Re: Pečete domácí chléb?

Autor: Hanule, Datum: 28.03.2014 22:29

Děkuji za spolusdílení radosti, v okamžik zrodu vždy tak euforické, viďte.

 

Heli, pokud se držíš cca stále stejné receptury, napadají mě v zásadě dvě možnosti.

1) Semínka sají vodu, takže potřebují "svou vlastní" = jiný druh semínek či vyšší procento obsažených by ti mohlo "užrat" z potřebné hydratace těsta, která je v závislosti na kvalitě mouk proměnlivá, ovšem měla by se držet v určitém rozmezí, v odchylce jde prostě jen o určitou toleranci.

Semínka ovšem mohou spotřebovat pro sebe vody překvapivě mnoho. Můžeš si je předem namočit. Přebytečnou pak slít a do těsta přidat semínka už napitá. Na tom ostatně nejlépe ohledáš, jaké to jsou či nejsou vlastně násosky.

2) Tvůj chléb je pšenično žitný s poměrně vysokým obsahem pšeničné mouky. Pšeničná mouka obsahuje lepek, je to její kvalitativní ukazatel. Celkový obsah lepku má vliv na elasticitu těsta a stupeň jeho patlavosti, kompaktnosti. Klasické kynuté pšeničné těsto optimálně zpracované drží při sobě jako koule. Dobře uhnětené žitné dělá nádherný provazec, pokud ho zvedneš na vařečce. Kombinované je něco z mezistupně, i proto se chlebový tvar zatahuje oním moučným filmem.

 

Jaká je tvá koule? Elastická či příliš hutná? Máš jinou šarži pšeničné mouky? A druh? Chlebovka, konvenční hladká nebo kombinace? Samozřejmě i žitná mouka obsahuje nějaký ten lepek, ale není ho rozhodně tolik, co v pšeničné - ovšem i jiná várka žitné se může chovat trochu jinak, než sis přivykla s tou předchozí, to dá rozum.


Vytisknuto z www.week.cz dne 06.05.2024 00:13
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-pecete-domaci-chleb/read.php?1,1104,1125105#msg-1125105