Pro velký (vizuální) úspěch předkládám (a překládám volně ze srbštiny) recept na něco naprosto, ale naprosto vynikajícího - KREMPITU (neboli hooodně doslovnej překlad - krémovej koláč)
Zde foto: [www.serbiancafe.com]
Recept na 10 porcí
Balíček listového těsta (asi 500 gr)
Na krém:
9 vajec
4 sáčky vanilk. cukru
8 lžic hrubé mouky
6 lžic škrobu
2 litry mléka
18 kašik (lžic) cukru
Příprava:
Hodně vyválet listové těsto a položit ho na obrácený plech. Zahřát troubu na 200 st., vložit těsto a asi 10 minut péct při 175 stupních - dokud nezezlátne.(Upéct dvě placky!)
Krém:
9 žloutků, 4 vanilk. cukry, 8 lžic hrubé mouky, 6 lžic škrobu (nebo 14 lžic mouky) smíchat.
Potom vmíchat do 2 litrů mléka a za stálého míchání 15 minut povařit. Do horkého se vmíchá sníh z 9 bílků a 18 lžic cukru (spíš krystal či krupice, moučkáč ne) - ještě dodávám, že ten sníh je samozřejmě sladkej, né že se dá sníh A cukr.
Krém vylít na upečený plát těsta, přiklopit druhým plátem těsta, kterej už jsme rozřezali na kostky (cca 5x5 cm), protože pak se to blbě krájí.
Posypat moučkáčem.
Ten prostředek je jakoby pudinkovej, je to výborný a prodávají to v Teplicích v ul. 28. října v cukrárně, to vím, a taky se tomu nesprávně říká Italská kostka
Upraveno 3 krát. Naposledy upravil LadaB (05.02.2008 20:13)
Re: Krempita ,kremeše a podobné
Ten krem na zaciatku nie je hned uplne tuhy, musi to dobre vychladnut a trochu postat, az potom je to O.K.
1l mlieka, 120 g praskoveho cukru, 1 - 2 balicky vanilkoveho cukru,
4-5 zltkov, 100 g hladkej muky ( special), sneh zo 4-5 bielkov, 100-120g krystal. cukru do snehu...Postup ako Kashikin krem ...
V povodnom recepte je, ze sa moze pridat trochu masla...ale my pridavame pre chut radsej trochu rumu ..
Re: Krempita ,kremeše a podobné
Re: Krempita ,kremeše a podobné
Re: Krempita ,kremeše a podobné
Keriika, děkuju. Časem také ozkouším.
Anavi, jo. musela jsem ho zkusit. Patlala jsem to skoro celý odpoledne.
Re: Krempita ,kremeše a podobné
Re: Krempita ,kremeše a podobné
Re: Krempita ,kremeše a podobné
Heli, je to práce na celý půldne, ale když se to takhle povede, tak to stojí zato. Ta dokumentace mě taky dostala, sníh nádherně lesklej
Jediný, co mi není jasný, je ten plát těsta na obráceném plechu - to těsto přes okraj. To vlastně vznikne po upečení taková miska, nebo se mi to jen zdá? Do té misky se naleje krém a druhým plátem se to přiklopí?
Re: Krempita ,kremeše a podobné
Re: Krempita ,kremeše a podobné
Holky, ano. Uválet velký plát. Otočit pekáč, dát pečící papír , pokud máte ještě jeden stejný pekáč, tak ten papír zatižte tím pekáčem, aby se ten papír vyformoval.
(Já vám to snad taky vyfotím) je to srozumitelné?
Na ten papír pak položíte tu placku. Ničím jsem to nevymazávala.Ten plát těsta by měl přesahovat až k dolnímu kraji. Mě se ta první placka trochu pečením smrskla a neudělala tu misku. Ono je totiž toho krému hodně a když by se to do té misky nedalo, tak by vytékal.
Re: Krempita ,kremeše a podobné
Re: Krempita ,kremeše a podobné
Evanko,
na minulé stránce, je na první fotce, ten přesah vidět. Fotka je sice dost temná, ale trochu to vidět je.
Jo a taky jsem to těsto trochu propíchala(je to tam taky videt), aby neudělalo bubliny. Pak by to nebylo hezké.
Re: Krempita ,kremeše a podobné
Re: Krempita ,kremeše a podobné
Hespo - listkove cesto sa "zmrskne" ked nie je dostatocne vyhriata rura..preto to druhe sa uz nezrazilo...
...ale inak dos "ziram"...ja to vobec nerobim tak zlozito..Jednoducho rozvalkam cesto a dam piect dokonca do nizkych plechov...Podla vsetkeho moja plnka nie je az tak tekuta..
Re: Krempita ,kremeše a podobné
Re: Krempita ,kremeše a podobné
Re: Krempita ,kremeše a podobné
Anavi, našla jsem Ti v hlubinách svého PC pravou krempitu (ta vpravo, vedle červenýho) Někdy se dělá jen to "pudinkový", bez šlehačky.
A nezáviďte, to je starší fotka.