úterý 30. dubna, 02:25 Svátek má Blahoslav
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Vaření
hodnocení: 4.90
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Podkategorie:
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Kvalita potravin
Mám dotaz na někoho kdo tomu rozumí (asi anny). Žiju v dojmu, že když nakysne trvanlivé mléko je na vylití, mám pravdu? Myslím že to tou chemií není jako mléko normáln, které naopak získá nové kvality (kyselé mléko, na zadělání těsta a tak). Nakyslé krabicové bez milosti vylévám mám pravdu, že je už nepoživatelné?
Re: Kvalita potravin
www.bmprofit.cz
Re: Kvalita potravin
Jajo, ono to není tak jednoduché.
"Krabicové mléko", je vlastně sterilní tekutina, protože je zpracované metodou krátkého ale vysokého zahřátí, tzv UHT. Takže zatímco normální mléko vlivem běžných a tělu neškodících bakterií které jsou v něm taky docela normálně zkysne. Krabicové mléko sice strašně dlouho vydrží, ale po otevření začnou zpracovávat tuto dosud sterilní tekutinu bakterie, které tam napadají. A jaké bakterie mohou napadat do otevřené krabice v takové ledničce? No normální žádné, to se neboj, takže proto krabicové mléko zkysnuté v ledničce vypadá tak jak vypadá, a bylo by to sousto spíš pro mikrobiologa, než pro kohokoli z nás. Pokud chceš krabicové mléko normálně zkysnout musíš ho naočkovat. Kápni do něj něco živého s hodnými bakteriemi a nech při běžné teplotě a uvidíš. (stačí kapka kefíru nebo jogurtu) Ale pozor JOGURTU, ne těch sajrajtů nastavovaných škrobem a arabskou gumou a následně umrtvených stejně jako to krabicové mléko. To by pak bylo nanic.
Takže mléko zkyslé v krabici v lednici s klidným srdcem vylej nebo daruj nějakému výzkumu chtivému mikrobiologovi.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Kvalita potravin
Hiii jen jsem se chtěla ujistit, že konám dobře :-), a fakt jde naočkovat jo? To jsem netušila já myslela, že jen "shnije" nic jiného, že neumí :-)
www.bmprofit.cz
Re: Kvalita potravin
Jde, ale bez naočkování shnije a přitom zpravidla ještě pěkně umí smrdět.
K naočkování máš lepší normální mléko, krabicové stejně už nemá tu chuť. Ale čerstvé bez pasterizace to je něco jiného. Zrovna minulý týden jsem si koupil čerstvé z "mlékomatu" v jednom městečku na Moravě ani jsem ho nedovezl vypil jsem celý litr ještě po cestě v autě, tak bylo dobré. Nejlepší je prostě plnotučné od krávy a jenom vychlazené. To je pak bašta.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Kvalita potravin
To byl dotaz čistě proto, že jsem na vsi odříznutá hii a kdyby bylo potřeba abych mohla improvizovat, improvizace je moje druhé jméno:-)
Hele když už jsme u těch potravin a jejich kvality. Tady sousedi krmí slípky plesnivým chlebem , podivnými zbytky z pizzerky a lidi si k nim pro ty "domácí" vajíčka ještě chodí, ble, zlatý bledý žloutky z marketu, co ty na to?
www.bmprofit.cz
Re: Kvalita potravin
Aflatoxiny z plesnivého chleba dokážou ovlivnit organismus, který je jimi živen a přechází i do jejich živočišných produktů tedy i vajec. Množství takových aflatoxinů může být (a asi ve vejcích bude) nepatrné. (Přece jen je vajíčko něco co organismu slepice má sloužit k rozmnožování, proto i její organismus do něj ukládá to nejlepší.) I přesto že je množství nepatrné, tak aflatoxiny mají tu nectnost, že působí kumulativně. Dlooouho nic a pak najednou šup. A je tu rakovina jater. Pokud něco takového jedí jsou hloupí. Mimochodem ta krásná žluťoučká barva žloutků je ta nejjednodušší věc na světě. Stačí do krmení přidávat karoteny. Stačí i ty synteticky vyrobené. Takže žluťoučký žloutek je u domácích slepic protože si nazobou zeleného a u těch z marketu není, protože by ten přídavek karotenu musel někdo zaplatit a vejce by byla dražší. Mimochodem mikrobiologicky jsou vejce z klecových velkochovů na tom mnohem lépe než ta od slepiček z dvorku nebo takzvaných chovů na podestýlce. Ale to už je jiná kapitola.
Ale ještě k těm aflatoxinům. Aflatoxiny mohou být v mnohem vyšších koncentracích i jinde. Typicky třeba v burských oříšcích nebo soji. Takže když si někdo dá něco "zdravého" bezmasého, jako je třeba sojové maso a má tu smůlu, že je třeba z lodi, kde na moři a ve vlhkém vzduchu cestou ze zámoří surovina zplesnivěla a výrobce ji použil protože ji draho zaplatil, tak proč by ji vyhazoval, když se jednoduchým rozborem stejně nic nepozná...
Tak je to cesta k rakovině jater skoro jistá.
Takže sojové maso raději ne a buráky co "divně" chutnají taky letí do koše.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Kvalita potravin
Tak dík potvrdil si mi moje doměnky ohledně vajec......
Re: Kvalita potravin
Jájinko,Ram ti obsiahle odpovedal. A já možem len potrvdiť jeho slová.Mlieko vylej a kúp si kyšku
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Kvalita potravin
Hii jo já jen chtěla osvětu, nepila jsem ho hiiiiii
www.bmprofit.cz
Re: Kvalita potravin
Tak ji máš. Ale vážně. Krabicové mléko nenechávat dlouho otevřené ani v lednici.
Re: Kvalita potravin
Dnes jsem na kartičce od lékaře našla odkaz na Informační centrum bezpečnosti potravin, jsou tam zajímavé informace.
[www.bezpecnostpotravin.cz]