Na žádané recepty probírané zejména v Co dnes vaříte, Pečení je radost, Domácí pakárně a tak podobně.
Srdíčka, prosím, nevpisujte komentáře, jde o čistokrevný sborník a svým příspěvkům přepisujte název dle názvu receptu. Pokud to dokážete, můžete připojit fotodokumentaci a odkaz na původní umístění příspěvku, má-li na weeku své podhoubí, kde je vhodné recepis náležitě proprat. My archiváři i žrádlomilci všem děkujeme!
Troubu vyhřejte na 180 °C. Vejce a cukr šlehejte elektrickým šlehačem asi dvě minuty doběla, vmíchejte sůl, olej a kakao (pracujte ve vysoké nádobě, aby těsto nestříkalo kolem) a nakonec zapracujte i podmáslí, mouku, sodu a kávu. Vlijte do bábovkové formy (silikonovou nemusíte, ale klasickou vymažte máslem a vysypte hrubou moukou) a pečte přibližně hodinu, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte asi půl hodiny vychladnout ve formě a poté vyklopte. Vychladlou bábovku zdobte polevou z čokolády rozpuštěné s máslem a zředěné kávou.
Předehřejeme troubu na 175⁰C. Máslo, sůl, cukr a vanilkový cukr ušleháme v míse s vejci
Mouku prosejeme s práškem do pečiva. Mouku s prdopečem postupně zapracujeme do směsi s vejci. Vymažeme plech tukem nebo slunečnicovým olejem, vzniklé těsto na něj přeložíme a povrch uhladíme. (může být pečící papír) Jablka zbavíme slupky, nakrájíme na čtvrtky a vykrojíme jadřinec. Nakrájená jablka jemně je zatlačíme do povrchu těsta. Pečeme v troubě 12 min.
Příprava zálivky: smícháme kys. smetanu rozmíchanou s mlékem, vejce, cukr.
Vytáhneme plech s koláčem ven z trouby a polijeme ho zálivkou. Vrátíme plech do trouby a pečeme ještě cca 50 min. Hotový koláč vytáhneme z trouby a necháme ho malinko vychladnout. Koláč přeložíme na talíř a posypeme moučkovým cukrem.
Malé koláčky z taveného sýra a másla (Anavkou osobně vyzkoušeno a okolím vydatně chváleno)
**********************************************
Těsto:
300 gramů hladké mouky 1 celé máslo (dala jsem půl másla, půl Hery, vůbec to není poznat) 3 trojúhelníčky taveného sýra (dala jsem 2 obdélníčky Pilos Klasik jemný tavený sýr z Lidlu)
Z těchto surovin vypracovat těsto a nechat chvíli odpočinout (nechala jsem si vše asi hodinu předem na lince, aby to mělo stejnou teplotu). Mezitím si můžeme připravit náplně.
Z těsta tvoříme malé kuličky (nabírala jsem množství čajovou lžičkou), které dáme na plech (buď na vymazaný nebo na pečicí papír). Do každé uděláme obrácenou stranou vařečky důlek (konec vařečky jsem občas šoupla do hladké mouky, aby se těsto nelepilo 😊. Do důlku potom malou lžičkou dáme náplň.
Náplně:
Tvarohová: 1 tvaroh, 1 celé vajíčko, cukr moučka, vanilkový cukr (možno přidat kapku citrónu, rumu nebo citrónovou kůru).
Povidlová: možno použít, jak je
Maková: dát uvařit mléko, přidat mletý mák, možno i rybízovou marmeládu a vařit. Někdo přidává skořici nebo nastrouhané piškoty.
Koláčky péct na 170 C do zlatova (když jdou od plechu a mají spodek do zlatova, jsou hotové). Docela to chvilku trvá. Po vytažení z trouby chvíli počkat. Potom potřít rozpuštěným máslem se lžící rumu. Nechat vsáknout a pak obalit v moučkovém cukru smíchaným se sáčkem vanilkového.
