ŠKVARKOVÉ PLACKY BRAMBOROVÉ
30 dkg polohrubé mouky
25 dkg vařených studených brambor
25 dkg škvarků
1 vejce
1 lžička soli
1 kostička droždí
200 ml mléka (spíš míň, kynutím těsto ještě řídne, někdy nepoužiju mléko vůbec)
hrubá sůl a kmín na posyp a
1 rozšlehané vejce na potření
Do mísy prosejeme mouku, přidáme na jemném struhadle nastrouhané brambory, namleté nebo nasekané škvarky, osolíme, klepneme 1 vejce. Připravíme si kvásek z kostičky droždí (42 g) a asi 200 ml mléka. Po vyběhnutí přilijeme kvásek a začneme směs prodělávat, až se vše dokonale spojí. Mělo by vzniknout tužší těsto, které po vykynutí zřídne, tak to s mlékem nepřežeňte. Přikryjeme utěrkou a asi hodinu necháme na teplém místě vykynout. Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučněný vál a stěrkou odkrajujte stejně velké kousky, vytvořte placičky, a klaďte na plech s pečicím papírem. Na povrchu ozdobte mřížkou nožem nebo jako já vykrajovátkem na jablka (vznikne kytička), potřete rozšlehaným vejcem a posypte pár zrnky hrubé soli a kmínem. Nechte ještě tak 10 minut dokynout na plechu a pečte při teplotě 150 stupňů asi 20 minut. Z jedné dávky připravíte asi 24 placek, což jsou dva plechy.