čtvrtek 16. května, 19:13 Svátek má Přemysl
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Konzervace
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Marmelády
Jak neumím, ty taková kuchta? Vždyť na tom nic není, recept máš na každém želírovacím sáčku.
Já teda používám osvědčený GELFIX, 2 : 1, tj. na 1 kg ovoce 0,5 kg kg cukru.
2 lžíce cukru smícháš s gelxifem, přidáš k již omytému, odšťopkovanému ovoci, a dáš vařit 1 minutu. Já většinou to ovoce pošťouchám jen šťouchadlem na kaši, máme rádi kousky ovoce.
No a pak přidáš cukr a vaříš 5 minut. Sebereš přebytečnou pěnu a plníš do předem vyhřátých sklenic. Toť vše. Zdá se ti na tom něco složitýho?
Re: Marmelády
Re: Marmelády
A já se nyní dozvěděla o fíglu od jednoho australského kuchaře, který pěnu nesbírá, protože a to má pravdu, stejně všechnu nevybere, ale přidá do marmošky oříšek másla a pěna prý zmizne. Nezkoušela jsem, nevím, ale nápad je to zajímavý. Ovšem, pak asi nesmí být skladována pět let, jak se někdy stane To by máslo asi žluklo? Také nevím
Re: Marmelády
Kájo, máš recht, stejně za rok ztratí barvu i chuť. Nejlepší jsou na spotřebu hned po vychladnutí.
Re: Marmelády
Drahu, no, tak nevím, s tím máslem. možní mají v Austrálii lepší máslo než u nás. To pak jo.
Re: Marmelády
To byl sice kuchař, ale je to farmář. běží to na Spectrum Home "Na chalupě, Austrálie" Máslo má vlastní
Re: Marmelády
koupím želírovací cukr, ovoce buď kilo nebo 1,5 kila podle návodu na pytlíku. V mixeru trochu rozmixuju ovoce,vleju do hrnce, nasypu cukr, přivedu k varu a 1-2min. lehce povařím, pěnu nesbírám, nějak se mi moc nedělá a naleju horký do studených sklenek a zavíčkuju. všichni se můžou užrat,nic na tom není.
Re: Marmelády
Gelfix 2:1 používám již léta, stejně jako Gabča, je to nejjednušší a nikdy nebyl žádný problém .
Dělám taky přesně podle návodu na sáčku.
Re: Marmelády
Já používám 3:1. A přidávám trošku kyseliny citronové. U nás se všechno zdá všem moc sladké. Mně nakonec taky.
S máslem nevím a snad jsem o tom nikdy ani neslyšela.
Re: Marmelády
Pěnu sbírám jen tak hala-bala, dávám vedle do misky a těším se, jak ji sním.
Re: Marmelády
S pěnou zacházím jako Věrka, jakž takž seberu a sežeru.
Já kopu za Pektogel, jsem s ním spokojená, ale blbě se shání, všude mají ty německé, které nechci již z principu.
Rybíz, angrešt, jablka atd. samozřejmě želírují samotné, prudce vařit až se sníží objem o 1/3 (špejle), přidat cukr tak, aby se nepřerušil var a kontrolovat na talířku, zda je již pevná. Naposledy byla rybízová tak pevná, že odpadávala v kusech a nechtěla se mi vejít do skleničky.
Nejlepší marmeláda je po letech, kdy se dá krájet na kostky. Babička dávala ve skříni nové marmelády dopředu a rovněž odpředu brala, zapomenutá vzadu byla lahůdková .
Nevařenou z černého rybízu dělávám , jak dlouho vydrží nemůžu říci, sežereme ji během několka týdnů jakékoliv množství. Dřív jsem na to měla mlýnek, nyní jsem zkoušela pomixovat a pasírovat přes síto a taky to jde.
(Bych si mlýnek koupila, ale za 800,- zůstal zachován princip užíváním deformujícího se tenkého sítka, náhradní není k sehnání a povrchová úprava nebyla stará dobrá litina, ale jakýsi lesklý divný povrch, možná to je ok, ale tak nějak se mi to nezdálo)
Re: Marmelády
jednou jsem dostala borůvková povidla s máslem, tak to bylo žrádlo
Re: Marmelády
ČERNÝ RYBÍZ ZASTUDENA
Kilo černého rybízu dáme do mixéru a mixujeme a mixujeme a mixujeme dohladka.
Re: Marmelády
- poznámka k receptu, sklepy bývaly studené, dnes jsou suché a teplé...
- poznámka č. 2, jedla jsem marmeládu vzniklou tímto způsobem a zrníčka byla cítit a nechutnalo mi to, tedy doporučuju zkusit z malé dávky a rozhodnout se podle svojí chuti.
Re: Marmelády
Já jsem teď dělala meruňkovou a dala jsem tam poprvé skořici a je to super (i když já teda moc skořicová nejsem). A četla jsem, že někdo dal rozmarýn a taky to bylo dobré a zajimavé. Dáváte vy nějaké koření a jaké?
Re: Marmelády
Chci udělat marmeládu z bezinek, ale samotné mi moc nechutnají. S čím je mícháte?
Naložila jsem zatím jen na likér, ale jsem pako - nedošlo mi, že bezinky je třeba povařit, jinak nejsou moc zdraví prospěšné. Ale už je mám zalité alkoholem, tudíž dodatečné převaření je blbost, to by mi alkohol vyprchal. Budu tedy doufat, že alkohol všechno upraví sám.