Re: Kvalita potravin

Autor: Ram, Datum: 15.06.2010 11:42

Jajo, ono to není tak jednoduché.

"Krabicové mléko", je vlastně sterilní tekutina, protože je zpracované metodou krátkého ale vysokého zahřátí, tzv UHT. Takže zatímco normální mléko vlivem běžných a tělu neškodících bakterií které jsou v něm taky docela normálně zkysne. Krabicové mléko sice strašně dlouho vydrží, ale po otevření začnou zpracovávat tuto dosud sterilní tekutinu bakterie, které tam napadají. A jaké bakterie mohou napadat do otevřené krabice v takové ledničce? No normální žádné, to se neboj, takže proto krabicové mléko zkysnuté v ledničce vypadá tak jak vypadá, a bylo by to sousto spíš pro mikrobiologa, než pro kohokoli z nás. Pokud chceš krabicové mléko normálně zkysnout musíš ho naočkovat. Kápni do něj něco živého s hodnými bakteriemi a nech při běžné teplotě a uvidíš. (stačí kapka kefíru nebo jogurtu) Ale pozor JOGURTU, ne těch sajrajtů nastavovaných škrobem a arabskou gumou a následně umrtvených stejně jako to krabicové mléko. To by pak bylo nanic.

Takže mléko zkyslé v krabici v lednici s klidným srdcem vylej nebo daruj nějakému výzkumu chtivému mikrobiologovi.winking smiley


Vytisknuto z www.week.cz dne 30.04.2024 08:06
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-kvalita-potravin/read.php?1,410454,410491#msg-410491