středa 15. května, 05:47 Svátek má Žofie
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Teplá kuchyně
hodnocení: 4.50
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Koprovka
koprovka je u nás několikrát v létě, když je čerstvý kopr. Milujem ji se synem, ale pouze s knedlíkem
Re: Koprovka
Re: Koprovka
Já jsem zvyklá z domu od mala říkat ne koprovka, ale koprová omáčka a mám ji nejradši s vajíčkem a brambory k tomu , pro taťku ji mamka dělávala s hovězím masem a knedlíkem, ten by jí zase s bramborem nejedl
A moje holky jí měly od malička rády, ale starší s brambory jako já, a mladší má raději knedlík .
Re: Koprovka
Koprovku miluju, ale jedině s bramborem a vajíčkem. Ve chvíli, kdy je udělaná s masem a knedlíkem, vybaví se mi školní družina, nedobré hovězí a gumové knedlíky a koprovku mám rázem v nepoživatelných jídlech .
(Jan Kunc)
Re: Koprovka
Balanc, s vařenou slepicí a brambory je luxusní!
Re: Koprovka
Co člověk, to jiné chutě. Koprovou omáčku jsem zvyklá jíst s bramborem a vařeným vajíčkem (ideálně na hniličko). Nemívali jsem ji doma často. Je to pro mne vzácnost. O to větší množství jsem ji schopna sež... skonzumovat.
Recept: Bešamel z mléka. Po 20 minutách neustálého míchání přidat nakrájený kopr.
Re: Koprovka
Tak to bych snad ani nejedla. Nemám vyzkoušeno tak dotoho moc nejdu.
Re: Koprovka
Kopračku začínám máslovou jíškou a zaleju vodou - mohl by se použít hovězí vývar, ale ten radši zbaštím jako polévku , když mám radši s vajíčkem a bramborem. Takže jakoby bešamel, ale bez mléka. Dostatečně rozvařím, za stálého míchání - odbíhat se může, zapomenout nesmí Jen osolím. A pak zadělám smetanou - šlehačkou s moukou, dle potřeby, máme rádi hustší omáčku. Chvilku povařím a vypnu. Pak teprve kopr, ocet, cukr do té správné chuti.
A vím, že každý dělá koprovku, zrovna tak jako svíčkovou , trošku jinak.
Teda dělávala omáčku řidší , a kyselejší a tuším že z mléka, nebyla tak krémovitě smetanová .
Re: Koprovka
Tak tohle je přesně barva omáčky, z níž mám kopřivku. Ani nevím proč, ale nesnáším bílou omáčku a anvíc v kombinaci se zelenou je to pro mě nepoživatelné. (Stejně vypadají třeba i fazolky na smetaně.)
Proto přidávám trochu papriky a udělám ev. i tmavší základ.
Asi to chuťově bude úplně stejné, jako to, co dělám já, ale... Asi to mám vrozené, protože jsem koprovku hodně dlouho nejedla, až na nátlak dětí jsem se ji naučila a barvu jsem si přizpůsobila, aby chutnala i mně.
Fotku jsem převzala od receptu z Novinek, tady je ten recept (miluju kližku, proto by mě ani nenapadlo dělat koprovku, rajskou, znojemskou ap. ze zadního masa).
Hovězí maso s koprovou omáčkou
Na 6 porcí potřebujete: 200 g másla, 1 kg zadního hovězího, 1 cibuli, zeleninový vývar, 4 lžíce polohrubé mouky, 1 l mléka, 1 smetana na vaření, sůl, citron, svazek čerstvého kopru, 1 lžíci cukru krystal.
Postup: Očištěné maso nakrájejte na silnější plátky a z obou stran opečte na polovině másla. Vyndejte a na výpeku nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Do hrnce k cibuli vraťte maso, osolte a zalejte vývarem tak, aby bylo ponořené. Vařte asi hodinu do změknutí – čas záleží na kvalitě masa, které používáte. Mezitím si připravte omáčku: zbylé máslo rozehřejte, zasypte moukou a za stálého míchání ji lehce opečte dozlatova (nesmí zhnědnout!). Zalejte mlékem, osolte a přidejte nakrájený kopr. Povařte asi 10 minut do zhoustnutí, okyselte citronem, oslaďte, přilejte smetanu a podle chuti dosolte.
Maso podávejte přelité omáčkou a doplněné houskovým knedlíkem.
Re: Koprovka
Za mne by koprovka nemusela vůbec existovat
(výška 360 m.n.m.)
Re: Koprovka
My jí máme rádi. Mě se dostal do ruky recept, podle kterého byla tato omáčka vařena před válkou v hotelu Šroubek, což byla jednička v hotelech na Václaváku. Je to sice dost drahé provedení, ale moc dobré. I když jen s vejci a bez masa.
Re: Koprovka
Já jsem do školní jídelny nechodila, tudíž nemám žádný trauma , ale jen vzpomínku na mamčinu koprovou omáčku s hovězím a knedlíkem. Zadělávám jí kysanou smetanou. S bramborem a vajíčkem jí dělám spíš jako polévku, to mám taky ráda. Ale kupodivu i můj syn, který do školní jídelny chodil
Re: Koprovka
já ji nesnášela jako dítě, po pubertě se to zlomilo a začla jsem ji jíst a teď ji miluju. Raději s knedlíkem, brambory mi moc nejedou a když je k tomu maso vajíčko jen rozklepnu do omajdy, když není, dělám je na hniličku. A hlavně jí musí být hóóóóódně. Plný papiňák. Ale stejně nezbyde do 2. dne
A ty sražený gumový nenasákyvý knedlíky z jídelny miluju stále, ale nikdy se mi je doma nepovedlo uvařit.
Re: Koprovka
Alenko, tak se ten Šroubkovic recept přidej!
S vajíčkem a bramborem jsem ji nikdy nejedla, ani nedělala. Asi to mám jako Pinka, že to je spíš potom polévka (ovšem ještě s houbami - tedy kulajda). Nemůžu říct, jestli mi to tak chutná, prostě jsem to nikdy ani neokusila. Dělám s předním hovězím a knedlíkem. Teď vlastně na přání dcery byly těstoviny a taky dobrý.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Koprovka
Holky mě zase nikdy ani nenapadlo dát do kulajdy kopr , ta kombinace hub a kopru se mi nezdá nic moc:-)
Re: Koprovka
..... asi stále čekám na pubertu, protože jsem jí na chuť stále nepřišel . Kdybych musel tak jí dám, ale jinak ne-e.
jajo99,souhlasím ...........
.............kopr do kulajdy ? Tak to je na zlomení ruky - brrrrrrr .