![]() |
neděle 16. února, 02:17 Svátek má Ljuba
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Ovocné stromy a jejich plody
Diskutujte!
vše co souvisí s tím co na stromech ovocných vyroste.
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Ovoce
Já se taky právě do likéru zamilovala. A skvělé byly plody i do bublaniny.
Mončo, taky jsem to hodně studovala. Na tu Likernaju i tebe jsem moc zvědavá. Já objednala jeřáb Granatnaja, tak jsem zvědavá.
Aleno, původně jsem Amit taky uvažovala, ale po studování zamítla. Nakonec jsem koupila u Poláků - Szkolki Konieczko, kdyžtak jukni. A mají dobré ceny a poštovné přijatelné. Nakonec jsem vzala odrudy Galicjanka (jejich odrůda, sklízí se vše najednou, plodna), Viking (zdál se podle recenzí nejlepší na jedení rovnou z keře) a Mičurin (měl by mít údajně trochu jinou chuť)
A ještě jsem brala mišpuli Szentezi rozsa, to by měla být jedna z nejchutnejsich. Tyhle všechny by měly jít právě na konec zahrady na chalupě.
Čímž končím objednávání, letos jsem se trochu rozjela, jak jsme předělávali zahradu v Pze a zaplňuje poslední místečko na chalupě. Co budu dělat příští roky?
To vybírání mě děsně bavilo.
Jo a ještě by mě zajímalo, jestli máte někdo hlošinu. Četla jsem samé pochvalné komentáře, až mi přijde nemožné, že není v každé zahradě.
ano , ano - pravda . nasadila jsem před asi 4 roky bílý rybíz - jeden keříček . hezky se zařadil mezi růže a každý rok má spoustu velkých plodů . kousek vedle se najednou objevil další . asi ptáci nebo semínko??? taky plodí - jenže je zapletený v růži stolisté . a to je problém s obíráním . letos jsem počkala až růže odkvetla a ostřihla ji až skoro u země. pak Vendulka obrala. ještě asi jeden sáček je v mražáku . bude sněhový křehký koláč .
Já to mám, jak mi přijde pod ruku. Mezi růžemi pažitka, hlavně čínská je opravdu hezká. Taky cibule na nať a bylinky; meduňka, tymián. No a mezi růžemi červený rybíz. Moc ho nemusím, až letos jsem udělala sirup a teda velká spokojenost. Z jednoho keře 8 litrů, krásná barva, voňavý. Černý je mizerný, tak letos kupuju dva nové, jestli budou odolnější. Ten mám ráda všude. Líbí se mi plody na keřích, ale nechci dávat jedovaté.
Aleno, četla jsem na několika poských stránkáých, že dorůstá do výšky 4 m, to je pro mě moc, je dost rozložitý a dozrává relativně pozdě oproti ostatním odrůdám. V pozdním podzimu už na chalupu tolik nejezdíme, tak pro mě dřívější dozrávání je lepší.
Mančo, já mám zatím jen malinkou v květináči, ale také jsem na ně četla dobré recenze.
Kiki, nevíš, jak roste Likernaja? Já četla jen střední vzrůst, metry nikde. Nebo jsem přehlédla. U ostatních odrůd to občas někde bylo.
Edit: Kiko. To jsou ty automatické opravy
Dnes jsem obešla zahradu a sedmirka letos odpočívá. Našla jsem dva květy. Přitom u sousedů ten stejný stromek bílý. Ani velké švestky to nepřehání. Teď se snaží třešně, těch loni tak moc nebylo. Počasí jim nepřeje, nebo spíš nám, v tomhle to nic neopylí, jestli teda nepomrznou.
Manco, co to je "sedmirka"....
Nám začíná nakvétat višnička, obalená, ale všechny stromy máme letos hodně obalené, do sklizně daleko....
Durancie - u nás sedmirka. Prý proto, že plodí co sedm let. Ale spíš tak každý druhý. Mě ale překvapilo, že se i dva stejné stromy chovají rozdílně. Ale kdyby letos švestky nebyly, ani bych se nezlobila, nebudu mít čas sbírat.
díky, tj. to místní nářečí
....říkám, alespoň aby něco bylo.... když se urodí málo, nebo hodně...ale "žrací" zahrada je potřeba....přivezla jsem si maliník z Ol. , takový malý řízeček, bude opečováván
, borůvky vypadají nadějně, rybíz taky, zatím....
My to dnes hodnotili s manželem. Můžeme odškrtávat, co nebude. Co bude, to se uvidí až při sklizni, do té doby toho může přijít... Mrazíky, deštivé počasí v květu, špačci, kroupy, sucho...
naše švestka něco kvete, ale kdoví jestli bude opylená . jinak u sousedů krásně kvetou třešně , taky ryngle a jug slíva.
U nás pomrzla meruňka, takže taky asi bude prd.
Ale loni měla hodně, tak si aspoň odpočine.
Taky jsem přemýšlela co je sedmirka - u nás se říká "dorancka" - blbě opadávají, na stromě seschnou - proto "ta je seschlá jak dorancka" - o vráščitých, hubených ženských .
Aleno, škoda, že jsi tak daleko, se zasíláním poštou kontraproduktivní záležitost dnes ... sadbu maliníků jsem letos rozdávala na veliko (loni na podzim taky) ... možná 150 sazeni odešlo k různým kamarádám a známým, asi 50 skončí pravděpodobně v kontejneru - rozlízají se velice ... jsou 2x plodící.
Borůvky nemám - kamčatky po 10ti letech to zabalily a já ještě nepořídila jiné, kanadské neumím, ty to zabalí tak po 3 letech. On je stejně u nás nikdo zas tak nemusí. A kromě meruněk asi nějaké ovoce bude, sice méně než loni, ale dobře tak ... aspoň nebudu muset vymýšlet zpracování, které stejně nakonec rozdám.
Navečer musím postříkat višeň proti moniliovému úžehu, začíná rozkvétat, ale teď už je plná zahrada včel a čmeldů a drvodělek a .... musím počkat až půjdou spát.