(Na obalování jsem využila vymytý kelímek po lidláckém tvarohu, z kterého jsem dělala náplň...bylo to pohodlnější, než v nějaké misce nebo talíři, šlo ten cukr sklepat o stěnu kelímku, aby ho tam nebylo tolik).
Vyšlehejte vejce s cukrem. Přidejte olej a jogurt, pak mouku a prášek do pečiva.
Těsto rozdělíme na dvě stejné části. Nalijte jednu část na plech o velikosti 25 x 35 cm, vystlaný pečicím papírem(nebo vymazaný), a vložte do předehřáté trouby na 190 stupňů a pečte asi 10 minut. Na náplň si předem uvařte nastrouhaná jablka, přidejte máslo a skořici. Vyjměte plech z trouby, umístěte náplň na upečené těsto, doplňte zbylým těstem a vraťte do trouby. Pečeme do zlatohnědé barvy. Poté koláč posypeme moučkovým cukrem, necháme vychladnout, nakrájíme na kostky a podáváme.
200 ml mléka (spíš míň, kynutím těsto ještě řídne, někdy nepoužiju mléko vůbec)
hrubá sůl a kmín na posyp a
1 rozšlehané vejce na potření
Do mísy prosejeme mouku, přidáme na jemném struhadle nastrouhané brambory, namleté nebo nasekané škvarky, osolíme, klepneme 1 vejce. Připravíme si kvásek z kostičky droždí (42 g) a asi 200 ml mléka. Po vyběhnutí přilijeme kvásek a začneme směs prodělávat, až se vše dokonale spojí. Mělo by vzniknout tužší těsto, které po vykynutí zřídne, tak to s mlékem nepřežeňte. Přikryjeme utěrkou a asi hodinu necháme na teplém místě vykynout. Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučněný vál a stěrkou odkrajujte stejně velké kousky, vytvořte placičky, a klaďte na plech s pečicím papírem. Na povrchu ozdobte mřížkou nožem nebo jako já vykrajovátkem na jablka (vznikne kytička), potřete rozšlehaným vejcem a posypte pár zrnky hrubé soli a kmínem. Nechte ještě tak 10 minut dokynout na plechu a pečte při teplotě 150 stupňů asi 20 minut. Z jedné dávky připravíte asi 24 placek, což jsou dva plechy.
Re: Spojená pekařka weekovská
VÁNOČKA, BUCHTY, MAZANCE
(SPIKE)
1/2 kg hladké m.
1/2 kg polohrubé m.
1 lžička soli
1 kostka droždí
1 lžíce cukru do kvásku
4 " - - - " do těsta
3 žloutky
1 vejce
1/2 litru mléka
2 dcl tuku (rozpustit máslo nebo sádlo a dolít olejem).
Re: Spojená pekařka weekovská
Re: Spojená pekařka weekovská
Čokoládová bábovka s podmáslím
(zdroj prozeny.cz)
3 vejce
hrnek (250 ml) cukru krupice
½ lžičky soli
hrnek slunečnicového oleje
¾ hrnku holandského kakaa
hrnek podmáslí
2,5 hrnku hladké mouky
vrchovatou lžičku jedlé sody
¾ hrnku silné kávy
Na polevu (lze vynechat):
100 g hořké čokolády
2 lžíce másla
malou silnou kávu (50 ml)
Troubu vyhřejte na 180 °C. Vejce a cukr šlehejte elektrickým šlehačem asi dvě minuty doběla, vmíchejte sůl, olej a kakao (pracujte ve vysoké nádobě, aby těsto nestříkalo kolem) a nakonec zapracujte i podmáslí, mouku, sodu a kávu. Vlijte do bábovkové formy (silikonovou nemusíte, ale klasickou vymažte máslem a vysypte hrubou moukou) a pečte přibližně hodinu, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte asi půl hodiny vychladnout ve formě a poté vyklopte. Vychladlou bábovku zdobte polevou z čokolády rozpuštěné s máslem a zředěné kávou.
