(zdroj prozeny.cz)
3 vejce
hrnek (250 ml) cukru krupice
½ lžičky soli
hrnek slunečnicového oleje
¾ hrnku holandského kakaa
hrnek podmáslí
2,5 hrnku hladké mouky
vrchovatou lžičku jedlé sody
¾ hrnku silné kávy
Na polevu (lze vynechat):
100 g hořké čokolády
2 lžíce másla
malou silnou kávu (50 ml)
Troubu vyhřejte na 180 °C. Vejce a cukr šlehejte elektrickým šlehačem asi dvě minuty doběla, vmíchejte sůl, olej a kakao (pracujte ve vysoké nádobě, aby těsto nestříkalo kolem) a nakonec zapracujte i podmáslí, mouku, sodu a kávu. Vlijte do bábovkové formy (silikonovou nemusíte, ale klasickou vymažte máslem a vysypte hrubou moukou) a pečte přibližně hodinu, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte asi půl hodiny vychladnout ve formě a poté vyklopte. Vychladlou bábovku zdobte polevou z čokolády rozpuštěné s máslem a zředěné kávou.