úterý 21. května, 19:42 Svátek má Monika
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Moučníky
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Lívance
Taky mě nějak matete. Lívance jsou malé, kynuté, nerolují se, ne? A zamotané nekynuté jsem palačinky...
Re: Lívance
Re: Lívance
Nojo..ale třeba babička dělá pouze lívance..zamotané..kynuté..
Re: Lívance
Tak to nene! Já si pamatuju vždycky jenom malé.
Re: Lívance
Pamatuješ málo.. , ale jo většinou už dělá ty malé..
Re: Lívance
Tak moje babička i maminka dělaly lívance velké a pak zamotané. Hooodně nakynuté těsto se rozlilo na lívanečník do slabé vrstvy. Od palačinek se liší hlavně tím, že jsou kynuté a je tam málo vajec (tedy asi jedno na litr mléka. Palačinky jsou z víc vajec a bez droždí. Pak je výsledek dost jiný. Lívance jsou takové drobně dírkované a světle hnědé, palačinky jen narůžověle žluté. Věra
Re: Lívance
Jo Věro úplně stejné...přesně...i s tím jedním vajíčkem Jo a říkali jsme jim "troubelky"...
Re: Lívance
Palačinky a lívance rozeznám. Jen mi nešlo do hlavy, že někdo dělá lívance velký a ještě je motá. Jste mi tím úplně zamotaly hlavu.
Re: Lívance
I me musi se to blbe otacet na panvicce a ty maly snim skoro na jedno sousto, takze jsou takovy prakticky sakra ja na ne mam takovou chut!
Re: Lívance
Přináším názorné fotky. Těsto už pomalu opouštělo jemu vyhrazený prostor, tak jsem ho rychle promíchala. Na pánvi je vidět, jak těsto při pečení "dírkuje" (a otáčí se to dobře, lívance drží pohromadě). A nakonec finální výrobek - už je to foto historické, mnoho jich nezbylo. Věra
a ještě recept: 1 1/4 l mléka
0,8 kg hl. mouky
1 kostka droždí
10 dkg cukru
2 vejce
trošičku soli
V poslední době jsem recept pozměnila a ozdravila, dávám ovesné vločky a ječnou mouku. Vločky se rozmočí, že tam nejsou skoro znát a je to fakt chutnější než z bílé pšeničné mouky.
Re: Lívance
NO skvělé..děláš mi chutě..
Re: Lívance
Tak tohle jsou u nas proste amolety, rozdil od palacinek je prave to kynute testo
Re: Lívance
Jste mě tak navnadily kuchařinky, že je udělám zítra k obědu
Re: Lívance
Ten recept je přímo z kuchařky - letité, měla ji moje mamka, pak byl dotisk, když jsem ji potřebovala coby čerstvě vdaná "Vaříme zdravě, chutně, hospodárně".
Jo a já žiju v přesvědčení, že omeleta (nebo amoleta) a palačinka jedno jest. Jak je vidět, co kuchařinka nebo kraj to názor. Věra
Re: Lívance
Tak např. já žiju v přesvědčení, že amoleta/omeleta je defacto rozšlehané vejce, resp. těsto, jehož dominantní složkou jsou vejce, může být nasladko i naslano.
Palačinka je lité šlehané těsto, jak psala Věrka, z vajec, mléka a mouky; lívanec je lité kynuté těsto z vajec, mléka, mouky a právě kvasnic (jak taky jinak, když má být kynuté, že ano, ehm , to jsem logik).
Tož tak.
Re: Lívance
Taky mám takové povědomí