úterý 21. května, 18:03 Svátek má Monika
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Povídání o vaření
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
www.majkaj.webg..
Re: Pečete domácí chléb?
To je vrchol, tady se dělá umění na chlebu
Re: Pečete domácí chléb?
Re: Pečete domácí chléb?
Hanule, já nedělala žádný dezén, jen jsem šmikla z obou stran a ono se to dost rozjelo (a chleba nějak klesnul, není moc vysoký, ale docela mi vyhovuje, že to je samá kůrka). Kdybych vytvořila obrázek, stejně by se rozkynul, že by to nebylo k poznání. Ta tvoje rybička je moc hezká a i po upečení poznatelná
Re: Pečete domácí chléb?
Věrko, no, ty šikmé řezy proti sobě - jako dezén pneumatiky. Moc hezky to na chlebové šišce vypadá, nějak jsem to úplně vypustila z hlavy a nerealizovala, což je škoda.
Jen jsem si tak pohrála, ale výsledek stejně nemůže být zcela uspokojivý, pokud se zároveň nedonutím začít odstraňovat některé technologické chyby, jichž se stále s jistou sveřepostí dopouštím. Tak nějak napůl o nich vím, ovšem ten zvyk coby železná košile..
Re: Pečete domácí chléb?
Pšeničný lněný. Inspirován Věrou.
Re: Pečete domácí chléb?
Hanulko, ten je přímo výstavní .
www.majkaj.webg..
Re: Pečete domácí chléb?
Výstava bude putovní?
Re: Pečete domácí chléb?
Hanul rybička i pneu jsou výstavní a taky mě napadá to co majku - jestli putovní
Já jsem teď po 2x nezapomněla udělat zářezy, ale nějak moc pěkně to nedopadlo. Dělala jsem to nejostřejším nástrojem co mám a asi ani tak nebyl dost ostrý.
Vzhledem k tomu, že kynuté těsto nedělám a neumím, je s podivem, že chleba zatím vždycky byl dost slušný. Ale teď po 2x se mi stalo, že se chovalo těsto nějak jinak a nevím, co je špatně. Prostě se mi v míse motala pořád ucelená koule a nešlo s ní pořádně pádlovat (prohnětávat). Co je špatně - málo vody, moc vody nebo co?
www.chlupatarad..
Re: Pečete domácí chléb?
ty vaše chlebíky to je jedna báseň!!! já neměla chlebík už snad rok.....
ale, mamina omylem koupila žitnou mouku (místo špaldové), tak jsem si myslela, že bych jí zpracovala taky na chleba, půjde to?? a jak......??? prosím prosím...vás zkušené...
Re: Pečete domácí chléb?
Hanule, tak takhle to vypadá, když se mnou inspiruješ! Místo mé rozjeté placky máš krásně vytvarovaný chléb se zimním dezénem
Romi, žito je základem dobrého chleba, tak jen směle do toho. Já dělám kvásek ze žita a pak přidám pšeničnou mouku (vše celozrnné), ale samozřejmě je možné udělat chléb i pouze žitný. Ten je víc jiný než běžné kupované chleby, proto každému nechutná.
Re: Pečete domácí chléb?
Děkuji za spolusdílení radosti, v okamžik zrodu vždy tak euforické, viďte.
Heli, pokud se držíš cca stále stejné receptury, napadají mě v zásadě dvě možnosti.
1) Semínka sají vodu, takže potřebují "svou vlastní" = jiný druh semínek či vyšší procento obsažených by ti mohlo "užrat" z potřebné hydratace těsta, která je v závislosti na kvalitě mouk proměnlivá, ovšem měla by se držet v určitém rozmezí, v odchylce jde prostě jen o určitou toleranci.
Semínka ovšem mohou spotřebovat pro sebe vody překvapivě mnoho. Můžeš si je předem namočit. Přebytečnou pak slít a do těsta přidat semínka už napitá. Na tom ostatně nejlépe ohledáš, jaké to jsou či nejsou vlastně násosky.
2) Tvůj chléb je pšenično žitný s poměrně vysokým obsahem pšeničné mouky. Pšeničná mouka obsahuje lepek, je to její kvalitativní ukazatel. Celkový obsah lepku má vliv na elasticitu těsta a stupeň jeho patlavosti, kompaktnosti. Klasické kynuté pšeničné těsto optimálně zpracované drží při sobě jako koule. Dobře uhnětené žitné dělá nádherný provazec, pokud ho zvedneš na vařečce. Kombinované je něco z mezistupně, i proto se chlebový tvar zatahuje oním moučným filmem.