Re: Spojená pekařka weekovská
svatební koláče nekynuté
....1/2 hl. mouky
.....2 majolky / 20 dkg
.....4 kost. cukru
....za 2 Kč droždí ?
.... 1/4 mléka
.....3 žloutky
dobrou chuť
Re: Spojená pekařka weekovská
Královský jablečný koláč se smetanovým krémem
Těsto:
125 g másla nebo margarínu na pečení
3 vejce
200 g polohr. mouky
1 špetka soli
125 g cukru
1 sáček vanilkového cukru
3 čajová lžička kypřicího prášku
600 g jablek (asi)
Zálivka:
180 g smetany kysané + naředit mlékem 30 ml
2 vejce
75 g krupicového cukru
Postup:
Předehřejeme troubu na 175⁰C.
Máslo, sůl, cukr a vanilkový cukr ušleháme v míse s vejci
Mouku prosejeme s práškem do pečiva.
Mouku s prdopečem postupně zapracujeme do směsi s vejci.
Vymažeme plech tukem nebo slunečnicovým olejem, vzniklé těsto na něj přeložíme a povrch uhladíme. (může být pečící papír)
Jablka zbavíme slupky, nakrájíme na čtvrtky a vykrojíme jadřinec.
Nakrájená jablka jemně je zatlačíme do povrchu těsta. Pečeme v troubě 12 min.
Příprava zálivky: smícháme kys. smetanu rozmíchanou s mlékem, vejce, cukr.
Vytáhneme plech s koláčem ven z trouby a polijeme ho zálivkou. Vrátíme plech do trouby a pečeme ještě cca 50 min.
Hotový koláč vytáhneme z trouby a necháme ho malinko vychladnout.
Koláč přeložíme na talíř a posypeme moučkovým cukrem.
Nemá chybu! Dobrou chuť!
Re: Spojená pekařka weekovská
Malé koláčky z taveného sýra a másla (Anavkou osobně vyzkoušeno a okolím vydatně chváleno)
**********************************************
Těsto:
300 gramů hladké mouky
1 celé máslo (dala jsem půl másla, půl Hery, vůbec to není poznat)
3 trojúhelníčky taveného sýra (dala jsem 2 obdélníčky Pilos Klasik jemný tavený sýr z Lidlu)
Z těchto surovin vypracovat těsto a nechat chvíli odpočinout (nechala jsem si vše asi hodinu předem na lince, aby to mělo stejnou teplotu).
Mezitím si můžeme připravit náplně.
Z těsta tvoříme malé kuličky (nabírala jsem množství čajovou lžičkou), které dáme na plech (buď na vymazaný nebo na pečicí papír). Do každé uděláme obrácenou stranou vařečky důlek (konec vařečky jsem občas šoupla do hladké mouky, aby se těsto nelepilo 😊. Do důlku potom malou lžičkou dáme náplň.
Náplně:
Tvarohová: 1 tvaroh, 1 celé vajíčko, cukr moučka, vanilkový cukr (možno přidat kapku citrónu, rumu nebo citrónovou kůru).
Povidlová: možno použít, jak je
Maková: dát uvařit mléko, přidat mletý mák, možno i rybízovou marmeládu a vařit. Někdo přidává skořici nebo nastrouhané piškoty.
Koláčky péct na 170 C do zlatova (když jdou od plechu a mají spodek do zlatova, jsou hotové).
Docela to chvilku trvá.
Po vytažení z trouby chvíli počkat. Potom potřít rozpuštěným máslem se lžící rumu.
Nechat vsáknout a pak obalit v moučkovém cukru smíchaným se sáčkem vanilkového.
(Na obalování jsem využila vymytý kelímek po lidláckém tvarohu, z kterého jsem dělala náplň...bylo to pohodlnější, než v nějaké misce nebo talíři, šlo ten cukr sklepat o stěnu kelímku, aby ho tam nebylo tolik).
Ať se zadaří!
