Re: Pečete domácí chléb?

Autor: Hanule, Datum: 29.03.2014 10:15

Heli, počkej, ale v okamžiku vyndavání z mísy těsto může být "koulovité". Proč by ne. Sejde na tom, kolik z celkového množství mouky už jsi do něj zapracovala. Dozapracování na vále je prostě spíš takové usnadnění, aby ses tolik nenadřela. Ale při celkem malém množství surovin je to rovnou v míse skorem jednodušší, myslím si. jak stěhuješ na vál, už jen trošku podsypeš pro zpracování do chlebového tvaru. Zkrátka a dobře množství mouky zapracovávané při tomto kroku je zase úměrně nižší.

Výsledný chlebový útvar přece, pokud ho uchopíš do ruky, už žádný provazec není. Je to koule, šiška, prostě takřka to, jen sofistikovanější, cos (skoro) vyrobila v míse.

U konvenčního kynutého to máš obdobné - někdo umí udělat nelepivé kompaktní těsto v míse vařečkou, ale klidně můžeš po částečném zapracování polotovar vyklopit na podložku a dočinit svůj záměr rukama.

Ty pečeš malé chlebíky, tak tolik ani neetapuješ, když přidáváš postupně suroviny, v podstatě k tomu není důvod.

A musíš si uvědomit, že také máš asi už lepší grif, vypracovanější ruce - tudíž se ti ta dřina jeví čím dál tím menší a menší, jestli rozumíš. Zkrátka ani si nevšimneš, že už máš "hotovo".

Ale zkus přidat vodu a uvidíš, jestli budeš tím pádem i navyšovat nutné množství mouky či ne.

(Čím méně kvasu v těstě, tím déle musí vytvarovaný bochník kynout, to je též logické.)


Vytisknuto z www.week.cz dne 06.05.2024 06:26
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-pecete-domaci-chleb/read.php?1,1104,1125172#msg-1125172