Pro velký (vizuální) úspěch předkládám (a překládám volně ze srbštiny) recept na něco naprosto, ale naprosto vynikajícího - KREMPITU (neboli hooodně doslovnej překlad - krémovej koláč)
Zde foto: [www.serbiancafe.com]
Recept na 10 porcí
Balíček listového těsta (asi 500 gr)
Na krém:
9 vajec
4 sáčky vanilk. cukru
8 lžic hrubé mouky
6 lžic škrobu
2 litry mléka
18 kašik (lžic) cukru
Příprava:
Hodně vyválet listové těsto a položit ho na obrácený plech. Zahřát troubu na 200 st., vložit těsto a asi 10 minut péct při 175 stupních - dokud nezezlátne.(Upéct dvě placky!)
Krém:
9 žloutků, 4 vanilk. cukry, 8 lžic hrubé mouky, 6 lžic škrobu (nebo 14 lžic mouky) smíchat.
Potom vmíchat do 2 litrů mléka a za stálého míchání 15 minut povařit. Do horkého se vmíchá sníh z 9 bílků a 18 lžic cukru (spíš krystal či krupice, moučkáč ne) - ještě dodávám, že ten sníh je samozřejmě sladkej, né že se dá sníh A cukr.
Krém vylít na upečený plát těsta, přiklopit druhým plátem těsta, kterej už jsme rozřezali na kostky (cca 5x5 cm), protože pak se to blbě krájí.
Posypat moučkáčem.
Ten prostředek je jakoby pudinkovej, je to výborný a prodávají to v Teplicích v ul. 28. října v cukrárně, to vím, a taky se tomu nesprávně říká Italská kostka
Upraveno 3 krát. Naposledy upravil LadaB (05.02.2008 20:13)
Re: Krempita
Kashí,ale žial (alebo našťastie) aj já ho mám z ruky A keď raz za čas zavítam do Košic,tak má svokra napečené a ked navrhnem,že by sme si mohli doniesť krémeše od Jusufiho,....no díva sa na mňa jak na nevdačného spratka.
Inak,k tvojmu nickname: Dlho som bola presvedčená,že je to obvodenina od "KLASIKA"-bolo to také vznešené! Skutočnosť je ....no trošku prozaickejšia
Re: Krempita
Re: Krempita
Kashí, tak ten tvůj nick znám , myslím, žes ho vysvětlovala na Liv nebo jsi mi ho říkala osobně. To už teď nevím.
Kériika: prosím vysvětlit, co je to Zlatý klas??
Ostatní ingredience chápu.
Holky, pějete tu takové ody, že to asi při nejbližší příležitosti vyzkouším.
Re: Krempita
Heli,obávam sa,že Zlatý klas (podobne ako BB puding) sa predáva len na Slovensku.Mám ho síce doma,ale zloženie som na obale nevypátrala,myslím si však,že by to mohol byť kukuričný škrob.
Re: Krempita
Zlaty prasok je slovensky vyrobok Dr.Oetkera, u vas by mala byt nahrada nieco co sa vola Kremovy prasok.. matne sa mari, ze som ho niekedy aj u nas kupila..
Ten Zlaty klas je u nas velmi casta!!! sucast receptov - robia sa z neho plnky , ale aj pecie.. aj ja ho pouzivam kazdu chvilu...Tu je jedna podobna diskusia:
[www.labuznik.com]
Re: Krempita
Anny - vies co?!!! .. ked uz bezne nemozes k Jusufimu, aj ked to mas za rohom..tak ak
v lete nahodou prides do KE, tak ta JA vytiahnem na zmrzlinu k Jusufimu!!!
Re: Krempita
Re: Krempita
Re: Krempita
LadaB napsal(a): ------------------------------------------------------- > Tady holky vy mi děláte chutě.... vypadá to fakt > moc dobře....Jak se znám,tak půl plechu bych > sežrala naposezení...Vajec mám dostatek..tak to > brzo prubnu...
No tak to mě zajímá, to mě zajímá....sakra, že nebydlíš blíž! Aspoň to pak vyfoť. Hele, Ty dlabeš ty dorty ve velkým, od tohodle nečekej žádnej přeslazenej zázrak, je to takový....mnó...akurátní. Mňam, kurva, asi do toho jdu o víkendu taky!
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Krempita
Re: Krempita
Re: Krempita
www.evciny-stra..
Re: Krempita
Re: Krempita
Evčo... jo a cestou se může zastavit i u mě....
Já si udělám jen ten krém...a sežeru ho s cukrářskejma piškotama... přece se nebudu potlat i s plackou...
Keria vypadá to skvěle...
Re: Krempita
Kashiko - ten recept je na predchadzajucej stranke - pod nazvom juhoslovansky kremovy kolac - je znacne odlisny od klasickeho kremesa -
tiez liskove cesto dole a hore, len medzi tym orechove cesto a kremova plnka - je to dobrotaaaaa neskutocna..
Hodi sa hlavne na vacsie - slavnostnejsie prilezitosti, ked treba uhostit viac ludi, lebo z neho sa neda tolko vela zjest, ako z toho klasickeho... ..Priprava nie je az tak zlozita, na to aky je vysledny efekt ...a predavaju ho tiez u Jusufihoooooo
Lado - ja som to obcas narychlo robievala aj tak, ze som listkove cesto rozvalkala len asi na 7-8mm, nakrajala obdlznicky asi 2,5x 8cm, dala piect a este teple prekrojila v prostriedku a potom plnila kremom, daju sa tam pridat aj napr. kusky kompot. marhul...velmi rychly a celkom dobry zakusok..
Re: Krempita