Re: Spojená pekařka weekovská
, dělám podobně, ale místo sýra dávám majonézu
Re: Spojená pekařka weekovská
Buchta s cuketou
(recept od alenak)
3 vejce
2,5 hrnku polohrubé mouky
3/4 hrnku cukru krupice - stačí i 1/2
3/4 hrnku oleje
2 hrnky cukety - nastrouhat
1/2 lžičky skořice
1 van. cukr
1 prášek do pečiva
1 hrnek ořechů
Ušleháme z bílků sníh, potom zašlehat cukr + žloutek, trochu pošlehat, přidat ostatní - péci asi na 170 st.C
Na upečené pocákat čokoládou, nebo polevu - 10dkg másla, 3 lžíce mléka, 10 dkg moučka cukr, l žíce rumu, 2 lžíce kakaa - vymíchat, nevařit.
Re: Spojená pekařka weekovská
Cuketový perník
(recept od Kordulky)
Re: Spojená pekařka weekovská
ČOKO DORT
Re: Spojená pekařka weekovská
ŠTRÚDL z litého těsta
TĚSTO
4 vejce
1/2 šálku cukru
1 šálek jogurtu
9 lžic rostlinného oleje
2 šálky mouky
1 prášek do pečiva
NÁPLŇ
1 kg jablek
3 lžíce rostlinného oleje
3 lžíce strouhaného másla
1 lžička skořice
Vyšlehejte vejce s cukrem. Přidejte olej a jogurt, pak mouku a prášek do pečiva.
Těsto rozdělíme na dvě stejné části.
Nalijte jednu část na plech o velikosti 25 x 35 cm, vystlaný pečicím papírem(nebo vymazaný), a vložte do předehřáté trouby na 190 stupňů a pečte asi 10 minut.
Na náplň si předem uvařte nastrouhaná jablka, přidejte máslo a skořici. Vyjměte plech z trouby, umístěte náplň na upečené těsto, doplňte zbylým těstem a vraťte do trouby.
Pečeme do zlatohnědé barvy. Poté koláč posypeme moučkovým cukrem, necháme vychladnout, nakrájíme na kostky a podáváme.
[vychytavkov.cz]
Re: Spojená pekařka weekovská
Mrkvový koláč
Vajíčka jsem utřela z cukrem, jinak pak zamíchat vše sypké, nakonec olej a mrkev s ořechama ( pokrájeneé nebo drcené )
Můžou se dát i rozinky. Kdo má rác víc náplně, může přidat poloviční dávku tvarohu a zakysanky.
Re: Spojená pekařka weekovská
ŠKVARKOVÉ PLACKY BRAMBOROVÉ
30 dkg polohrubé mouky
25 dkg vařených studených brambor
25 dkg škvarků
1 vejce
1 lžička soli
1 kostička droždí
200 ml mléka (spíš míň, kynutím těsto ještě řídne, někdy nepoužiju mléko vůbec)
hrubá sůl a kmín na posyp a
1 rozšlehané vejce na potření
Do mísy prosejeme mouku, přidáme na jemném struhadle nastrouhané brambory, namleté nebo nasekané škvarky, osolíme, klepneme 1 vejce. Připravíme si kvásek z kostičky droždí (42 g) a asi 200 ml mléka. Po vyběhnutí přilijeme kvásek a začneme směs prodělávat, až se vše dokonale spojí. Mělo by vzniknout tužší těsto, které po vykynutí zřídne, tak to s mlékem nepřežeňte. Přikryjeme utěrkou a asi hodinu necháme na teplém místě vykynout. Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučněný vál a stěrkou odkrajujte stejně velké kousky, vytvořte placičky, a klaďte na plech s pečicím papírem. Na povrchu ozdobte mřížkou nožem nebo jako já vykrajovátkem na jablka (vznikne kytička), potřete rozšlehaným vejcem a posypte pár zrnky hrubé soli a kmínem. Nechte ještě tak 10 minut dokynout na plechu a pečte při teplotě 150 stupňů asi 20 minut. Z jedné dávky připravíte asi 24 placek, což jsou dva plechy.