Těsto:
125 g másla nebo margarínu na pečení
3 vejce
200 g polohr. mouky
1 špetka soli
125 g cukru
1 sáček vanilkového cukru
3 čajová lžička kypřicího prášku
600 g jablek (asi)
Zálivka:
180 g smetany kysané + naředit mlékem 30 ml
2 vejce
75 g krupicového cukru
Postup:
Předehřejeme troubu na 175⁰C.
Máslo, sůl, cukr a vanilkový cukr ušleháme v míse s vejci
Mouku prosejeme s práškem do pečiva.
Mouku s prdopečem postupně zapracujeme do směsi s vejci.
Vymažeme plech tukem nebo slunečnicovým olejem, vzniklé těsto na něj přeložíme a povrch uhladíme. (může být pečící papír)
Jablka zbavíme slupky, nakrájíme na čtvrtky a vykrojíme jadřinec.
Nakrájená jablka jemně je zatlačíme do povrchu těsta. Pečeme v troubě 12 min.
Příprava zálivky: smícháme kys. smetanu rozmíchanou s mlékem, vejce, cukr.
Vytáhneme plech s koláčem ven z trouby a polijeme ho zálivkou. Vrátíme plech do trouby a pečeme ještě cca 50 min.
Hotový koláč vytáhneme z trouby a necháme ho malinko vychladnout.
Koláč přeložíme na talíř a posypeme moučkovým cukrem.
Nemá chybu! Dobrou chuť!