Jaká je tvá koule? Elastická či příliš hutná? Máš jinou šarži pšeničné mouky? A druh? Chlebovka, konvenční hladká nebo kombinace? Samozřejmě i žitná mouka obsahuje nějaký ten lepek, ale není ho rozhodně tolik, co v pšeničné - ovšem i jiná várka žitné se může chovat trochu jinak, než sis přivykla s tou předchozí, to dá rozum.
Re: Pečete domácí chléb?
Hanul, díky že ses mě ujala:-)
Mouku kupuju pořád stejnou chlebovou pšeničnou a chlebovou žitnou od Penamu. A od počátku zachovávám stejný poměr
2:1. Normálně i přes tento poměr se těsto tváří obzvlášť když ho vyndavám z mísy provazcovitě, ale teď po 2x náznaky provazců minimální, spíš opravdu bochánek. Těsto není úplně tuhé. Mám podezření, že třeba to byla jiná šarže mouky a budu muset přidat vodu. Dnes večer budu zadělávat další, tak dám trochu víc vody a ověřím.
Díky.
Re: Pečete domácí chléb?
Romi, jestli jsi chleba ještě nepekla a nevíš jistě jestli přejdeš na pravidelné pečení, zkusila bych ten nehnětený. Já jsem s ním začala a po pár měsících jsem přešla na ten kváskový.
Je to stejný recept jako od hrušky, jen jsem používala 2 díly pšeničné mouky a 1 díl žitné. Vyzkoušej. Je dobrý.
Dávala jsem sem a holky určitě taky recept. Nebo na Hruškovo stránkách.
Re: Pečete domácí chléb?
Heli, počkej, ale v okamžiku vyndavání z mísy těsto může být "koulovité". Proč by ne. Sejde na tom, kolik z celkového množství mouky už jsi do něj zapracovala. Dozapracování na vále je prostě spíš takové usnadnění, aby ses tolik nenadřela. Ale při celkem malém množství surovin je to rovnou v míse skorem jednodušší, myslím si. jak stěhuješ na vál, už jen trošku podsypeš pro zpracování do chlebového tvaru. Zkrátka a dobře množství mouky zapracovávané při tomto kroku je zase úměrně nižší.
Výsledný chlebový útvar přece, pokud ho uchopíš do ruky, už žádný provazec není. Je to koule, šiška, prostě takřka to, jen sofistikovanější, cos (skoro) vyrobila v míse.
U konvenčního kynutého to máš obdobné - někdo umí udělat nelepivé kompaktní těsto v míse vařečkou, ale klidně můžeš po částečném zapracování polotovar vyklopit na podložku a dočinit svůj záměr rukama.
Ty pečeš malé chlebíky, tak tolik ani neetapuješ, když přidáváš postupně suroviny, v podstatě k tomu není důvod.
A musíš si uvědomit, že také máš asi už lepší grif, vypracovanější ruce - tudíž se ti ta dřina jeví čím dál tím menší a menší, jestli rozumíš. Zkrátka ani si nevšimneš, že už máš "hotovo".
Ale zkus přidat vodu a uvidíš, jestli budeš tím pádem i navyšovat nutné množství mouky či ne.
(Čím méně kvasu v těstě, tím déle musí vytvarovaný bochník kynout, to je též logické.)
Re: Pečete domácí chléb?
V míse promícháme 100 g žitné mouky, 150 g celozrnné špaldové mouky, 250 g hladké bílé mouky, lžičku soli a lžičku fenyklu. 25 g žitného kvásku smícháme s jednou malou, najemno nastrouhanou červenou řepou a doplníme syrovátkou do 500 ml. Vlijeme k mouce a umícháme těsto, které necháme zakryté v míse 12 hodin kynout v teplé místnosti. Vykynuté těsto vyklopíme pomocí... stěrky na dobře pomoučený vál a několikrát rychle přeložíme, těsto je řidší, musíme pracovat obratně. Zformujeme do bochánku a necháme na vále 15 minut odpočívat. Chlebovou formu vymastíme máslem a těsto do ní narovnáme, posypeme semínky, mokrou dlaní upěchujeme a necháme dvě hodiny v mikrotenové tašce dokynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 230 stupňů 35 - 45 minut, potom chleba vyklopíme na plech a spodní stranou vzhůru ho ještě 10 – 15 minut dopečeme. Necháme vychladnout na mřížce. Nejlepší je s bylinkovým sýrem.
Re: Pečete domácí chléb?
Hanulko, při včerejším zadělávání chleba jsem dala víc vody a zpracovávání těsta se mi zdálo lepší. A taky mi nějak líp kyne. Ono se ta h¨koule v té míse blbě hnětla, prostě jsem jí honila po míse:-)
Věro, vypadá dobře, ale doma bych s tím neuspěla:-).