné stromy a jejich plody
Diskutujte!
vše co souvisí s tím co na stromech ovocných vyroste.
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Ovoce
Já zpracuju, co zvládnu. Pro padaná jablka si chodím pod strom. Kdybych to měla tři dny doma, bude to shnilé. Natrhám, kam dosáhnu, padané jdou na mošt nebo spíš do palírny, ale to sbírám den dopředu, aby to neshnilo. Zbytek prostě na kompost. Naši, obzvlášť taťka, trpí, že mi to padá a nesbírám... Musím se ještě dát do zavařování, tím mě zásobuje zatím mamka. Dělala jsem jen párkrát marmeládu nebo likéry, ale zas dělat na sklad mě nebaví, nesní se to.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Začaly krásně zrát ostružiny, už jsem se bála, že letos dřív zmrznou
( Brno, 250m n.m.)
Já jsem minulé úterý otrhala posledních asi 15 kousků nejmladšímu(16 měsíců)
. Je to malá kyselina, jako předkrm spořádal větší misku malin
.
Manžel mi natrhal pár kdoulí. Na stromě ani neubylo. Kdysi jsem dělala želé, na syrovo čaj. Přemýšlím o pečeném čaji. Máte někdo tip, co s nimi?
Tak tím mě chtějí obdarovat sousedi, mají plný strom a neví, co s tím a já taky ne
Zrovna jednu vařím v hrnci. Trochu nakrájím a je z toho čaj. Chutná jako citrón. Se skořicí. Kdybych měla, dám zázvor.
Měl by z toho jít i třeba sirup, ale nejsem v tomhle zběhlá. Želé bylo dobré, ale já marmelády moc nejím, vystačím s ostružinovou a jahodovou od mamky.
mám za sebou už 4 dávky povidel....jsou vynikající.....mám co rozdávát
Kdoule mají ještě na trhání čas ... aspoň u nás ... moje máma dělávala (já několik let také) želé,které jsme potom sušily, třeba do formiček na mědvědí tlapky/pracny, moje děti to milovaly, pokud byly děti ... teď ani náhodou a Tonda už vůbec ne - kokišáků je jiných furt tolik, že ji tohle nebere, vařila jsem marmeládu, taky sáhnou raději po jiné, kandovala jsem ... je potřeba trocha, v maxi provedení nelze spotřebovat, navíc ... velice zdlouhavý proces. Kdoule jsou ve finále jen na chvíli na provonění šatníku, nemáme stromek, tudíž spíše ozdobný keř (stejně tak u sousedky přes ulici mišpule - vyměníme si košíky plodů a co ze zbytkem, že).
Dnes měly děti už asi opravdu poslední malinu a zbývá mišpule. Nemám odvahu z ní něco dělat, ani čas. Ale je hezká.
Začaly nám kvést stromy, první dvě fotky je poprvé kvetoucí hruška Muškatelka. Další dvě fotky Nashi Shinseiki. Nádherně kvete Myrobalán, sice mi neplodí ale kvete jak divý.
Překrásně kvetou muchovníky, lonicery nejvíc nakvetlá je Sinoglaska. A jak jsem se jinde děsila co s kanadskými borůvkami tak není čeho se děsit, skoro nepokvetou čerstvě je spásla srnčí.
Muchovník už odkvetl, ale nic na něm nevidím.
Jéje, ty máš muchovník úplně jiný než mám já. Nevíš jaký máš?
Není ta 2há fotka aronie?